“2023 Türk Dünyası Gençlik Başkenti” unvanı İstanbul’a verildi

Toyluk ve Spor Bakanı Mehmet Aşure Ayı Kasapoğlu, 2023 yılı Türk Dünyası Bilgisizlik Başkenti unvanının İstanbul’a verildiğini bildirdi.

Bakan Kasapoğlu, Bursa’birlikte bir otelde planlı Türk Devletleri Teşkilatı Deneyimsizlik ve Spordan Sorumlu Altıncı Bakanlar Toplantısı’na katıldı.

İznik ilçesinde devam fail 4. Acun Göçebe Oyunları kapsamında yapılan toplantıda mütekellim Kasapoğlu, buluşmayı ülkelerin gençleri ve sporcuları üzere çok muhteşem bulduğunu söyledi.

Toplantının Türkiye’nin eş sahipliğinde planlı 4. Acun Göçebe Oyunları’nın coşkusu ile birleşmesinin kendileri üzere mutluluk donör olduğunu tamlayan Kasapoğlu, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Göçer Oyunları’nda atlı sporlar, güreşler, müsabakalar ve değişik gösterilerin şişman bir şölene dönüştüğünü nâkil Kasapoğlu, “Türkiye olarak Türk Devletleri Teşkilatını çok amma çok önemsiyor ve bu çatı altında taahhüt edilen parçalanmamış çalışmaların yekpare bir şekilde hesabına getirilmesi için bile şişman çaba sarf ediyoruz. Tıpkı esbak toplantımızda imzaladığımız Bilgisizlik Değişimi Mutabakat Zaptı doğrultusunda ağustos ayında İstanbul ve Bursa’dahi bir numara Çokça Yönlü Toyluk Değişimi Programını gerçekleştirdik. Bu programa katılan gençlerimizi toyluk elçileri kendisine ülkeler arasındaki birlikteliğini, gelişim birliğini, kardeşliği elan eğin noktalara taşıyacağına inancımız parçalanmamış.” diye niteleyerek konuştu.

Kasapoğlu, Türk Dünyası Zihayat Gönüllüler Havuzu konusunu ilk kez 2020’da gündeme getirdiklerini hatırlattı.

Türkiye olarak hasbilik konusuna büyük önem verdiklerini dile getiren Kasapoğlu, “Bu tecrübelerimizi Türk dünyası gençlerine para aktarımı vesilesiyle Bir Numara Güre Gönüllülük Terbiye Programını gine 1-5 Ağustos 2022 tarihlerinde ülkelerimizden 80 gencin katılımıyla İstanbul’umuzda gerçekleştirdik. Gençlerimiz burada yaptıkları çalışmalarla teşkilatın Dinç Gönüllüler Havuzunun oluşturulmasına müteveccih temelleri attılar.” dedi.

Kasapoğlu, Genç Gönüllüler Havuzu Projesi’nin toplumlar arasındaki gönüllülük kültürünü takviye ve beraberliği kuvvetlendirmede nazik katkılar sağlayacağına inandığını anlattı.

“İş birliğimizi haddinden fazla elan yukarılara çıkaracağına inanıyoruz”

Icra Vekili Kasapoğlu, bilgisizlik alanında çokça aşkın çalışmalarının olduğunu ve bunları güçlendirerek, artırarak devam ettiklerini vurguladı.

Spor alanında da çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Kasapoğlu, “Ayak Topu federasyonları arasındaki aksiyon birlikleri ve bu manada bu iş birliği sonucu takımlar arası müsabakaların sayısının artırılması balaban. Esasen dopingle mücadele ve bu çerçevede atılan adımlar. Ben hele şunu beyan etmek istiyorum, umum bacanak ve cömert ülkelerle bilgisizlik alanında olduğu kabil spor alanında da bakir iş birliği mekanizmalarını geliştirme noktasında baştan sona vazıh olduğumuzu ve herhangi bir kabil iş birliğine bile amade olduğumuzu ifşa etmek istiyorum. Bu çerçevede sportif yetenek taraması ve spora yönlendirme programı kapsamında tecrübeler ve gelinen noktayı önümüzdeki süreçte sizlerle paylaşmaktan da şişman ayrımsız memnuniyet duyacağımızı üstelik ifham etmek istiyorum.” ifadesini kullandı.

Kasapoğlu, Özbekistan’ın, Buhara’bile 2022 Türk Dünyası Bilgisizlik Başkenti unvanıyla iyicene tıpkı aile sahipliği yaptığını belirtti.

Kardeş ve dost ülke Özbekistan’ın nazır ve yöneticilerine, emeği olan herkese teşekkürlerini ileten Kasapoğlu, şöyle konuştu:

“2023 yılında Türk Dünyası Gençlik Başkenti unvanı ülkemize devrolacak. Bu anlamda birlikte büyük aynı taşıdığımızı, bu bayrağı esasen gelişigüzel elan yukarıya taşıyacağımızı bile nakletmek istiyorum. Bu vesileyle Türk dünyasının seçilmiş gençliği için eskimemiş başkenti sizlere zar edeceğim. Gençlik ülkelerimiz açısından sadece yarınlara rapor etmiyor, ayrımsız zamanda bugünler amacıyla birlikte çokça yetişkin. İstanbul’umuzun bu unvanı gururla taşıyacağına ve Türk dünyasının gençleri arasındaki kardeşliği, bağlılığı güçlendirerek hareket birliğimizi haddinden fazla amma çok daha yukarılara çıkaracağına inanıyoruz. İnşallah Deneyimsizlik Başkenti zar ettiğimiz İstanbul’da kurum çatısı altındaki canlı girişimciler forumu ve tendürüst liderler forumu kabil gerçekleştireceğimiz etkinliklerle ve dokuz canlı çok etkinlikle, çalışmayla, projeyle benzeri araya gelmeyi dahi dört gözle bekliyoruz.”

Izlence sonrasında 2023 Türk Dünyası Gençlik Başkenti unvanının İstanbul’a devri gerçekleştirildi.

Toplantıya, Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Farid Gayibov, Kırgızistan Firez, Müracaat, Spor ve Toyluk Politikası Bakanı Azamat Jamankulov, Özbekistan Spor Gelişimi Bakanı Adkham İkramov, Kazakistan Cumhuriyeti Enformasyon ve Sosyal Kalkınma Bakanı Darhan Kıdırali, Türkmenistan Spor ve Toyluk Politikası Bakanı Gulmyrat Agamyradov, Özbekistan Cumhuriyeti Gençlik İşleri Ajansı Direktörü Alisher Sadullayev, Kazakistan Cumhuriyeti Firez ve Spor Nazır Yardımcısı Serik Zharasbayev, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ve Türk Konseyi Umumi Sekreteri Bağdat Amreyev dahi katıldı.

Share: