2023 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2023 Yılı Merkezi Dalavere Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Dalavere Değişmez Hesap Kanunu Teklifi’nin geneli ile Sayıştay raporları üzerinde görüşmeler sürüyor.

Görüşmelerde, CHP Grubu hesabına saraka kayran Konya Mebus Abdüllatif Şener, bütçelerin vakit kaybetmeden bire bir ahbaplık metni olmadığını, ayrımsız zamanda bir tutum politikası ara bulucu olduğunu söyledi.

Bütçenin, ekonomik göstergelere etkisinin hangi olacağının hesaplanması ve buna göre şekillendirilmesi gerektiğini dile getiren Şener, “5 yıldır süren aynı kazançlı akse var, böyle aynı ortamda 2023 bütçesini hazırlıyoruz. Bu bütçeyi hazırlarken dahi 2023’te ekonomiye etkilerini gözden etmek lazım.” dedi.

Son iki yılda Türkiye’birlikte dirimlik dağılımının bozulduğunu savunan Şener, “Bağan dirimlik gruplarının elan bile yoksullaştığı, mutedil sınıfın eridiği bire bir aktarılma var. 2023 bütçesinin düşük gelir gruplarını, orta sınıfı daha de kıygın fail, dirimlik dağılımını henüz da bozan tıpkısı nitelikte mücehhez olması yanlıştır. Bu yanlışın özünde hükümetin aşağı üst benzeri yıldır uyguladığı soylu erki misil var. 2023 bütçesi göründüğü şekliyle Türkiye’deki dirimsel dağılımını henüz üstelik münasebetsiz etkileyecek bir bütçedir; sunma majör noktası bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Şener, “iktidarın izlediği tutum politikası sorunlu olduğu için” bütün tasarruf araçlarının para şişkinliği karşısında eridiğini iddia etti.

“Bütçe halktan aygın baygın”

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise 2023 bütçesinin bilcümle tercihleriyle “acımasız ve adaletsiz” olduğunu ileri sürdü.

“Bütçenin genişlik nazik bakanlığının getiri” olduğunu söyleyen Paylan, “Bakın ‘ürem bakanlığına 565 milyar lira masraf yapacağım’ diyor Sayın Cumhur Reisi Yardımcısı. Sayın Cumhur Reisi Yardımcısı, bu tabiri bilirsiniz: Turpun büyüğü nerede? Heybede. Bu faizi örtmüşler, gizlemişler. Düzem garantili mevduatla yoksulun vergisini zengine ödemesinin adı nedir? Bu hükumete göre bunun adı ürem değilmiş.” diyerek konuştu.

Türkiye’bile gelişigüzel 3 çalışandan 2’sinin minimal ecir yahut civarında aylık aldığını kaydeden Paylan, “Bu bütçe taraftar bütçesidir, yüzdelik 1’in bütçesidir; bu bütçe halktan kopuktur, bu açıdan bu ülkenin itikatlı vekilleri bu bütçe tercihlerini değiştirmelidir.” ifadesini kullandı.

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli da bu bütçeyle “milletin cebindeki 3 kuruşun peşine düşüldüğünü” savundu.

Cinisli, “Bu bütçe, enflasyonla şişirilmiş, gelirleri acımasızcasına faizcilere dökme bir seçim finansmanı bütçesidir. Şişkinlik vergisini YANLIŞSIZ Tümen iktidarı sevdi. Bu enflasyonla oluşan inanılmaz faziletli bilvasıta vergilerle lüzum bütçeler gerekse de anlıyoruz ki önümüzdeki seçme akçalanmış edilecek. Bu yolun akıllıca ve doğru benzeri misil olmadığını bildirmek isterim.” görüşünü paylaştı.

Kırat korumalı mevduatın “aynı saatli bomba” olduğunu dile getiren Cinisli, “Ben bunu dövize endeksli, ucu belirgin faizli yatırım hesapları kendisine değerlendiriyorum. Türkiye’nin tek hayrına olmayan tıpkısı formül deniyorsunuz.” sözlerini sarfiyat etti.

“Türkiye üreterek büyümektedir”

MHP Konya Saylav Mustafa Kalaycı ise dünyada ekonomik tartı yaşamayan talih olmadığını, büyümenin yavaşladığını, birçok ülkede soylu erki durgunluk yaşandığını anımsattı.

Toptan ekonominin, her an henüz sıkıntılı ve belgisiz bire bir görünümle yüz yüze olduğunu vurgulayan Sahtekâr, dünyanın toptan tıpkısı resesyonun eşiğine geldiğini anlatım etti.

Türkiye’nin büyüme, envestisman, üretim, ihracat oranıyla değişik ülkeler arasında öne çıktığını belirten Kalaycı, şunları kaydetti:

“Türkiye ekonomisinin 2022 yılı nema tahminini OECD yüzde 3’ten Haziran’bile 3,7’ye, güzeşte kamer yüzdelik 5,4’e; IMF ise yüzdelik 2,7’den Temmuz’bile yüzdelik 4’e, bu ay yüzdelik 5’e yükseltmiştir. Türkiye, seçkin şeye rağmen büyüyen, gelişen ve güçlenen benzeri ülkedir. Türk sanayisinde çarklar dönmektedir. Türkiye üretmektedir, üreterek büyümektedir. Türkiye, 2021 yılında yüzde 11,4 büyüme oranıyla 50 yılın rekoruna başarmış, 2022 yılının birinci çeyreğinde yüzde 7,5, ikinci çeyreğinde yüzdelik 7,6 nema oranlarıyla mıhlı büyüme eğilimini sürdürerek dünyanın yer yüksek büyüme kaydeden birkaç ülkesi beyninde kayran almıştır.”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyevi silah kullandığı iddiasına değinerek, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Çiy Korur Fincancı’nın açıklamasını eleştiren Kalaycı, “Yıldırı örgütünün sonuç çırpınışları vahim yalanlarla belenmek istenmiştir. Hileci PKK’nın iftirasına ilk CHP’li ayrımsız milletvekilinden bindi gelmiştir peşi sıra HDP’li tıpkısı saylav Türkiye’yi genosit yapmakla suçlamıştır. Bölen yıldırı örgütü PKK’nın iftirasına sarılıp alicenap Türk askerini suçlamak isteyen ki varsa haindir, suçludur, dökülen martir kanlarının vebali onun üzerindedir.” açıklamasında bulundu.

“85 milyon vatandaşımızın bütçesi”

DOĞRU Fırka Giresun Saylav Cemal Öztürk birlikte 2023 yılı bütçesinin, AK Parti hükümetlerince hazırlanan önceki bütün bütçelerde olduğu kabil Türkiye’deki muvaffakiyet hikayelerine ve kazanımlara istinatgâh oluşturacağını vurguladı.

2023 yılı bütçesinin, Cumhuriyet’in 100. yılının bütçesi olması bakımında da makro olduğuna dikkati calip Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye yüzyılının inşasına revan yolda haddinden fazla oylumlu benzeri eşik olan 2023 yılı bütçesinin ülkemize, milletimize ve tamam insanlığa görklü, bereketli olmasını diliyorum. SELIM Parti hükümetlerine kesintisiz namına 21 misil bütçe istihzar imkanı veren eren milletimize dahi zevalsiz teşekkürname ediyorum. DOĞRU Parti hükümetleri, bütçeleri, milletimize bakım etmenin benzeri ara bulucu kendisine görmüş, yurttaş odaklı olarak hazırlamış ve uygulamıştır. Bu bütçenin de toplumun kamu kesimlerini kapsayan, 85 milyon vatandaşımızın bütçesi olduğu görülmektedir. Toptan erke piyasalarındaki sapık yükselişlerin vatandaşlarımıza yansıtılmaması amacıyla olağanüstü ceht gösteren hükümetimize müteşekkiriz.”

Öztürk, Türkiye’nin daha çok özlük kazançlı ve içtimai programlarını geliştirebilen, hayata geçirebilen hayat dolu bir talih olduğunu belirtti.

Share: