6 yüzyıllık Celil Camii geleceğe güvenle taşınacak

6 yüzyıllık Celil Camii geleceğe güvenle taşınacak

BURSA – Bursa’nın sembol eserlerinden olan ve İslam aleminin yer yüksek mertebedeki 5’inci iri mabedi akseptans edilen 600 almanak Ulu Cami’nin geleceğe güvenle taşınması üzere taşıyıcı sistemleri kovucuk altına alınıyor.

Osmanlı’nın 4’üncü sultanı Yıldırım Beyazıt aracılığıyla Niğbolu Zaferi’nin adağı kendisine 1396 – 1400 yılları beyninde yaptırılan ve 600 yılı çok süredir kentin sancak değeri olarak yerel ve yabancı turistlerin deste odağı olan Celil Cami, ati yüzyıllara hazırlanıyor. Celil Cami’nin da zarfında yer aldığı Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni etrafını çevreleyen binalardan kurtaran ve bölgeye nitelikli aynı düzlük kazandırmaya hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, demin dahi Ulu Cami’yi kovucuk altına alıyor. 1855 depreminde nazik hasar gören, 18 kubbesi çöken Ulu Cami’nin geleceğe güvenle taşınması üzere kuma düşünce devreye girdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Evkaf Bölge Müdürlüğü ve İnşaat Mühendisleri Odası arasında imzalanan protokolle, Ulu Cami’nin hamal tümce özellikleri ilmî çerçevede incelenecek.

Gelecek nesillere aktarılacak

Bursa’nın sunu yetişkin şehir ziynetinin ati yüzyıllarda üstelik varlığını sürdürebilmesi yerine hazırlanan protokol Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Eskişehir Taşı, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fakirlik Doğangün, Evkaf Mıntıka Müdürü Haluk Kader ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sorun Kücükkayalar arasında imzalandı. Bursa’nın seçme köşesinin adeta değerler hazinesi olduğunu ifade fail Başkan Denizköpüğü, “Bu değerlerimiz, Bursa’mızı müzakere fail domestik yabancı parçalanmamış turistlerin ilgisine mazhar oluyor. Bu değerlerimizden biri da, Bursa’mızın bildirme büyük sembollerinden biri olan Celil Cami’dir. Bilindiği üzere Ulu Camii, 1. Beyazıd vasıtasıyla 1396-1400 yılları beyninde yaptırılmış. Bursa’nın sunu yetişkin tarihi miraslarından olan Celil Camii; yirmi kubbeli yapısı ile Türkiye’deki iç ehil yeri genişlik geniş camidir. Camimiz, 1855 yılı depreminde balaban hasar görmüş ve on sekiz kubbesi bozgunluk. Depremden bilahare dosdoğru bire bir onarım görerek bu muhteşem tarihi mirasımız günümüze kadar ulaşmış. Hedefimiz 1400 yılında tamamlanan bu eseri güvenle gelecek nesillere aktarmaktır. Protokol çerçevesinde Celil Camii hamal sisteminin tespitinin yapılıp, 2018 Türk yapı deprem yönetmeliğine akıllıca analizlerinin değerlendirilmesi amacıyla zaruri bilgi, vesika, akademik ve maharet bindi için tıpkısı alt kurul kurulacak ve icraat bu encümen tarafından yürütülecek. Proje çerçevesinde jeoloji-jeofizik çalışmaların mali yükümlülüğünü Büyükşehir Belediyesi kendisine tığ üstleniyoruz. Tabiatıyla, vatandaşlarımızın içi şen olsun; yapılması planlanan analiz çalışmaları, cami içerisinde gelişigüzel fiziki müdahaleye sebep oluşum etmeyecek. Başta da belirttiğim kabilinden amacımız bu nazirsiz tarihi mirasımızın ayrıntılı yıllar varlığını bitmeme ettirmesi ve gelecek nesillere aktarılmasıdır” dedi.

Share: