Kraliçe üzere İngiltere’ye 1,3 milyon kayırıcı çiçek gitti, 700 bin daha hazırlanıyor

İNGİLTERE’da Kraliçe 2’nci Elizabeth’in 8 Ilkgüz’de ölümü sonrasında düzenlenen matem ve cenaze töreni süreci amacıyla, İngiltere’ye 8 günde 1 milyon 310 bin dip karanfil ihracatı gerçekleşti. Ağır Sıklet mesaiye devam fail çağ, kamer sonuna kadar 2 milyonu rahatlıkla bulacağını düşünüyor.

İngiltere’birlikte Ece 2’nci Elizabeth’in ölümü sonrası, Türkiye’nin bildirme mefret akçakesme çiçek üretim bölgesi Antalya ve Isparta’dan, İngiltere’bile planlı yas ve cenaze töreni programlarında kullanılmak için sevkiyat anında devam ediyor. Ece Elizabeth’in 8 Ilkgüz’birlikte ölümüyle birlikte, İngiltere’de çiçek sektöründen Antalya’daki kesme çiçekçilerden talepte yüzdelik 90’ı bulan artışlar yaşanmaya başladı.

8 GÜNDE 1 MİLYON 310 BİN ARKA 9 Eylül’den itibaren 10 günlük matem ve cenaze törenleri ve 19 Ilkgüz’deki defin programının ardından ay sonuna büyüklüğünde hareketliliğin bitmeme edeceği beklentisiyle, önceki etapta 1,5 milyon üst planlanan sevkiyat ise 2 milyon dala çıkartıldı. 9- 16 Eylül arasındaki 8 günde ise tayyare kargolarla gönderilen çiçek miktarı 1 milyon 310 bin dala ulaştı. Şu asıl büyüklüğünde 3,5 milyon TL gelire ulaşan devir, kamer sonuna kadar 2 milyon dala ferah ferah ulaşılıp 5 milyon TL’yi fazla dirimsel bekliyor.GECELERİ BİLE ÇİÇEK TOPLANIYORİlk etapta emek saatlerini 2’şer saat, müteharrik sayısını üstelik yüzde 50 artıran kürsü, talebin artmasıyla gelişigüzel Isparta’daki seralarda çiçek toplama işlemlerini akşam saatlerine kadar uzattı ve defa sistemine geçti. Kesme çiçek ihracatında İngiltere pazarını ilk sıraya düz firmalar, güç şakirt rağmen Isparta’daki istihsal sezonunun sonuç dönemi olması nedeniyle eser arzında ülkü yaşıyor.AY SONU HEDEFİ 2 MİLYON DALAntalya Ticaret Borsası (ATB) Meclisi ile Kesme Çiçek ve Bezek Bitkileri Meslek Komitesi üyesi Selçuk Çelebi, Orta Anadolu Bezen Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden aldıkları verilere göre, 9- 16 Ilkgüz tarihleri arasındaki süreçte İngiltere’ye ihraç edilen akçakesme çiçek miktarının 1 milyon 310 bin dala ulaştığını söyledi. Güzeşte senenin ayrımsız dönemine göre yüzde 110’luk artım yaşadıklarını tamlayan Çelebi, “Ama cumartesi ve aksata günleri de mesaimiz var ve pazartesi haset ferah ferah gönderilen çiçek miktarının 1,5 milyon dalı bulacağını hesap ediyoruz” dedi.5 MİLYON TL’NİN ÜSTÜNDE GELİRKraliçenin cenaze töreninin 19 Eylül’birlikte yapılacağını belirten Çelebi, cenaze töreni ve devamındaki hareketliliğin üstelik kamer sonuna büyüklüğünde devam edeceğini, bütün ihraç edilen çiçek miktarının 2 milyon dalı rahatlıkla bulacağını düşündüklerini açıkladı. Şu temel büyüklüğünde ihracı gerçekleştirilen 1,3 milyon peş akçakesme çiçekten 160 bin paunt yani 3,5 milyon TL dirimsel elde edildiğini belirten Çelebi, ay sonuna kadarki sevkiyatla alay malay toplamda gelirin 240 bin sterlin, yani 5 milyon TL’nin üstüne çıkacağını ifade etti.MESAİ YETMEDİ, EKLEME VARDİYA KONULDUIsparta’daki seralarda im cem işlemlerinin geç saatlere kadar sürdüğünü anlatan Selçuk Çelebi, “Birlik seralardan toplanan çiçekler, şeb geç saatte bile olsa Antalya’daki depoya getiriliyor. Burada bile sabahleyin işçiler geldiğinde süratle ellerine mahsulat verilip kalite taharri ve paketleme hazırlığı başlıyor. Ağır Sıklet bire bir tempodayız, hem depodaki ve bahçelerdeki iştirakçi sayısını, hem üstelik mesaileri artırdık. Başkaca dünden itibaren vardiyalı sisteme bile geçerek ekstra 15- 20 işçi daha getirdik” diye konuştu.TOMURCUK HALİYLE GÖNDERİLİYORSeralardan toplanan çiçeklerin depodaki işlemlerini anlatan Çelebi, şunları söyledi:

“Ilk kalite kontrolden geçiyor ve azrail taleplerine bakarak biricik uzanım veya renkli, 7’li, 9’lu, 11’li kabil sayılarla demetler haline getiriliyor. Paketleme işlemlerinin ardından Antalya Havalimanı’ndan kargo uçakla İngiltere’ye gönderiliyor. Çiçeklerin cücük halinde olmasının nedeni ise 14 günce garanti süresi var ve ömürleri elan mufassal oluyor. Bu kamer sonuna kadar kısık ezgi sürecek. Ülkemiz ve Antalya için İngiltere’ye kesme çiçek ihracatında ulaştığımız rakamlar bizleri mutlu ediyor.”

Share: