Kılıçdaroğlu’nun Boston’da Dinlediği Türk Fizikçi Dağdeviren: “Burada Kimse Kimseye Sormuyor ‘Neden Bu Deneyi Yapıyorsun’ Diyerek. Özgürlük Olunca…

KALP GÜVENÇ

CHP Umumi Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu’na Boston’dahi, Massachusetts Uygulayım Bilimi Enstitüsü’ndeki (Massachusetts Institute of Technology -MITOS) Medi Lab’ı tanıtıcı adlı Türk fizikçi Dr. Sevgili Dağdeviren, “Burada kimesne kimseye sormuyor, ‘niye bunu yapıyorsun?’ ‘Neden bu deneyi fayrap etmek istiyorsun’ diye. ve hürriyet olunca, kafanıza alelacayip tıpkısı öz geliyor ve yapabiliyorsunuz” dedi. Kılıçdaroğlu ise “Özgürlük ve yürek” karşılığını verdi.

CHP Umumi Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu’nun ÇAKER temasları bugün başladı. Kılıçdaroğlu ve CHP heyeti, Boston’de; 10 Türk akademisyenin fariza yaptığı, Lara Özkan adında Malatyalı bire bir Türk öğrencinin eğitim gördüğü Massachusetts Uygulayım Bilimi Enstitüsü’nde, ünlü Türk fizikçi Dr. Sevgili Dağdeviren ile enstitüdeki Media Lab’de düzenlenen çalışmaları inceledi.

“BİYOTEKNOLOJİNİN UMUM KALBİNE GELDİNİZ”

Dağdeviren, Kılıçdaroğlu’na; “Burası MIT’in, Boston’un Bio Hub’ı. Bilcümle bioteknoloji şirketleri; Moderna’dan, Novartis’e, Pfizer’e kadar… Biyoteknolojinin yekpare kalbine geldiniz” dedi. Dağdeviren, Media Lab ile ilişik “Kimesne kimesne ile yarışmıyor. Kuma çalışıyor” tanımını yaptı.

“HÜRRIYET OLUNCA, KAFANIZA BAMBAŞKA BİR MOLEKÜL GELİYOR”

Dağdeviren, “Media Lab’ın 80’i çok şişman şirketin oluşturduğu bir sistemi var. Bir Vakitler Arçelik üstelik vardı. Her şeriklik 250 bin dolar veriyor. Bilcümle paralar bütün hocalara denk şekilde dağıtılıyor. Hep hocalar, o parayı kullanarak istedikleri şeyi yapabiliyorlar. Kimse kimseye sormuyor, ‘niye bunu yapıyorsun?’ ‘Neden bu deneyi açmak istiyorsun’ diye. ve hürriyet olunca, kafanıza bambaşka aynı öz geliyor ve yapabiliyorsunuz” dedi. Kılıçdaroğlu ise “Özgürlük ve atılganlık” karşılığını verdi.

“BURANIN DİREKTÖRÜ, BİR OPERA SANATÇISI”

Dağdeviren, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buranın direktörü ayrımsız opera sanatçısı. Enstrümanları alıp, elektronik aletlerle birleştirip, tek duyulmamış sesler çıkarıyor.  Bire Bir hocamız, tıpkısı domates üretiyor, ağız ağıza susuz ve toprağın olmadığı ayrımsız ortamda… Tunceli’deki topraktaki ph değerine bakıyorlar, mineral oranına, su oranına bakıyorlar. Parçalanmamış o değerleri bilgisayara yazıyorlar ve domates çıkıyor” dedi.

Dağdeviren, Kılıçdaroğlu ve heyetini; “Zerrin Bölüm” isimli yeri birlikte anlattı. Dağdeviren, “Bulunduğumuz noktada, milyarca toz var. Bu odada hepa filtreler hep tozu çekiyor. Saf tıpkısı basar yapmamız gerekiyor. Benim amacıyla ve burada müteharrik bilcümle hocalar için; vukuf beğenmek, elden malumat yazmak değil; şahsi tıpkı mevcudiyet. İş beğenmek değil, bu hayatımızın bir parçası” diye niteleyerek konuştu.

Kılıçdaroğlu, MITOS’in Türk öğrencisi Malatyalı Lara Özkan ile da tanıştı.

KILIÇDAROĞLU: İKİ ANNE SORUNUMUZ VAR. HÜRRIYET VE GÜVENCE

Kılıçdaroğlu ve heyetine kadınlar için mamografinin henüz gösterişsiz ve hızlı çekilebilmesine imkân tanıyan, kendilerinin geliştirdiği uçuk dokulu bire bir bağırsak çamaşırı teknolojisini anlatan Dağdeviren, bu ürünün üretim aşaması ile ilgilendiren adına üstelik “Media Lab’ın yer iyice özelliklerinden biri dahi patentler ağız ağıza yazan kişiye ilişik oluyor. Biz şirketimizi burada kurduktan sonradan şirketimizin ayrımsız ayağı, rastgele ülkede gibi. Türkiye hastalık olmasın? Herhangi Bir yerde yapabilirsiniz. Akıllıca aynı ortam olduğu sürece bozukluk olmasın” dedi.

“BİRÇOK BİLİM İNSANI, SİZLERLE TANIŞMAK İÇİN BIREY ATIYORLAR”

Kılıçdaroğlu ise “Hocamın tek endişesi olmasın” diye niteleyerek konuştu. Dağdeviren ise “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde elan tıpkı biyomedikal aletimiz bulunmayan. Bir Nice âlim var. Temiz amal fail, heybetli şahıslar var. Bugün benzeri kısmı ile tanışacaksınız. Bir Nice bilim adamı, sizlerle tanışmak üzere duygusal atıyorlar. Bilgelik evrensel. Tıpkı zamanda haber özgürlüğü birlikte sever” dedi.

Kılıçdaroğlu dahi “İki anne sorunumuz var. Özgürlük ve güvence” karşılığını verdi.

Share: