“Akkuş beyazı”ndaki erdemli verim üreticiyi sevindirdi

Kırıkkale’nin Atmaca ilçesinde yetişen ve “Atmaca beyazı” namına bildik üzümün verimi üreticilerin yüzünü güldürdü.

Aroması ve şıra oranının yüksekliği, uzun kabuklu ve hazmının çarpık çurpuk olmasıyla öne çıkan “Atmaca beyazı”nın, bu özelliklerini al topraktan aldığı değerlendiriliyor.

Yaklaşık 10 bin dönüm üzüm bağının bulunduğu ilçede güzeşte sene dönüm başına 1 ton yayın kayran üreticiler, bu sene 1,5-2 titrem iz elde ediyor.

Akkuş Belediye Başkanı Turgut Özdem, AA muhabirine, Kırıkkale’bile üzüm denilince akla Atmaca’nin geldiğini söyledi.

İlçede Samsun yolunun ast ve dip kısmında üzüm bağlarının bulunduğunu tamlayan Özdem, yağışların etkisiyle bu sene verimin faziletkâr olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Şehremaneti kendisine ürününü satmakta zorlanan çiftçilerimizle ilişki kurarak, üzümleri Tarım Cesaret Kooperatifleri, Itimat Umumi Müdürlüğünün toplumsal tesisleri yahut market ve tesislere bile gönderiyoruz ancak daha çok mankafa pazarı ve defa boyundaki tezgahlarda üzümlerimizi satıyoruz. Artan kısımları da pekmez, köfter (bastık), yersiz ve kışın evlerimizde helvasını yapıyoruz. Tekrar çekirdeğini satıyoruz. Üzümden birçok üstelik eser elde edebiliyoruz.”

Özdem, bu yıl fiyatların da gani olduğunu, bağda kilogramının 8-10, kez kenarındaki tezgahlarda ise 15-20 liradan satıldığını dile getirdi.

Üreticilerin mahsul ve fiyatlardan mutlu olduğunu ifade eden Özdem, “Biz üzümümüzü Akkuş beyazı namına tescillemek için ilişki çubuklarımızı Tekirdağ’birlikte enstitüye gönderdik, orada çalışılıyor ama Hasandede üzümüyle cinsleri tıpkısı olduğu üzere tescilini şu ana kadar gerçekleştiremedik. Tığ üzümden üretilen pekmez ve sair ürünler amacıyla coğrafi meni belgesi kabul etmek istiyoruz. Bununla ilişkin çalışıyoruz. Bildirme bodur sürede yetirmek istiyoruz.” dedi.

“3 dekarlık bağdan 6 titrem rekolte bekliyoruz”

Üreticilerden Mehmet Fazilet ise 10 dekar alanda üzüm büyü olduğunu fakat 7 dönümünün doludan engel gördüğünü söyledi.

Mütezayit 3 dekarlık alandaki üzümlerinin iyice olduğunu anlatan Yiğitlik, şöyle bitmeme etti:

“3 dekarlık bağdan 6 ton rekolte bekliyoruz. Verimden gayet memnunuz. Kazancımız iyicene. Bu üzümden Hasandede ve Sungurlu’da birlikte bulunuyor ancak buranın toprağı, suyu ve havasından kontekst tadı ayrımlı. Üzümümüzü ayrımlı kılan ve aromasını güzelleştiren yerey, su ve çekicilik. Alışılagelen tıpkısı üzümden 8-10 kilogramdan 1 kilogram pekmez alırsın, bizim üzümden 6 kiloda 1 kilogram pekmez elde edersin. Şırası ve suyu çokça çok olduğu için pekmezi da bol oluyor antrparantez çokça şekerli ve lezzetlidir.”

Sercan Biçici de 25 dönüm üzüm bağının olduğunu, Sapan üzümünün tadının yiyince henüz mebzul anlaşıldığını söyledi.

Üzümün tadını al topraktan aldığını düşündüklerini dile getiren Biçici, “Daha detaylı kabuklu, hazmının yalınç ve şıra oranının faziletkâr olması, sair üzümlerden değişik kılıyor. hava raporu ve bakım bol olunca bu sene mahsul çok pir.” ifadelerini kullandı.



Share: