Anadan Görme yöntemlerle kenevirden örülen giysiler TEKNOFEST’te sergileniyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) akademisyen ve öğrencileri tarafından geleneksel yöntemlerle kenevirden yapılan eşyalarla kıyafetler, TEKNOFEST KARADENİZ’de sergileniyor.

Türkiye Uygulayım Bilimi Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Uran ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde planlı TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda devam ediyor.

OMÜ öğretim üyesi ve öğrencileri vasıtasıyla kenevirden örülen hırka, kravat, şapka, merhale ile sergi ve çanta gibi çok sayıda kitap, TEKNOFEST KARADENİZ’de yerini aldı.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Müşkül Ünal, AA muhabirine, kenevirin kesim açısından ehemmiyet taşıdığını söyledi.

Darülfünun namına kendir açısından cesim çalışmalara imza attıklarını tamlayan Ünal, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi, konusunda düşeni yaparak bu alanda 23 proje üretti. Stantta özellikle geleneksel halk sanatları adına gerçekleştirilen birtakım ürünleri görüyoruz. Bunlar evvelce yapılan şeylerdi. Bunların nasıl endüstriye dönüşmesi gerekiyor, nesiç, selüloz ve deva anlamında.” dedi.

OMÜ Samsun Meslek Yüksekokulu Ahali Sanatları Bölümü öğretim yardımcısı Ateşli Yanar bile kendir üretimi ve kenevirden yapılan ürünlerin serencam dönemde baştan gündeme geldiğine dikkati çekti.

Türkiye’de kenevirin geçmiş dönemlerde çıktı kültürel alanlarda değerlendirildiğini dile getiren Yanar, “Eski dönemlerde imdi giyim kuşam eşyası adına kullanıldı. Üniversite yerine kenevir üstünde ekincilik, mühendislik, esenlik ve kültürel alanlarda say yaptık. Kenevir bir zamanda esenlik açısından dahi büyük tıpkısı yapıt.” diyerek konuştu.

Keneviri değişik şekillerde ve geleneksel kendisine istimara konusunda himmet yürüttüklerini anlatan Yanar, şunları kaydetti:

“Salt kültürümüzü ortaya çıkaran dokumalar yapmaya çalıştık. Bir giysi, tıpkısı basamak, tıpkısı kravat, tıpkı çanta, kilim kabilinden kenevirin kullanılabileceği bilcümle ürünlerden örnekler oluşturduk. Ürünlerimizi kilim dokumaları, meydan nesiç teknikleri ile yapılan dokumalar, değişik nesiç teknikleriyle oluşturduk.”

Share: