Bakan Kirişci: Adalar denizi bire bir sulh denizi olsun (2)

‘ÜLKEMİZ ÜZÜM ÜRETİMİNDE 6’NCI SIRADA’

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde uray yoluyla planlı 50’nci Uluslararası Bağbozumu Festivali’ne katıldı. Bakan Kirişci, festivalde üzüm hasadına katılarak, pekmez yaptı. Programda mütekellim Kirişci, “Biliyorsunuz üzüm, bereket, bereket, felah buyurmak. Sizlerin ürettiği üzümler ülkemizin ekonomisinde de koca aynı yer tutuyor. Acun üzüm üretiminde Çin, İtalya, İspanya, Fransa ve ABD’den sonraları geliyoruz. Yani ülkemiz, dünyada 4,2 milyon ton üzüm üretimi ile 6’ncı tam yer almaktadır. Dünya üretiminin kestirmece yüzde 5,4’ünü üretmekteyiz. Sıska üzüm ihracatında ise, ülkemiz yüzde 32’lik nasip ile geçmiş sıradadır. Son 20 yılda, üzüm ihracatımız yüzde 225 oranında artarak, sabık sene 265 bin tona; dış satım değeri adına da bire bir dönemde yüzde 491 oranında artarak gine güzeşte sene 205 milyon dolara ulaşmıştır. Bu rakamlar sizin emeğinizdir, sizin başarınızdır. Hepinizden Tanrı razı olsun” dedi.

‘SOĞUK ALBENI DEPOSU PROJELERİNE YÜZDELIK 50 HİBE DESTEĞİ VERMEKTEYİZ’Üreticilere destek olduklarını tamlayan Kirişci, “Bakanlığımızca başta süt, matbua ve örgensel tarım başlamak için 9 ayrı başlıkta üzüm üreticilerimize bindi veriyoruz. Antrparantez Ekincilik Sigortaları kapsamında poliçe bedelinin yüzdelik 50’si Bakanlığımızca desteklenmektedir. Rustik kalkınma destekleri kapsamında, sonuç- göveri işleme, paketleme, bölümleme, sevimsiz hava deposu projelerine yüzde 50 bağış desteği vermekteyiz. Nevşehir’in geneline baktığımızda; hükümetlerimiz döneminde bugüne büyüklüğünde sizlere yaptığımız zirai bindi miktarı yatırımlarla gelişigüzel hep 5,2 milyar TL’yi buldu. Yaptığımız desteklemeler, meyvelerini tabiatıyla verdi. İlimizin tarımsal istihsal değeri 2002 yılında 562,9 milyon TL idi. 2021 yılı bakımından 7 intaç artışla 3,8 bilyon TL’lik zirai üretime ulaşılmıştır. Tarımsal dış satım ise 10 kat arttı. 2002’dahi 1,3 milyon dolar olan zirai ihracat, 2021 yılında 13,9 milyon doları bulmuştur. Vekâlet kendisine benzeri taraftan üreticilerimizi desteklerken gayrı taraftan üstelik kaynaklarımızı yeryüzü ekonomik ve eli nimetli şekilde kullanmamızı sağlayacak projeler geliştiriyoruz” diye niteleyerek konuştu.’TÜRKİYE, JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİ BAKIMINDAN 7’NCİ’Jeotermal enerji kaynaklarının ekincilik sektörü için mehabetli olduğuna değinen Kirişci, “Harbiden Türkiye, jeotermal enerji potansiyeli itibarıyla dünyada 7’nci, Avrupa’bile ise birinci sırada düzlük alıyor. Dünyadaki yaklaşık 15 bin dönümlük jeotermal merdiven varlığının üçte biri ülkemizde bulunmaktadır. Bu alanda dünya lideriyiz. Türkiye’nin yer büyük ikinci Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dair İhtisas Tevhit Endüstri Bölgesi’ni Nevşehir’dahi kuracağız. Kozaklı ilçesinde kuracağımız Tarıma Dayalı İhtisas Birleştirme Sanayi Bölgesi’nin temelini 2023 yılının önceki çeyreğinde atacağız inşallah. Kozaklı’mıza, Ürgüp’ümüze, Nevşehir’imize, parçalanmamış ülkemize ve milletimize doğru olsun” ifadelerini kullandı.’1,5 MİLYAR TL TUTARINDA YATIRIM GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLACAĞIZ’Kirişci, şöyle konuştu:

“1 milyon 352 bin metrekare alana kurulacak Organize Uran Bölgesi Projemiz tamamlandığında, toplam 1,5 milyar TL tutarında envestisman gerçekleştirmiş olacağız. Burada seçkin biri minimum 25 dekar olan jeotermal erke ile ısıtmalı 40 skor faziletkâr teknolojik camekân vadi algı. Ürünlerin işlenme, paketlenme ve depolanması amacıyla 16 adet sanayi tesisi ile bu arada Seracılık Terbiye Merkezi ve Ar-Ge Merkezi kurulacak. 1500 kişinin istihdam edileceği bölgede yılda 40 bin titrem istihsal gerçekleştirilecek. Bu projede istihdam edilecek çalışanların yüzdelik 75’inin eş olacağının birlikte altını resmetmek isterim. Proje tamamen faaliyete geçtiğinde, ülkemiz ekonomisine bugünün rakamlarıyla yıllık 750 milyon TL ulama sağlayacaktır.”

Share: