Bakan Muş, Gümrüklerde Yakalanan Uyuşturucuyu Açıkladı: “13,4 Ton Uyuşturucu, 31,9 Titrem Esrar Yapımında Beğenilen Bap Ele Geçirildi”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonu’nda, CHP Umumi Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu’nun dahi dikkat çektiği maden kaçakçılığına ilgilendiren verileri paylaştı. Muş, “Gürbulak Gümrük Kapısı’nda, biri 1 ton 18 kilogram, gayr 622 kilogram kalkışmak amacıyla ile parçalanmamış zamanların sunma efdal miktarlı sıvı metamfetamin yakalamalarını gerçekleştirdik… Ölçülü operasyonlar neticesinde, 13,4 ton eroin, 31,9 titrem mızrap yapımında geçer not kimyasal, 9 bin 410 titrem akaryakıt, 2,4 milyon paket sigara, 21 milyon adet sigara kağıdı ve filtresi, 3,1 milyon sayı elektronik sigara, 8 bin 237 titrem azık ve kısaca 26 bin adet tarihi nişane ele geçirdik” dedi.

TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Tecim Bakanlığı, Helal Akreditasyon Kurumu ve Rekabet Kurumu’nun bütçeleri görüşülüyor.

AKP Veca Mebus Ekrem Çelebi, Balkı’daki seralarda yetiştirilen domatesleri kasalarla komisyona getirdi. CHP İstanbul Saylav Mehmet Bekaroğlu, Çelebi’ye, “Millet alamıyor, siz alıyorsunuz. Göstermeye mi getirdiniz” diye sordu. CHP Muğla Mebus Süleyman Girgin ise “Muhalefete hazırlanıyorlar” dedi. AKP’li Çelebi dahi “Rüyanızda görürsünüz” diye yanıt verdi ve vükela arasında gülüşme yaşandı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bütçe görüşmelerinin yapıldığı TBMM Tören Salonu’nda geldiğinde milletvekillerini selamladı.

CHP Umumi Komutan Yardımcısı ve Ankara Saylav Bülent Kuşoğlu, Sayıştay raporlarındaki hususların parçalanmamış anlamıyla tartışılması gerektiğini vurguladı ve “Sayıştay raporları balaban, bunları yazıldıktan sonraları tartışmaya çalışıyoruz. Ondan sonradan bunların akıbetini bilmiyorsak budun iradesine ve Meclis iradesine da tutkun darbedir” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan de bakanlara ve milletvekillerine sunulan sürelerin fiyat olmadığını ve bakanların teferruatlı müddet kendilerini anlattığını kaydederek, “Milletin vekilinin sözünün havada kalması akıllıca değil. Soruların havada kalması akıllıcasına değil” diye bakanların milletvekillerinin sorularına cevap vermediğini söyledi. Paylan, milletvekillerinin konuşmaları sırasında sorularını tarayacak bire bir kadro kurulmasını atlaya zıplaya, “Sayın Icra Vekili, milletin vekilinin sorularına karşılık ödeme imkanı sunuyorum size” diye konuştu.

Daha sonraları Mehmet Muş, vekillik bütçesinin sunumunu yaptı. Muş, şunları söyledi:

“IMF, sonuç açıklamasında, 2021 yılında yüzde 6 oranında büyüyen acun ekonomisinin 2022 yılında yüzde 3,2, 2023 yılında ise yüzde 2,7 oranında büyümesini öngörmektedir. Global ticarette bile analog beklentiler öngörülmekte olup Acun Tecim Örgütü, 2021 yılında gerçekleşen yüzdelik 9,7’lik küresel para ticareti hacmi büyümesinin, 2022 yılında yüzde 3,5’e ve 2023 yılında ise yüzdelik 1’e gerileyeceğini hesap pusulası etmektedir. Emtia fiyatlarındaki yükseliş ilkin tevessül etmek amacıyla, pandemi sonrası küresel arzın acul kalan şakirt karşılık verememesi, hazırlık zincirindeki bozulmalar ve geri hizmet sorunları kabilinden esbap, tekmil dünyada yüksek enflasyonu beraberinde getirmiştir.

Acun Bankası verilerine göre 2022 Aile-Ekim döneminde, pandemi öncesine kıyasla enerji emtia fiyatları endeksi yüzdelik 97, erke dışı mal fiyatları endeksi yüzdelik 50, tarım emtia fiyatları endeksi yüzdelik 43, ham yer yağı varil fiyatı yüzdelik 56, Avrupa’bile doğal gaz fiyatları yüzde 792, kömür fiyatları yüzdelik 416 oranında artmıştır. Kış aylarına yaklaştığımız tıpkı dönemde toptan çapta gaz tedarikinde tehlikeli mesail yaşanmaktadır. Bu durumdan sunma aşkın etkilenen kesim, genişlik şişman ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği’dir. Filhakika OECD, erke krizinin ati boyutlara ulaşmasının, 2023 yılında Avrupa’nın büyüme oranını 1,25 benek, küresel tahaccüm oranını ise 0,5 nokta büyüklüğünde azaltabileceğini belirtmiştir.

Mavera yandan, Rusya ve Ukrayna, tahıl ürünleri, semiz tohumlar ve gübrelerde anne tedarikçiler olduğu üzere, besin fiyatları yılın önceki yarısında keskin bire bir şekilde yükselmiş; bu ebat özellikle birkaç kaslı ülkeler ilkin koyulmak üzere bir nice ülkede besin güvenliği endişelerini artırmıştır. Eklenmiş kendisine, pandemi ile birlikte daha üstelik yükselen global borçluluk seviyesi de son dönemde artan nema oranları ile alay malay keder verici noktalara ulaşmıştır.

İhracatımız, 2022 yılı ev-teşrinievvel döneminde, geçtiğimiz yıla bakarak yüzde 15,4 oranında artarak 209,5 bilyon dolar olmuştur. Bu rakamlarla ihracatta hem ilk 10 ay bazında hem birlikte maaş bazda bildirme efdal seviyelere ulaşılmıştır. 2022 yılının önce 10 ayında dünyanın farklı coğrafyalarına yaptığımız ihracat hayatiyetli bir şekilde artmaya bitmeme etmiştir. Oransal yerine genişlik aşkın dış satım artışı Amerika kıtasına gerçekleşirken sunma yetişkin ticari partnerimiz olan Avrupa Birliği’ne ihracatımız yüzdelik 13,5 oranında artmış, AB ile tecim fazlamız 9,7milyar dolara ulaşmıştır. Birleşik Krallık’la ticaretimizde ise 6 bilyon dolar aut ticaret dahası verilmiştir. Bu başarılı başarım, toptan ölçekteki münasebetsiz faktörlerin yanında paritedeki düşüşün üstelik dış ticaretimiz üzerindeki yavaş menfi etkilerine karşın sağlanmıştır. 2021 Ocak ayında 1,22 seviyesinde olan dolar/ekü paritesi, 2022 Ilk Teşrin ayında sayı farkı 0,98’e kadar gerilemiştir. Paritenin önce 10 ayda ihracatımıza 12 milyar dolar ve dış ticaret açığına ise 2,8 bilyon dolar menfi etkisi olmuştur.

İTHALATIN ARTIŞINI ALTIN VE ENERJİYE BAĞLADI

Bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın tıpkı dönemine göre dış alım, yüzde 39,5 oranında artarak 300 bilyon 553 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Şimdi sizlerle ithalatta yaşanan bu artışın sebeplerini tesahup etmek isterim. Öncelikle ilkin erke doğmak üzere emtia fiyatlarındaki artışlar, emtia ithalatçısı konumunda olan ülkemiz ithalatı üzerinde direkt ve şiddetli aynı artış yaratmıştır. Erke ithalatımız, geçmiş 10 ayda geçen yıla bakarak yüzde 118,4, yani 43,7 milyar dolar artmıştır. Bu artışta fiyatların enerjik olduğunu görmekteyiz. Bayağı 2022 Aile-Ağustos döneminde enerji dış alım hacim endeksi yüzde 10,2 düşüş gösterirken enerji dış alım vahit ayar endeksi yüzdelik 166,4 artmıştır. Mavera yandan, serencam dönemde değerli ithalatında yaşanan yükseliş bile ithalat faturamızı balaban ölçüde artırmaktadır. Mecmu kızıl ithalatı, geçtiğimiz yılın evvel 10 ayına bakarak yüzde 198,4, yani 10,1 bilyon dolar artmıştır. Dolayısıyla ithalatta izlenen artışın yüzdelik 63’ü erke ve değerli kaynaklı gerçekleşmiştir.

Bildiğiniz üzere ihracatımızın finansmanında Eximbank çok muhteşem bire bir yere sahiptir. Türkiye’nin bir tane resmi ihracat destek kuruluşu olan Türk Eximbank, 2022 yılının önceki 10 ayı itibarıyla ihracatçılarımız için 37,3 bilyon dolar finansman desteği sağlamıştır. Bankanın hep alıcı sayısı 2022 yılında birlikte artmaya bitmeme etmiş olup bu firmaların yüzdelik 80,7’si KOBİ’dir. Antrparantez Banka, arsıulusal ve bölgesel bankacılık ve finans kuruluşları ile imzaladığı anlaşmalarla ilave finansman imkanları sunmaya bitmeme etmiş ve sene esasen itibaren 1,5 milyar doları aşan miktarda mahiyet sağlamıştır. Bankanın ödenmiş sermayesi 3 milyar teklik artış ile 13,8 milyar liraya yükselirken kayıtlı sermaye tavanı 17,5 milyar liradan 30 bilyon liraya yükseltilmiştir.

“HİZMET İHRACATI 20 YILDA 4 KATTAN ÇOK ARTTI”

Bakım ihracatımız, sonuç 20 yılda 4 kattan aşkın artmıştır. Bu kapsamda, pandeminin etkilerini geride bırakarak 2021 yılında, ayrımsız esbak yıla bakarak yüzdelik 74,3 oranında artarak 61,3 milyar dolar seviyesine erişmiş, tıpkısı çağ hizmetler dengesi ise 31,7 milyar dolar olmuştur. 2022 Ağustos yıllıklandırılmış veriye baktığımızda ise hizmet ihracatımız, tıpkısı geçmiş yılın ayrımsız dönemine bakarak yüzde 65 oranında çoğalma kaydederek 76,4 bilyon dolara ulaşmıştır. Tıpkı dönemde, bakım sektörlerindeki dış tecim ilavesi, yüzde 103 artışla 39,3 bilyon dolara yükselmiştir. Sektörle dirsek teması halinde çalışmalarımız doğrultusunda, nisan ayında ‘Bakım İhracatı Destek Program Paketi’ uygulamaya alınmıştır.

Bilişim sektörüne özel mutasavver olan e-Turquality, ayrıksı adıyla Bilişimin Yıldızları Programı ile bu alanda bölgesel ve küresel anlamda güçlü şirketlerin çıkarılması hedeflenmektedir. Bakanlığımız marifetiyle 2022 Familya-Ilk Teşrin dönemi içerisinde 657 firmaya 695 milyon lira bindi ödemesi gerçekleştirilmiştir.

2021 yılının geçmiş 6 ayında tahminî 161 bilyon lira olan e-tecim hacmi, 2022 yılının bire bir döneminde 348 bilyon liraya yükselmiştir… Lisanslı depoculuk sistemi ile tarım ürünlerini dosdoğru ve gündeş koşullarda koruma altına aldık ve ekincilik ürünleri ticaretini elektronik ortama taşıdık. Bugüne kadar 166 lisanslı antrepo işletmesine hareketlilik izni verdik. Sonunda ülkemizin ekincilik ürünlerinde lisanslı ambarlama kapasitesini 8,7 milyon tona yükselttik.

PANDEMİNDE ESNAFA VERİLEN KREDİYİ ANLATTI

Pandemiden muhit zarar gören esnaf ve sanatkarlarımızı yüzde 50 ve yüzde 100 faiz indirimli krediler ile desteklemeye bitmeme ettik. 31 Ilk Teşrin 2022 tarihi itibarıyla sene içerisinde kullandırılan getiri iskontolu kredilerin hep tutarı 56 bilyon lirayı aşmıştır. Ilk Teşrin ayında, Sayın Cumhurbaşkanımız eliyle esnaf ve sanatkarlara yönelik bakir finansman imkanları kamuoyuna duyurulmuştur. Bu bağlamda, Halkbank’tan yüreklilik kullanıp takibe düşenlere 6 taban kadar idraksiz ödemesiz, 36 ayak tabanı kadar vadeli, yüzde 4 faizli krediyle borçlarını arıtma imkanı sağlanmıştır. Antrparantez, esnaf ve sanatkarların Halkbank’tan kullandıkları kredilerin ürem oranları yüzdelik 7,5’e düşürülmüş, cesaret dip limitleri pres kredileri için 500 bin liraya, yatırım kredileri üzere ise 1,5 milyon liraya yükseltilmiştir. Öte yandan, taze girişimcilerin faydalandığı kredilerin kayırıcı limiti 300 bin liraya yükseltilmiş, canlı girişimciler üzere yaş sınırı 35’e çıkarılmıştır.

453 BİN TÜKECİTİCİ YARGICI HEYETİNE BAŞVURU

Eylül sonu itibariyle mütemmim hakem heyetlerine 453 bini aşkın müracaat işlenmiş olup, yapılan başvuruların yüzdelik 61’i e-fehamet üzerinden gerçekleştirilmiştir. Benzeri dönemde 441 bini fazla müracaat sonuçlandırılmış ve tahminî 900 milyon lira tutarında uyuşmazlık karara bağlanmıştır.

Balıkesir ve Nizip Gümrük Müdürlükleri 2022 yılında faaliyete eski olup, önümüzdeki süreçte Çukurova Havalimanı’nda açacağımız gümrük müdürlüğü ile sayımızı 167’ye yükselteceğiz.

E-ihale sistemi üzerinden 2022 yılının evvel 10 ayında 10 bini aşkın tenkis yapılarak 1 milyar lirayı aşkın hasılat elde edilmiştir. Bu rakam ile güzeşte yılın ayrımsız dönemine bakarak yüzde 122 artım sağlanmıştır.

Milli Tarama Sistemi Projesi (MİLTAR) kapsamında, ilk milli tarama sistemimizi Alsancak Limanı’nda faaliyete aldık. Akabinde, nısıf çakılı ve mobil tarama sistemlerinin dahi yerel olarak üretilmesi için çalışmalara başladık ve Savunma Uran Başkanlığı’mızla aynı teşrikimesai protokolü imzaladık. Ülkemiz, bu proje sayesinde tarama sistemlerini seri olarak üretebilen vabeste sayıda ülkelerden biri olacaktır. Tarama Zıkkım Projemiz ile gümrük kapılarında taranan açar ve konteynerlere ilişkin X-Ray görüntülerini bireşimli zekayı da kullanarak hem merkezde hem de sahada eş zamanlı olarak hemencek çözümleme edebilen bir dizge kuracağız.

Bakanlığımız bünyesinde fariza işleyen akaryakıt hususi ekibince bu sene içerisinde düzenlenen çalışmalarda, 4 bilyon lira değerinde alacak tehi ile 10 bilyon teklik mesabesinde yapmacıklı fatura tespit ettik ve bin 262 titrem uğrun akaryakıt ele geçirdik. Bire Bir zamanda, 7318 sayılı Yasa sonrası aut komutan yöntemiyle gerçekleştirilen suiistimallerin engellenmesine yönelik çalışmalar yürüterek 30 bilyon liradan aşkın kamu zararının önüne geçtik.

“GÜRBULAK’TA BİR YILDA 1,5 TONA YAKIN METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ”

Bu sene birlikte mızrap madde kaçakçılığıyla savaşım alanında rekor yakalamalara imza attık. Gürbulak Gümrük Kapısı’nda, biri 1 titrem 18 kilogram, diğeri 622 kilogram olmak amacıyla ile bütün zamanların sunma efdal miktarlı likit metamfetamin yakalamalarını gerçekleştirdik. İstanbul Ambarlı Limanı’nda rekor yakalama kendisine tarihe sabık 2 titrem 91 kilo captagon yakalamasının birlikte yeniden İstanbul’dahi 338 kilogram, Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda 404 kilogram captagon ele geçirdik. Antrparantez, Esendere Gümrük Kapısı’nda 513 kilo beyaz yakalayarak serencam zamanların sunma faziletkâr miktarlı beyaz yakalamasını yaptık. Andıran zamanda Gürbulak Gümrük Kapısı’nda 285 kilosu beyaz zehir almak için hep 305 kilo uyuşturucu yakalaması gerçekleştirdik. Ticari yük yakalamalarımız kapsamında, 242,4 milyon teklik değerinde geriden geriye elektronik aygıt ele geçirilmiştir. Benzer şekilde, serencam yılların biricik seferde yapılan sunu efdal miktarlı alkollü şarap yakalamasına imza atarak Mersin’birlikte mecmu 86 bin 245 şişe alkollü içkiye halk koyduk.

13,4 TITREM EROIN ELE GEÇİRİLDİ

Diğer taraftan esrar, akaryakıt, yaman mamulleri ve alkollü bade kaçakçılığı ilkin gelmek üzere kaçakçılıkla savaşım kapsamında ölçülü operasyonlar neticesinde, 13,4 ton metal, 31,9 ton mızrap yapımında beğenilen kimyasal, 9 bin 410 titrem akaryakıt, 2,4 milyon paket sigara, 21 milyon nüsha sigara kağıdı ve filtresi, 3,1 milyon nüsha elektronik sigara, 8 bin 237 titrem besin ve yaklaşık 26 bin nüsha tarihi işaret ele geçirdik. Vekillik yerine, kaçakçılığa cebin ortaya koyduğumuz tavizsiz mücadeleye önümüzdeki dönemde birlikte kararlılıkla bitmeme edeceğiz.

Bakanlığımızın ilgili kuruluşu Helal Akreditasyon Kurumu’na (TÜRE), denklik başvurularının kabul edilmeye başlandığı Teşrinisani 2019’dan bugüne kadar Türkiye dahil 23 değişik ülkeden 80 denklik talebi gelmiştir. TÜRE, mecmu 27 akreditasyon kararı almış, denklik güvencesi kapsamındaki helal doküman sayısı 790’ı aşmıştır.

Ticaret Bakanlığı’mızın, sizlere arz olunan uğur ve faaliyetleri doğrultusunda kullanılmak üzere 2023 yılı bütçesi, bütün 17 bilyon 124 milyon 310 bin TL’dir. Bu meblağın 13 bilyon 335 milyon 123 bin TL’si Ticaretin Düzenlenmesi, Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılması Programı’na, 1 bilyon 988 milyon 706 bin TL’si Hile ve Destek Programı’na, 1 milyar 411 milyon 43 bin TL’si Taşıt Dışı Ekonomiyle Savaş Programı’na, 368 milyon 634 bin TL’si Tüketicinin Korunması, Yapıt ve Hizmetlerin Güvenliği ve Standardizasyonu Programı’na, 20 milyon 804 bin TL’si program dışı masraflar adına  tahsis edilmiştir.

Ayrıca, iktisadi sınıflandırmaya bakarak Bakanlığımız 2023 yılı bütçe teklifinin 4 milyar 592 milyon 150 bin TL’si personel giderlerine, 651 milyon 76 bin TL’si SGK oran primi giderlerine, 662 milyon 768 bin TL’si servet ve hizmet gurur giderlerine, 720 milyon TL’si anamal giderlerine, 32 milyon 300 bin TL’si sermaye transferleri tertibine, 10 milyar 466 milyon 16 bin TL’si ticari transferlere, yani şişman ölçüde ihracatçı ve ticaret erbabımızın desteklenmesi ile ait giderlere tahsis edilmiştir.”

Share: