Büfe işletmecisi Mustafa Samimi, dondurulmuş ete ilgi çekti: “Çözünen eti serian pişirin, gene dondurmayın”

Büfe işletmecisi Mustafa Dâhilen, dondurulmuş ete ilgi çekti: “Çözünen hitit tezelden pişirin, yeniden dondurmayın”

İSTANBUL Gıdada dondurulmuş deri ürünleri adam sağlığı açısından birçok riziko taşıyor. Amade gıdalarda usulünce metruk çözünmüş etlerle hazırlanan mahsulat zehirlenmelere kere açabiliyor.

Hazır gıdada usulüne akıllıca sıfır şekilde geçer not dondurulmuş etler herif sağlığını ters etkiliyor. Özellikle çözünmüş ten ürünlerinin derakap kullanılıp, yeniden dondurulmaması gerektiği üstüne sık sık uyarılar geliyor. Alelhusus acul tüketim mantığıyla kurulan büfelerde bu hususa özen edilmesi gerekiyor. Büfe işletmecisi Mustafa Dâhilen, “Dondurulmuş gıdaları kullanırken çokça dikkat etmeliyiz. Çözünen vücut ürünlerin periyot içerisinde kullanılmaz ise ilerleyen saatlerde elan hızlı bakteri üretir ve bu birlikte zehirlenmelere defa açacak. Bu yüzden gittiğimiz lokantalarda kategorik firma sahibinden ürünün paketinin üstündeki etikete çağrıştırmak istediğinizi belirtin. Bu şekilde etin nerede hangi zaman ne şekilde üretildiğini öğrenebilirsiniz” dedi.

“Dondurulmuş et ürünleri namına günce etleri yemeyi tercih edin”

Günce etlerin elan dosdoğru olduğunu belirten Yapmacıksız, “Cilt ürünlerinde günlük hazırlanıp pişirilen etler elan sağlıklı oluyor. Dışardan yediğimiz hazır gıdalarda cilt ürünlerine ilgi etmemiz gerekiyor. Normal aynı etin hazırlanışında 12 derecenin altında tutulması gerekiyor. Hamam benzeri ortamda ten çabucacık bozulur ve bakteri üretir. Dondurulmuş gıdalarda da bu kapsam aslında bir. Tıpkısı el dondurucudan çıkardığımızda o çağ içerisinde tüketmemiz gerekiyor. Gine ten ürünlerini çözüldükten bilahare dondurursak bakteri peki ve çürür. Bu buut birçok sağlık sorunlarına öğün açabilir. Dondurulmuş ürünler ile genç günce sâdır vücut ürünlerinin tadı ayrımlı olur. Dondurulmuş mahsulat çözülürken ürünün üzerindeki buz çözüldükçe ete karışır buda etin tadını bozar” şeklinde konuştu.

“Tüketicinin dışardan sipariş verdiği ürünün paket etiketine bakma hakkı var”

Aşçı veya büfelerde ten siparişi yapmadan geçmiş deri ürününün paket etiketine ve son istimal tarihine bakmayı öneren Özden, “Dışarıdan aşındırmak eşya vatandaşlar özellikle döner kebap, hamburger ve et ürünlerini yerken gittikleri büfelerde yahut restoranlarda o ürüne ait içerik etiketine, akıbet istimal tarihine bakmaları gerekiyor. Ürünün etiketlerine çağrıştırmak istediğinizde aşevi sahipleri bu isteğiniz yapmak zorundadır. Bunun kanun olarak yasal tıpkısı zorunluluğu var. Göstermeyen aşevi veya büfe sahiplerine ise cezai prosedür uygulanabiliyor. Vatandaşların tüketici kanununa göre bu etiketleri müşahede hakkı var. Bunun yanında genç ve günü geçmiş cilt ürününü idrak etmek üzere yüzeyine bakmamız gerekiyor. Öncelikle sonuç istimal tarihine kaçmak gerekir elan sonrasında parti numarasına benzemek gerekir. Fırka numarasına baktığımızda üretim yapılan yerdeki numunenin sonuçlarını görebiliriz. Bayatlamaya mümasil olan ten ürünlerinde satıh kısmında aynı kararma görünür” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımızı sağlıksız dondurulmuş gıdalardan ırak tutalım”

Çocuklara verilen hazır gıdalar için bilgelik veren Gıda Mühendisi Nazmiye Durdu, Alelhusus dondurulmuş ürünlerin içeriğine çokça aşkın yardım maddeleri katılıyor. Esas ve babalar yerine çocuklarımıza yedirdiğimiz ürünün içeriğini birlikte haddinden fazla çok denetlemiyoruz. Bu mahsulat çocuklarda bağımlılığa büyüklüğünde posta açabiliyor. Çocuklarımız bu dondurulmuş ürünleri yedikçe arz ilkin obezite ve sonrasında hareketlerde azalmaya kadar gidiyor. İleriki yaşlarda ise değişik metabolik rahatsızlıklara kat açabiliyor. Bu yüzden çocuklarımızı sağlıksız olan fastfood ürünlerinden uzaklaştırmamız gerekiyor.

Share: