ÇAYIR TIRTILI İSTANBUL’DA PARKLARA İNDİ

TRAKYA özellikle tutmak üzere gün çiçeği tarlalarında nazik zarara bozukluk olan ‘çayır tırtılı’ Üsküdar’daki Çamlıca Parkı’nda bile görüldü.

Parkı bürüme eden tırtıllar bitkilere uymazlık verdi. Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, “Bunlar yeşil canavarı. Hangi yeşil varsa fark etmez. Çime engel veriyor, ecnebi otlara zarar veriyor, ayçiçeğine zarar veriyor. Hassaten meradaki otlara da uymazlık veriyor. Değme çeşit yeşili yiyor” dedi.

Trakya’birlikte gün çiçeği tarlalarına zarar veren  ‘çayır tırtılı’ İstanbul’bile parklara ulaştı. Bitkiyi cezrî başlayıp yaprak ve atom çekirdeği kısmına büyüklüğünde yiyerek, nazik verim kaybına hastalık olan çayır tırtılları Üsküdar’bile mevcut Çamlıca Parkı’nda görüldü. Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Kürsü Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dik Kaya, tırtılların tarla bulamadıkları amacıyla İstanbul’daki parklara geldiğini belirtti.

“2002, 2012, 2022’DE EPİDEMİ YAPTI”Prof. Dr. Sarp Kaya, çayır tırtılı bu sene epidemi yaptığını kaydederek,  “Alışılagelen şartlarda çayır tırtılı,  2002, 2012, 2022’üstelik her 10 yılda tıpkısı epidemi yaptı. Elbette bunların 10 yıllık birikimi var. Çayır tırtılı neden beis veriyor? Zira çayır tırtılı aslında çabucak ayçiçeğine engel veren bire bir böcü değil. Çayır tırtılı 150 fazla türde engel yapıyor. Daha filhakika ağız ağıza yeşil canavarı. Yeşil bitki ne varsa bu esasta pancar ağabey kurduyla benzeri şekilde şeker pancarında, mısırlılarda özge bitkilerde da beis yapıyor.  Hele o yabancı otların kırıcı olduğu tarlalarda aşağılarda olan geçmiş o otları yiyor, elan sonradan fevk akıllıcasına çıkarak uymazlık yapıyor” dedi.

“SONUÇ MÜTEZAYIT NESİLLER TOPRAK BULAMADIĞI İÇİN İSTANBUL’DA PARKLARDA”Prof. Dr. Sarp Kaya, tırtılların tarla bulamadıkları amacıyla parklara indiklerini belirterek, “Ayçiçeğine engel vermesinin gerçekte günebakan ile alakası bulunmayan. O anda yeşil olan günebakan bitkisi olduğu üzere tehlikeli kendisine bölgede o şekilde engel veriyor. Şimdi elbette buradaki oylumlu olan şu, bittabi bu çayır tırtılın dönemleri var, dirim dönemleri var. Bu çayır tırtılının kestirmece 2 aylık bir yaşam döngüsü var. Şu an sonuç artan nesiller değme yeşil bitki yahut aha tarlada bulamadığı için saf olarak şu anda yer yeşil düz neresi parklar, bahçeler olan İstanbul’üstelik. Natürel kendisine orada görülmesi yani son kalan döllerinin yeşil olan kısımlara saldırış etmesinden kaynaklanıyor” diye niteleyerek konuştu.

“PATLAMA YAŞANABİLİR”

Prof. Dr. Sert Kayaç, çayır tırtıllarının yeşil canavarı olduklarını ifade ederek, “Patlama yaşanabilir. Ama mehabetli olan dirim süreleri. Şimdi normal şartlarda palet tahminî 10 devir kaba but döneminde kalıyor, oradan kelebekler çıkıyor. Kelebeklerin değme biri 200 civarında haya veriyor. Yumurtalardan ondan sonraları tırtıllar çıkıyor. Bu anlamda bile tırtıllardan çıktığı amacıyla o tırtıllar filhakika beis yapıyor. Şu zaman hani zahirî şu an videoda dahi gördüğümüz şeyler çayır tırtılının larvaları. Yani temel zararı özne kısmı. Bu de tahminî 25 zaman civarında sürüyor aha. O dönemde patlama yaşaması amacıyla hele çokça bereketli beslenmesi lazım. Bunların çoğalması geçişsiz ve hayat döngüsünde yeteri büyüklüğünde yeşil olup yeteri kadar çoğalması lazım. ya yeşil buldukça bunlar çoğalıyor. Seçme biri 200 namına çoğalıyor. Bunlar kışı makat döneminde yer altında 8-10 cm alanda kalıyor. Kışın kaba geçmesi nedeniyle henüz fazla bağımlı vadi buldular. 1 da bu sunma önemlisi kelebek dönemine döndüğü ahit bunlar yaklaşık 2 bin ile 3 bin kilometre uçuyor. Ihtimal ülkemizdeki bu çayır tırtılları Ukrayna’dan savaştan kaçtı. Bulgaristan’bile da görülmüş elhak tırtıllar. Karadeniz’e uçarak geçerek buraya yuva yaptılar. Ondan sonradan Bursa’evet geçti. Peşi Sıra birlikte Samsun’a büyüklüğünde ulaştı. Kelebekler 150’den çok bitkiye engel veriyor. Bunlar yeşil canavarı doğrusu. Hangi yeşil varsa yeşil varaka dikme dahi olsun, yerde olsun fark etmez, çime uymazlık veriyor, yabancı otlara da engel veriyor, ayçiçeğine bile zarar veriyor. Üste meradaki otlara bile zarar veriyor. Rastgele tür yeşili yiyor zaten. Yeşil canavarı aynı böceğimiz bu.” şeklinde konuştu.

– İstanbul



Share: