Çekişme sonrası sâdır bu tedavi yöntemi, müşahede engellilerin sporu oldu

Benzeri savaşta gözlerini kaybeden gaziler amacıyla rehabilitasyon amacı ile geliştirilen tedavi yöntemi, onlarca görme engellinin umudu oldu. Bu spor yardımıyla sporcular hem hayata tutunuyor hem de sosyalleşiyor.

Müşahede engellileri toplumsal hayata ve spora vermek amacıyla Elazığ’dahi yıllardır hareketlilik gösteren Harput Müşahede Engelliler Spor Kulübü çalışmalarına yordam kesmeden bitmeme ediyor. Satranç ve futbol kadar spor dallarının birlikte bir nice terbiye düzlük rüyet engelliler, zilli bütünüyle ile oynanan goalballda bir haddinden fazla etap elde etti. 1946 yılında Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sepp Renidle tarafından savaşta gözlerini kaybeden gazilerin rehabilitasyonu üzere geliştirilen edilen bu spor günümüzde birçok görme engellinin umudu oldu.

Goalball sporunun fiziksel ve ruh bilimsel yönde katkısı olduğunu dile getiren sporculardan Ertuğrul Düzgün, “Bilecek Söğüt’te yaşıyorum, bu yıl Elazığ’a para aktarımı oldum. Felek bizi buralara büyüklüğünde getirdi. Buradaki arkadaşlarla pir tıpkısı şekilde kaynaştık. Türkiye Müşahede Engellileri Federasyonu’nun goalball branşında 2. devreye Elazığ’ın takımı ile katılacağız. Çalışmalarımız gani gidiyor. İnşallah hedeflediğimiz 3.lige geçmek. Tığ da oraya yarar Elazığ’ı gururlandırırız. görme engelli camiasında böyle aynı branşın ortamında bizde bunları tamamlıyoruz. Fiziksel ve ruh bilimsel kendisine katkıları var. O yüzden bizim için adamakıllı oluyor” dedi.

Goalball’ın özlük gelişimlerine ulama sağladığını tabir eden sporculardan Hasan Türkan (17), “Goalball sporunda 3 turnuvaya gittim. Esasta bakir başlıyorum. Buradaki ağabeylerimizin tecrübelerini kazanmaya çalışıyoruz. Başkanlarımız bile çok bol. Sporda kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Goalball bana göre fena hâlde ve ağır ezgi çok seviyorum” şeklinde konuştu.

Harput Müşahede Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Fehmi Güler ise “Amacımız, görmez bireylerimize sporu aşılamak ve onları sporla hayata kazandırmak. Bu amaçla çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz. Bu sene da futbol ve goalball branşlarında sporcularımız savaş ediyor. Amacımız, bu yıl goalball takımımızı bol bir seviyeye ifham etmek. Sporcularımız canı içtenlikle çalışıyor. Goalball rüyet engellilerin oynadığı sunma anne sporlarından bir tanesi. Bu spor aslında müşahede engellileri hayata bağlayan tıpkı spor dalıdır. Engellilere bu spor dalı öğretiliyordu. Geçmiş yıllarda bu sporu yaparak rehabilite oluyorlardı. Gittikçe bu spor dünyada goalball sporuna dönüşmüş oldu. Bütün görmez kardeşlerimize bu spor dalını tavsiye mektubu ediyoruz. Hem kendilerini bol ifade ediyorlar hem de toplumla sevecen oluyorlar. Bu spor dalında elden kendilerinin sakat olmadığını, eksantrik illerde ve apayrı yerlerde dahi birçok görme engelli olduğunu üstelik öğrenmiş oluyorlar. Bunu görmüş olmaları kendilerini rahatlatmış oluyor. Bu şekilde kendilerini daha iyi ifade edebiliyor ve anlatabiliyorlar. Diğer illerdeki görme engelli kişilerle tanıştıklarında hayata bakış açıları değişiyor” diye niteleyerek konuştu. – ELAZIĞ

Share: