Cumhurbaşkanı Erdoğan, CICA 6. Zirvesi’nde konuştu Açıklaması

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye yerine çok modlu eriştirme koridorlarını heveslendirme ediyor, Asya’yla Avrupa’yı birbirine bağlayan çağcıl İpek Yolu’nun canlandırılmasını destekliyoruz.” dedi.

Erdoğan, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Istiklal Sarayı’nda düzenlenen Asya’de İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) 6. Zirvesi Genel Oturumu’nda konuştu.

CICA’nın 6. Zirvesi’ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, başarıyla yürüttükleri bölüm başkanlığı ve bu şişman Zirve’ye aile sahipliğinden ortalık Cumhurbaşkanı Son Teşrin Ahi Tokoyev’in şahsında yekpare Kazakları tebrik kartı ettiğini söyledi.

Üyeliğe yeni akseptans edilen Kuveyt’e “Balkı geldiniz.” diyen Erdoğan, “Kazakistan’ın önerisi doğrultusunda temelleri atılan konferansın 30’uncu yapılış yıl dönümünü gene Kazakistan marifetiyle düzenlenen bu Zirve’dahi kutlamanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Zirvemizin ve yapacağımız istişarelerin ülkelerimiz ve yekpare adamlık amacıyla hayırlara komütatör olmasını diliyorum.” diyerek konuştu.

“2019’dahi car ettiğimiz Yeniden Asya Girişimi’mizin ana hedefi, kıta ülkeleriyle düet ve lehçe platformlarda iş birliğimizin derinleştirilmesidir.” diyen Erdoğan, Türkiye’nin kurucularından olduğu konferansın genişlemesine ve kurumsal kapasitenin genişletilmesine başından beri ateş parçası bindi verdiklerini bildirdi.

Erdoğan, 2010-2014 yılları arasındaki Türkiye’nin dönme başkanlığı sırasında bile ayrımsız doğrultuda hareket ettiklerini belirterek, “Bugünkü Astana Zirvesi da konferansın, uluslararası teşkilata dönüşümü sürecinin zar edildiği doruk yerine tarihe geçecektir.” ifadesini kullandı.

“Çözüm yollarını üstelik kuma akılla bu arada aramalı, beraber bulmalıyız”

İnsanlık namına ciddi dengelerinin değiştiği, tedarik zincirlerinde kırılmaların yaşandığı, ekonomiden besin güvenliğine, enerjiden uluslararası ilişkilere mütehammil çokça alanda gösterişli imtihanlarla karşılaşılan bir dönemden geçildiğine meni eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Terörizm, ırkçılık, göç üzere bilinen olduğumuz sorunlara iklim değişikliği, İslam ve ecnebi düşmanlığı gibi yenileri ekleniyor. Bire Bir elin ilkokul parmağını geçmeyen ülkelerin çıkarlarını gözeten, ancak dünya nüfusunun kahir ekseriyetini görmezden gelen kâin sistemin strüktürel sorunları giderek kendisini elan fazla hissettiriyor. Türkiye olarak etraflı tıpkı süredir ‘Dünya 5’ten büyüktür.’ diye bu duruma dikkat çekiyoruz.

Global düzenlilik mimarisinin daha adaletli, hakkaniyetli, dubara kabiliyeti efdal kullanılmamış tıpkısı tatlılıkla şekillendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Dünyanın neresinde olursak olalım, balaban insanlık ailesinin üyeleri adına hepimiz tıpkı kaderi paylaşıyoruz. Müstevli sürecinde yaşadıklarımız bu gerçeği bize tekrar hatırlatmıştır. Sorunlarımız nasıl müşterekse, çözüm yollarını de ortak akılla beraber aramalı, beraber bulmalıyız.”

Terörle savaş

Erdoğan, Türkiye olarak dostların fikirlerine iri eşit verirken, tecrübe ve birikimlerini paylaşmaya da hassasiyet gösterdiklerini vurguladı.

Konferans bünyesinde “Yeni Sınamalar ve Tehditler Evleviyet Alanı”nın koordinatörlüğünü bu anlayışla yürüttüklerini tamlayan Erdoğan, “Mavera yandan, yıldırı örgütleri, terörle mücadele tedbirleri karşısında simetrisiz gözdağı unsurlarını ihya çabalarını sürdürüyorlar. FETÖ, DEAŞ, PKK üzere terör örgütleri eylemlerini tevhit cürüm faaliyetleriyle destekliyorlar. Bu yıldırı örgütlerine arkalama fail, yaymaca, finansman ve eleman devşirme faaliyetlerine katılan oluşumların tek ayrıma gidilmeksizin engellenmesi gerekiyor. Bugün kabul edeceğimiz konferansın ‘BM Toptan Terörizmle Savaşım Stratejisinin Uygulanmasına İlişkin Gösteri Planı’nı de bu açıdan yüce tıpkısı yarar namına görüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“5,6 milyar dolarlık insanca yardımla bu alanda dünyada milli gelire oranla önce sıradayız”

Afganistan’birlikte barış ve istikrarın tesisinin, Afganlara alın insancasına görevin yanında ağır aksak barhana hareketleri ve kalan terör faaliyetlerinin önlenmesi bakımından dahi büyük önem taşıdığının altını çizen Erdoğan, “Afganistan’ı özlük kaderine ayrılma etmemeli, insani müzaheret üzerine arsıulusal dünya kendisine desteğimizi sürdürmeliyiz.” dedi.

Türkiye kendisine dış politikada öncelik verdikleri insani yardımları, 2021 yılında 122 ülkeye ulaştırdıklarını tamlayan Erdoğan, “Toplanmış 5,6 bilyon dolarlık insanca yardımla bu alanda dünyada milli gelire oranla önceki sıradayız. 3,7 milyonu arızi siper altındaki Suriyeliler olmak için, 4 milyondan fazla yerinden edilmiş kişiye ocak sahipliği yapmayı sürdürüyoruz.” açıklamasını yaptı.

“Hedefimiz, ayrımsız zaman ilk akan kanın durmasını sağlamaktır”

Ukrayna’daki krizin bölgesel ve global ölçekteki etkilerinin dizge aracılığıyla yakından hissedildiğini dile getiren Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

“Adaletli bire bir barışın diplomasi tarafından sağlanabileceğini, savaşın kazananı, adil aynı barışın ise kaybedeni olmayacağını hep söylüyorum. Farklı yandan, savaşın olumsuz etkilerinin giderilmesi için Birleşmiş Milletler ve taraflarla sarfiyat ettiğimiz okkalı çabalar bilcümle dünyanın takdirini kazanmıştır. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına müteveccih İstanbul Mutabakatı ve geçen kamer gerçekleştirilen tutsak takası bu yönde kaydedilmiş konkre birer başarıdır. Hedefimiz, sahadaki zorluklara karşın yakalanan ivmeyi devam ettirerek aynı dakika önceki cari kanın durmasını sağlamaktır.”

“Çokça modlu iblağ koridorlarını isteklendirme ediyoruz”

Mutedil Asya ülkelerinin belde coğrafyalarla erişim bağlantılarının güçlendirilmesinin ortak yarar olduğunu tamlayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye olarak haddinden fazla modlu iblağ koridorlarını heveslendirme ediyor, Asya’yla Avrupa’yı birbirine bağlayan modern İpek Yolu’nun canlandırılmasını destekliyoruz. Bu bağlamda Barış Müteaddi Şark-Garp Ilımlı Fasıla Girişimi’mize ve Itidalli Koridorun belkemiği olan Bakü-Tiflis- Kars Demir Yolu’na büyük önem veriyorum. Arsıulusal bağlantıları esermek üzere serencam 15 yılda 100 milyar dolar değerinde yüzden fazla balaban enfrastrüktür projesini hayata geçirdik. Bu sene ayrıca konferansın ‘Ticaret ve Yatırımlar Evleviyet Alanı’nın âdem-koordinatörlüğünü dahi üstlendik.”

“Küresel atık yönetimi konusundaki ‘Niyet Beyanı’, bir sefer haritası niteliği taşımaktadır”

Erdoğan, sürdürülebilir enerji konusu ve erke güvenliğinin temininin bilcümle dünyada yeniden gündemin ense sıralarına yerleştiğine bel ederek, mahiyet ve güzergah çeşitlendirmesinin enerji politikalarının ana hedeflerinden olduğunu bildirdi.

Bunun yüce bire bir özge boyutunun bile herkesin gündeminde olan bozulmamış enerjiye intikal süreci olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Global ısınma, dirim bilimsel çeşitliliğin namevcut olması, çölleşme, katıksız afat gibi çevre sorunları, yüzyılın en mefret sınamaları yerine karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla, Yürek Artırıcı Önlemler Kataloğu’nun yer boyutunu konferansın genişlik eke cümbüş alanlarından biri namına görüyorum. Eşim Emine Erdoğan’la birlikte Genel Yazman Sayın Guterres tarafından ilkgüz ayındaki BM Genel Müesses vesilesiyle imzalanan global atık yönetimi konusundaki ‘Niyet Beyanı’, uluslararası topluluk açısından adeta tıpkı sefer haritası niteliği taşımaktadır.”

Bugünkü Zirve’üstelik, konferansın uluslararası tıpkısı teşkilata dönüşümünün başlatılacak olmasından nazik memnuniyet duyduğunu rapor fail Erdoğan, “Gün Başkanı Kazakistan’ı, bu dönüşüm sürecine yönelik kere fotoğraf ve kararlı yaklaşımı nedeniyle kutlama ediyorum. Tekmil unsur ülkelerin da transformasyon sürecine maksimum bindi vereceklerinden ikircik duymuyorum.” diye konuştu.

Share: