Din İşleri Başbuğ Yardımcısı Huriye Martı, Trabzon’da programa katıldı Açıklaması

Diyanet İşleri Komutan Yardımcısı Huriye Martı, “Peygamberimizin daveti dürüstlüğe, doğruluğa ise, nezakete, edebe ise tığ o davete kulak vereceğiz ve Delege Efendimizin yolundan giderken elimizden ve dilimizden on paralık kimsenin engel görmediği müminler girmek için çaba edeceğiz.” dedi.

Martı, Camiler ve Diyanet Görevlileri Haftası ile Mevlid-i Nebi Haftası zımnında Hamamizade İhsan Satma Firez Merkezi’nde planlı “Peygamberimiz, Cami ve İrşat” konulu programda, Hz. Muhammed’in hayatı için bilgi verdi.

Hz. Muhammed’in son kademe mütevazi olduğunu vurgulayan Martı, “Canan Peygamber Efendimizin biliyoruz kim adı güzeldi, kendi güzeldi. Canan Peygamberimizin özü güzeldi, sözü güzeldi, yüzü güzeldi. Efendimizde insanları tasalı edecek yer ufak aynı çözme olmazdı. Bağırıp çağırmazdı, küfretmez, kargış okumaz, bedduadan nefret ederdi. Elçi Efendimiz çok öfkelendiğinde üstelik sabrederek sakince uyarırdı.” diye niteleyerek konuştu.

Martı, Hz. Muhammed’in haddinden fazla bıçkın bir adam olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aktif, kudretli ve yürekli tıpkısı erkekti ama baştan sona yumuşak huylu ve sakin olmayı sever, asla çığlık ve öfkeli davranmazdı. Sefir Efendimiz alemlere yağmur olsun diye gönderilmişti ve o merhamet hayatının herhangi bir simultane hissedilirdi. Biz zaman Elçi Efendimizin çağrısını temas etmek üzere buradayız. Onun ümmeti olmakla duyduğumuz haysiyet bizlere yeter. Hangi zengin olmakla, ne aristokrat olmakla, ne sükûnet sahibi, hangi makro gönüllü olmakla elde edilemeyecek tıpkı şereftir Peygambere ümmet kalkışmak. Cenabıhak bu şerefin değerini bilenlerden eylesin bizi.”

Martı, Hz. Muhammed’in Medine’ye barhana ettiğinde önce yaptırdığı işlerden birisinin mescit mensur yol açmak olduğunu belirterek, “Zaman o yeşil kubbesiyle hepimizin bildiği o Medine mescidi, Mescid-i Nebevi Peygamber Efendimiz aracılığıyla şahsen inşaatında kendisi de fiilen mensur edilen evvel mescitti.” dedi.

Mescidin imal amacına değinen Martı, şöyle bitmeme etti:

“Çünkü orada Tanrı Resulü İslam’ı anlatacaktı. Kime anlatacaktı? Erkeklere, kadınlara, yaşlılara, gençlere, çocuklara. İslam’ı kabul edenlere, etmeyenlere. Kendisini ziyarete mevrut, ırak yollardan gelip birlikte ‘Bir elçi gelmiş, onu ayrımsız dinleyeyim.’ diye düşkünlük edenlere, Medine’nin yerlilerine, herkese amma herkese bu mescitte Peygamberimiz İslam’ı anlatacaktı.”

Martı, Hz. Muhammed’in on paralık usanmadan, aynı kararlılıkla ve azimle İslam’ı anlatmaya devam ettiğini aktararak, şunları kaydetti:

“Peygamber Efendimiz iman esaslarını, Allah’a imanı, peygambere imanı, kitaplara imanı, ahirete imanı, ilçe ve kadere imanı, meleklere imanı hep o mescitte anlattı. Peygamberimiz mescitte tafsilat ve vukuf, vukuf dağıtıyordu. İşte o süreçlerde mescidin son etap herkesi birleştiren, buluşturan, kaynaştıran tıpkı rolü vardı. Şehrin kalbi mescitte atıyordu. Nedeniyle zaman bizim birlikte camilerimizin, mescitlerimizin ve din görevlilerimizin serencam adım balaban benzeri vazifeyi yürütme ettiğini, Peygamber mesleğini devam ettirdiğini söyleyebiliriz.”

“Peygamberimiz mescidinin kapılarını kadınlara ve çocuklara kapatmadı”

Hz. Muhammed’in mescidinin kapılarını herkese açtığını örnekleriyle anlatan Martı, “Sefir Efendimizin arkasında akman tutup namaz kıldılar. Yalnız rical değil, hanımlar dahi beş aralık Peygamberimizin arkasında salat kılabiliyordu. Peygamberimiz mescidinin kapılarını kadınlara ve çocuklara kapatmadı.” diye niteleyerek konuştu.

Martı, Hz. Muhammed’in insanlara davetine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Peygamberimizin daveti dürüstlüğe, doğruluğa ise, nezakete, edebe ise biz o davete kulak vereceğiz ve Sefir Efendimizin yolundan giderken elimizden ve dilimizden hiç kimsenin engel görmediği müminler olmak üzere mücahede edeceğiz. Peygamber davetine kulak yüklemek müminin vazifesidir. Çünkü sünnete ittiba farzdır. Tanrı bizi onun yolundan ayırmasın.”

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Hedef Zorluoğlu ile İl Müftüsü Osman Aydın’ın da açım konuşması yaptığı programda, Kur’an-ı Koçak tilaveti gerçekleştirildi, mülk ve kaymakamlık müftülükleri tarafından hazırlanan dini yayınlar ve umum sanatları sergisi gezildi.

Share: