DSÖ harekete geçti: Eskimemiş insanoğlu aranıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un arkası sıra dünyada kullanılmamış salgın paniğine kez açan ve Türkiye’üstelik de tanıdık primat çiçeği hastalığının ismini değiştirmeyi planlıyor.

Afrika’de endemik tıpkısı hastalık olan ancak akıbet dönemde başta Avrupa kalkmak için bir nice bölgede acilen yayılan primat çiçeği virüsünün isminin “rasizm ve ayrımcılığa sebep olabileceği” eleştirileri uzun süredir ağız dalaşı yaratıyor. Birçok ehlivukuf, hastalıkların adını coğrafi bölgelerden ve hayvanlardan almaması gerektiğine ve taklitçi çiçeğinin “Afrika asıllı” ayrımsız çor olduğu algısının ayrımcılığa defa açacağına özen çekiyor.

BREZİLYA’DA MAYMUNLAR ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Benzeri müddet evvel Brezilya’bile küsurat maymun çiçeği vakaları nedeniyle bir nice maymunun öldürülmesi dahi hastalığın ismiyle ait tartışmaları alevlendirmişti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, elan evvel yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsünün adını yürümek istediklerini söylemişti.

DSÖ akıbet kendisine de hastalığın ismini tahavvül etmek amacıyla aynı kategorik forum düzenlediğini duyurdu. Örgütten cemaziyelevvel yapılan açıklamada, malumat insanlarıyla bu hafta yapılan toplantının ardından insanoğlu değişikliğine gitme kararı alındığı belirtilerek kamuoyuna üstelik önerileri kendilerine yansıtma çağrısı yapıldı. Maymun çiçeği varyantlarına coğrafi bölgeleri çağrıştırmayan bakir adlar verildi.

Primat çiçeği virüsü ilk kez 1958’de maymunlarda görülmüş, son yıllarda Afrika’bile çok sayıda kişinin ölümüne posta açmıştı. DSÖ’nün ivedili ebat car ettiği son salgında ise hadise sayısı 31 bini geçe 10’dan çok hayat de hayatını kaybetti.

Share: