Edirne’deki tarihi Muradiye Camisi’nin haziresindeki mezar taşları onarıldı

Edirne’bile 2. Tasavvur marifetiyle yaptırılan Muradiye Camisi’nin Mevlevi dergahı şeyhleri ve meclis şairlerinin kabirlerinin bulunduğu haziresindeki oyuntu taşları aslına akla yatkın şekilde onarıldı.

Kent merkezinde Osmanlı dönemi mezarlıkları ve hazirelerinin ihyasına yönelik Edirne Valiliği koordinasyonunda Edirne Belediyesi, İl Hars ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Hars Varlıklarını Koruma Nahiye Kurulu Müdürlüğü, Vakıflar Havza Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ortak bir iş başlatıldı.

Bu kapsamda 15. yüzyıl Osmanlı sanatının yer heybetli yapıtları ortada gösterilen, Şeyhülislam Musa Kazım Nazik, Mevlevi meclis şairleri Enis Recep Ata, Neşati, Hacı Eşref, Muradiye Mevlevi Dergahı şeyhlerinin kabirlerinin bulunduğu Muradiye Camisi’nin haziresinde kâin bitkiler ve mezarlarla bağlantısı olmayan darmadağın ahcar temizlendi.

Kırık çukur taşları tayin edilerek önceki restorasyon çalışmalarında yapılan hatalı icraat giderildi. Tespit edilen 52 fay mezar taşı aslına akıllıca malzemeler kullanılarak onarıldı.

Tüm çukur taşlarının yüzey temizlikleri ve hece taşı okumaları yapılarak Türki etiketlemeleri yapıldı.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, hazirede yapılan düzenlemeleri durumunda inceledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Eksiksizlik Soytürk’ten yapılan çalışmalar için hikmet düz Kırbıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, Edirne’nin bayrı tıpkı şehir olduğunu ve kültürel değerlerinin ayakta tutulması gerektiğini söyledi.

Tarihi mezarlıklar ve cami hazirelerinde yıpranmalar tayin edildiğini, kurumlar arası gösterişli birliği yaparak çalışmalara başladıklarını anlatan Kırbıyık, şunları kaydetti:

“Trakya Üniversitesi’nden akademisyenler bu işin delalet kısmı ve yönlendirmesini üstlendiler. Uray ve İl Hususi İdare ekipleri ile kurumlardan ekiplerimizle tarihi mezarlıkların hizmet ve tamirat çalışmasını başlattık. Burada birlikte bunun geçmiş örneğini görüyoruz. Yapılan işlerden biri üstelik burada yatan zatların kimliklerinin görülebileceği şekilde plakalar oluşturduk.

Gelen ziyaretçiler burada kimlerin bulunduğuna dair bilgiler edinebilecekler. Mezarlıklar tarihi benzeri doküman. Dönemin kültürünü yansıtıyor, mezarda kimin defnedildiğine dayalı bize bilgiler veriyor, dönemsel ve kültürel anlamda bilgiler elde ediyoruz. Bu anlamda bu çalışmayı haddinden fazla önemsiyoruz.”

Ilbay Kırbıyık, çalışmaların Hasan Sezai Cami haziresi, Gazi Mihal As Cami haziresi, Şah Ferişte Vakarlı Cami haziresi ve Fatma Hatun Mezarlığında devam edeceğini ifade etti.

Soytürk bile site genelinde 41 alanın belirlendiğini ve çalışmalara Muradiye Camisi’nden başladıklarını dile getirdi.

Çalışmaların Müze Müdürlüğü koordinasyonunda yapıldığını tamlayan Soytürk, çukur taşlarının aslına uygun malzemelerle onarıldığını söyledi.

Vali Kırbıyık’a inceleme ziyaretine, Edirne Belediye Komutan Yardımcısı Selçuk Çakır, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Galebe ve çalım müdürleri eşlik etti.

Share: