Elazığ evcil haberi | Elazığ Koruk Karye, Dambüyük, Esenkent Zirai Kalkınma Kooperatif Başkanı Gürkan Bektaş: “Üzüm Alıcısı Firma, Yapıt Fiyatı Muhtemelen Olmadan Üzüm Isnat Etmek…

Elazığ’ın üç köyündeki üzüm üreticileri, azrail firmaların üzüm ayak tabanı fiyatı belirlenmeden üzüm almak istemesine itiraz etti. İki üretici, firmaya üzüm yüklemek istemedi. Koruk, Dambüyük ve Esenkent Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürkan Bektaş; “Azrail firma kâmilen kendilerine karşı çıktılar diye, daha filhakika nişane fiyatı muhtemelen olmadan üzüm çevirmek istemeyen iki devam üreticisini cezalandırdı. ve şu anda ürünleri yerlerde, 100 titrem yapıt çürümeye mahküm” dedi.

Elazığ’da üzüm üreticileri bir araya gelerek üzüm fiyatı belirlenmeden işaret satmayacaklarını açıklamıştı. Koruk Köy, Dambüyük ve Esenkent çiftçilerinin tıpkısı araya geldikleri üzüm kooperatifi, taban fiyatının 18 liralık olması gerektiğini bildirmişti. Yapılan pazarlıklar sonrasında, bölgede canlılık gösteren almaç firmalar, üzümün kilosunu 14 lira olarak belirledi.

“100 TON ÜZÜM BAĞDA KALDI, ÜRETİCİLER MAĞDUR”

Köylülerin kurduğu kooperatifin başkanı Gürkan Bektaş, üzüm azrail firmanın iki üreticiden kitap almaktan vazgeçtiğini açıkladı. Bektaş, şunları söyledi:

“Elazığ Koruk Köy, Dambüyük Köyü ve Esenkent Köyleri Zirai Kalkınma Kooperatifi başkanıyım. Bu yıl; yaklaşık 150-200 şerha üreticimiz ile gelişigüzel ortak tıpkı açıklamada bulunduk. Anne tıpkı serzenişimiz vardı. Yıllardır bu bölgede etik bilimi sıfır, ticari ahlaka uygunsuz şekilde üzüm alınıyordu. Nedir bu ticari ahlaka namünasip şeyler?

Üzümün fiyatı belirlenmeden üzümleri alıyorlardı ve tıpkı ay, iki ay sonra üzüm fiyatları belirleniyordu. Biz bu duruma karşı çıktık ve kısaca 150-200 parça yetiştirici bire bir imza topladık. Dedik kim, hiçbir firma üzüm fiyatlarını belirlemeden köyümüze giremez. Zat aramızda belirlediğimiz bire bir bedel bandı vardı. O fiyatın altında vermemeyi düşünüyorduk. Üçüncü kendisine de bu köylerde kimsenin mağdur edilmeden, bütün üreticilerin ürününün alınmasını diledik. Köylerden ikişer dil avcısı seçmiştik ve bu temsilcilerin muhatap alınmasını murat etmiştik.

“HAKLARINI SAVUNDUKLARI İÇİN CEZALANDIRILDILAR”

Mümasil köylerimizden Dambüyük Köyü’nden iki kıta üreticimiz temsilciydi. Bu arkadaşlarımız hepten bizim haklarımızı, yetiştirici haklarını vikaye etmek için firmaların gönderdiği sepetleri akseptans etmediler. Üzüm toplamayı reddettikleri için, ürünleri dalda kaldı ve kestirmece 100 titrem im şu dakika bağlarında ve toplanmamış tıpkı şekilde beklemekte. Firma, 100 titrem üzümü yerde bırakmıştır. Kendileri ürünlerinin etiketlerinin arkasında bölgede 2019-2020’üstelik olan depremden bilahare şöyle bir izah vardı: ‘Deprem sonrasında üreticilerin mağdur olmaması için üreticilerin ürünlerini toplayıp, bundan ayrımsız kitap elde ettik’ diyerek. Halbuki bunlar aynı hikaye. Hepten kendilerine karşı çıktılar diye niteleyerek… Kendilerine fiyatları anlaşılan olmadan köye girmesini istemedikleri için iki kesim üreticiyi cezalandırdı. ve şu anda ürünleri yerlerde, 100 titrem yapıt çürümeye mahküm.”

“ÜZÜMLER DALDA KURUMAYA TERKEDİLDİ”

Meydiageo firması kâmilen kendilerine alın çıktılar diye niteleyerek, henüz doğrusu kitap fiyatı belli olmadan üzüm atfetmek istemeyen iki kıta üreticisini cezalandırdı. Cezalandırmasının arkasındaki sebep şu; ticari sağtöresel değerlerine uyunuz buyurmak arzulamak, insanların haklarını korumak üreticinin, hakkını sahabet etmek onlar için bire bir cürüm sayıldı. ve kişi üreticisini cezalandırdı. 100 tona andıran im dallarında beklemekte, çürümeye mahküm olmuş bırakılmaktadır. Bunun müsebbibi üstelik hem üzüm üreticileri birliği başkanı olan gönül tıpkısı zamanda Meydiageo firmasının temsilcisi olan kişidir. Hepten köylere gelip üzüm kabul etmek için, sepetleri mat etmek talip yaşama buna cebin koyan iki devam üreticinin firmayla olan hisse senedi akdini sonlandırıp, sözleşmesini feshedip, bu arkadaşların üzümlerini dalda bırakmıştır.”

Share: