Gark tehlikesi geçirip 3 sene lalüebkem güre, meni dili eğitmeni oldu

Ordu’birlikte denizde yüzerken boğulma tehlikesi nâkil ve tahminî 3 sene lalüebkem Yır Soluk, sağlığına kavuştuktan bilahare terbiye alarak bel dili tercümanı ve eğitmeni oldu. Soluk, Fatsa Cahillik Merkezinde çocuklara 4 yıldır belen dili öğretiyor.

Arkadaşlarıyla 16 Haziran 2014’te Fatsa ilçesindeki Ayın On Dördü Plajı’na giden Zerrin, yüzdüğü sırada tutarak nöbeti dolayısıyla gark tehlikesi geçirdi. Çevredekilerce kurtarıldıktan sonra hastaneye kaldırılan Zerrin, içki borusundaki tahribat sonucu danışma yetisini kaybetti. Bu süreçte boğazına kanül (iki ucu berrak, esnek yapılı şişman) takılan Solgun, kısaca 3 sene değişik hastanelerde otama gördü.

Sesine gene kavuşulabilmek üzere 15 faaliyetler geçiren Solgun, tedavisi süresince çevresindekilerle bel diliyle anlaşmaya çalıştı. Soluk, sağlığına kavuştuktan bir süre sonraları çor sürecinde kullandığı meni dilinin eğitimini almaya başladı. Milli Yetişek Bakanlığının sınavlarını başarıyla tümleç Soluk, belen dili tercümanı ve eğitmeni oldu.

Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitiren Melodi Soluk, kestirmece 4 yıldır eğitmen namına çalıştığı Fatsa Gençlik Merkezinde çocuklara bel dili öğretiyor.

30 yaşındaki Üzüntü Solgun, AA muhabirine, çok kırıcı tıpkı boğulma tehlikesi yaşadığını, tıpkısı müddet çetin bakımda otama gördüğünü söyledi.

Yoğun bakımdayken doktorların, ailesine yaşamasının zor olduğunu söylediğini belirten Sarı, “Aileme ağırbaşlı bakımdayken uyanamayacağım, değme şeye mücehhez olmaları söylenmiş. Milyonda bire bir ihtimalmiş, uyandım. Daha sonra çare tedavisiyle önce geçmiş ciğerlerimdeki tahribat giderildi.” dedi.

Zerrin, uyandığında yemeden içmeden gözlerini kıpırdatabildiğini, vücudunu oynatamadığını, adeta hayata baştan temel yaptığını anlattı.

Soluk borusundaki tahribat nedeniyle konuşamamanın zorluğunu tedavi sürecinde anladığını dile getiren Sarı, “İnsanlarla bu süreçte ayn teması ile, ahali hareketleriyle bildirişim kurmaya başladım. Sesimin olmayışı ve insanlara derdimi anlatamamam beni çok etkiledi. Bunun üzerine sağlığıma kavuştuktan bilahare belen dili eğitimi almaya değişmeyen verdim zira insanlara curcunalı gelmek istiyordum.” diye konuştu.

Zerrin, evvel eğitimini Fatsa ilçesinde aldığını, henüz bilahare eğitime Ankara’üstelik devam ettiğini kaydederek, 2 almanak terbiye sonrası mukteza belgeleri alarak işaret dili tercümanı ve eğitmeni kendisine çalışmaya başladığını söyledi.

Konuşabilmenin çok büyük olduğuna belen eden Solgun, “Şu anda sem özürlü aynı insanla iletişim kurduğumda dünyanın yeryüzü mutlu insanı oluyorum. Onların sesi gelmek ve derdini anlatabilmek, benzeri ortamda iletişimlerini kolaylaştırmak, hayatın gelişigüzel alanında onlara dokunabildiğimde çok mutlu oluyorum.” ifadelerini kullandı.

“İşitme engellilere patırtılı olmayı çokça seviyorum”

Soluk, 6 yıldır eğitmenlik yaptığını, 4 yıldır ise Fatsa Deneyimsizlik Merkezinde çalıştığını belirterek, “Burada derslere giriyorum. Çocuklara yeni tıpkısı dil belletmek küçük çokça adamakıllı bir duygu. Aynı zamanda bu öğrencilerimin yolda gördükleri tıpkı sema engelliye havari olduğunu sarmak çok çalım donör.” diyerek konuştu.

Böyle bedbaht ayrımsız olayın ardından eğitmen olabileceğinin aklının ucundan de geçmediğini tamlayan Sarı, şunları söyledi:

“Gark tehlikesi geçirdiğim sırada darülfünun üçüncü derslik öğrencisiydim ve çokça elan değişik hedeflerim vardı fakat hayatımın bir kaymakamlık bilahare değişmesi ve bambaşka noktaya gelmesi beni üstelik hem çokça şaşırttı hem da çok etkiledi amma gür ki şu anda bu mesleği yapıyorum diyorum. Çokça mutluyum. Mesleğimi çok seviyorum. İşitme engellilere ses olmayı haddinden fazla seviyorum. İnşallah bu işimi hep yapmaya devam edeceğim.”

Öğrenciler aldıkları eğitimden memnun

Fatsa Toyluk Merkezinde meni dili eğitimi alan Ela Rana Karaman, “İşaret dili öğrenmek çok iyicene aynı his. Bire Bir süredir ego birlikte bu konuda eğitim alıyorum. Bu konuda bizlere eğitim veren öğretmenimiz Nağme Soluk’ya çok teşekkürname ediyorum.” dedi.

Tuğba Kayırcı ise işaret dilini öğrendiği için duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Çünkü engellileri görünce belen diliyle iletişim kurabilmenin çokça güzel tıpkısı özdek olduğunu gördüm. Şu anda bu konuda kurslarım devam ediyor.” diye niteleyerek konuştu.

Muhammet Mürtefi Karaman da yetişek yardımıyla bel dili öğrendiğini belirterek, Sıkıntı öğretmenine ilgisi ve desteği üzere teşekkürname etti.

Share: