Gündöndü yağını asırlık imalathanede üretiyor

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde ata mesleğini sürdüren Mustafa Çevik, anadan görme yöntemle ayçiçeğinin yağını çıkarıyor.

Ailenin üçüncü poyra temsilcisi 60 yaşındaki Çevik, babasının ilerleyici yaşı dolayısıyla işten elini çekmesinden kontekst 6 yıl evvel kaymakamlık merkezindeki imalathaneyi işletmeye başladı.

Mesleği tezyifkâr yaşlarda öğrenen Acar, çalışanı ile müşterilerine bakım veriyor. Enerjik, bölgedekilerin getirdiği ayçiçeğini yağa dönüştürüyor.

Mustafa Acara, AA muhabirine, işletmenin yapı tarihini tamlık kendisine bilmeseler da 100 yılın üstünde geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Cumhuriyet’in geçmiş yıllarında değirmen taşıyla soyma ve kahır işlemi yapıldığını, teknolojinin gelişmesiyle dizel motosiklet ve elektrikli makinelerin devreye girdiğini belirten Enerjik, “İlk zamanlar ağırlık el sebebiyle yapılırken şu dakika hidrolik yumruk kullanmaktayız.” dedi.

Enerjik, ayçiçeğinin kabuğunun soyulması, silindirle ezilmesi, tavada kavrulması ve preslenmesi koyulmak için istihsal sürecinin başlıca 4 aşamadan oluştuğunu anlattı.

Elde edilen yağdaki bulanıklığın 2-3 günlük dinlendirme sonucunda dibe çöktüğünü, yağın tortudan arındırılarak kullanıma hazır ağıl getirildiğini aktaran Çevik, şöyle bitmeme etti:

“Ayçiçeğinin yağa dönüştürülme aşamalarında her malzemesi değerlendiriliyor. Kabuğu tavanın altında mahrukat kendisine kullanılıyor. Ayrıca zat evimizde ve bazen evlerde kışları sobada yakıt yerine da kullanıyoruz. Efsanevi yemine karıştırılıyor. en üst presleme aşamasında yağ çıktıktan sonraları içre küsurat rüsup gene efsanevi yemi yerine değerlidir. Hem hayvandan alınan benzen miktarını hem bile sütün yağ oranını artırır. Ayçiçeği tansık tıpkı bitkidir. Derhâl çabucak temas aşaması kitap adına kullanılıyor. Tarladan sofraya kadar tek tarafı zarar edilmez. Forma küspe açık, balık avlamakta kullanılmaktadır. Sabun kalıbı kadar kesip etrafına iğneler takılıp misina sayesinde suya atılıyor. Belli Belirsiz semirtilmiş olduğu üzere kokusuna balıklar geliyor.”

“Çabuk yanma yapmadığı üzere dayanıklı tıpkısı yağdır”

Hem kendileri amacıyla hem üstelik irade fail müşterileri için istihsal yaptıklarını, özlük yağ satışlarının henüz bir iki olduğunu dile getiren Çevik, “Köylünün getirdiği çuvala bakarak tartıyoruz. Miktarına göre fiyatlama yapıyoruz. Çekmece bedeli alıyoruz. Bu şekilde köylünün yağını çıkarıp namına teslim ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Ürettikleri yağın kendine özgü kokusu ve lezzetinin olduğunu vurgulayan Acara, “Bizim yağımızla kızartma yaptığınızda tez yanmaz. Tavada azalmaz bilakis genleşir. Çabuk yanma yapmadığı amacıyla dayanıklı aynı yağdır. Bu çevredeki hanımlar eliyle çokça yeğleme edilir, bilinir.” değerlendirmesinde bulundu.

Çocukluk yıllarında Bilecik’te 4 yağhane bulunduğunu, şu anda ise çevredeki şehirler karışma anadan görme yöntemle vakit kaybetmeden kendilerinin üretimi sürdürdüğü bilgisini veren Acara, Eskişehir, Bilecik ve Bursa kabilinden çevredeki kentlerden müşterilerin de geldiğini tabir etti.

Uzun yıllar dükkanı işleten babası devam edemeyince yağhaneyi durdurmak istemediklerini, ayrıksı işlerle uğraşmasının ardından işletmenin başına geçtiğini tamlayan Acara, “İki kızım var, benden sonradan bu işi devam ettirmeyi düşünmüyorlar. Onun amacıyla biraz yıl içre ya tamam ya dahi bitmeme kararı verilmesi gerekecek. Girişimci gailesiz arkadaşlarımız olursa işin inceliklerini öğretmeyi düşünüyorum.” diyerek konuştu.

Müşterilerden Fahri Bildirme dahi ürettikleri ayçiçeğinin yağını çıkarttırdıklarını, bu sayede saf yağ tükettiklerini dile getirdi.

Beyan, “Lezzeti, kokusu çok domuzuna. Herkese referans ederim. 54 yaşındayım. Annem, babam, dedem kadar ben dahi bu geleneği devam ettirmeye çalışıyorum. Onlar bir zamanlar kuşkusuz buradan yağ alıyorsa ben bile alıyorum.” dedi.



Share: