Hekim, 7 maaş doğan bebekle gönderme edildiği kente gitti

KARS’ta Harakani Hastanesi’nde 7 aylıkken dünyaya gelen ve gözünde körlüğe nöbet açabilecek prematüre retinopatisi (Rop) hastalığı olup olmadığının teşhisi üzere Erzurum’a irsal edilen Eylül bebeği, yeni doğan uzmanı Serkan Özkan serbest bırakmadı. Özkan, “Benim kızım de 600 gram doğdu. az çok bu hassasiyetlere tıngır biriyim. Gelmem akla yatkın olduğu üzere geldim. Hastalığın takibi balaban. O yüzden doğduktan 1 kamer sonradan bu muayenenin yapılması gerekiyor” dedi.

Digor ilçesine ilişkin Hisarönü köyünde canlı Sibel-Tayfur Kerekli çiftinin ikinci çocukları daha 29 haftalıkken Kars Harakani Hastanesi’nde sezaryen ameliyatla 1300 gram kendisine dünyaya geldi. Eylül ismi verilen ve kuvöze alınan süt kuzusu, tedavisini üstlenen kullanılmamış doğan uzmanı doktor Serhat Özkan ve esenlik çalışanlarının çabası sonucu aynı ayda 1700-1750 grama ulaştı. Özkan, 8 aylık olan bebeği erken doğan çocuklarda gelişen ve körlüğe amil olan prematüre retinopatisi yerine tanıdık ‘Rop’ hastalığının olup olmadığının teşhisi üzere Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne irsal etti.

BEBEKLE BİRLİKTE ERZURUM’A GELDİÖzkan, kuvözde tutulan bebeğin ambulansla yapılacak yolculuğunda risk olduğu üzere yanı sıra Erzurum’a gitmeye karar verdi. Bebekle ambulansa binen Özkan, sağlık ekibiyle alay malay yaklaşık 205 kilometrelik yolu katederek Erzurum’a ulaştı. Atatürk Üniversitesi Araştırı Hastanesi Evgin Servisi önünde gereken hazırlıklar yapıldıktan bilahare çağa, mukteza muayenenin yapılması için afiyet ekibi vasıtasıyla göz kliniğine götürüldü. Özlük kızının dahi 600 gram namına dünyaya geldiğini tamlayan Özkan, “berenarı bu hassasiyetlere finans biriyim. Gelmem doğruydu. Detaylı tıpkısı süreç, burada muayene olacak, gine köylü dönecek. 7-8 saatlik tıpkısı proses. Gelmem makul olduğu amacıyla geldim. Süt Kuzusu, 29 haftalıkken 1300 gram adına doğdu. Kestirmece benzeri mahiye tedavi süreci oldu ve belirli tedavileri aldı, büyüttük biraz. 1700-1750 gram civarına ulaştı. Rop muayenesi dediğimiz çok oldukça doğan bebeklere ayn hekimlerinin yaptığı tetebbu var. Onu yapacak henüz görmüş geçirmiş hekimler Erzurum’bile. Onun üzere buraya atıf ettik. Aktarım de kırılan olduğu için, sunma ufak bire bir hatada çocuğu kaybetme riski olduğu amacıyla bu arada vürut gereği hissettik” diye konuştu.Rop hastalığının prematüre dünyaya mevrut bebeklerin gözlerinde gelişebildiğini aktaran Özkan, “Hastalığın takibi cesim. Şayet takip edilmezse frengi gelişebilir. Izleme edilirse önüne geçilebilen ayrımsız çor. O yüzden doğduktan 1 kamer sonradan bu muayenenin yapılması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Araştırı hastanesi ayn kliniğine götürülen Eylül bebek, bilirkişi hekimler tarafından yapılacak Rop muayenesi sonrası gene ambulansla Kars’a götürülecek.

Share: