İki ortaöğretim öğrencisi atılan biyokütle kaynaklarından “biyoseramik” üretti

Ortaöğretim öğrencileri Cemile Cemre Özdemir ve Nihan Dide Atabay, atılmış biyokütle atıklarını kullanarak bağan zikıymet ve keyif alanında kullanılabilen biyoseramik üretmeyi başardı.

Türkiye Uygulayım Bilimi Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Uran ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde planlı TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda devam ediyor.

Özdemir ve Atabay’ın buluşu, curcuna kapsamındaki “TÜRKPATENT Uluslararası Icat Fuarı”nda sergileniyor.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, biyoseramiği atılan yengeç, midye ve bahir kestanesi kabukları üzere biyokütle kaynaklarıyla ürettiklerini söyledi.

Bu kaynakların düşüncesiz dönüştürülebilir olmasından belde ürünün huy dostu şeklinde nitelendirilebileceğini rapor fail Özdemir, ürünün “bireşimli mızrap grefti”hangi almaşık olarak görülebileceğini kaydetti.

Ürünün antimikrobakteriyel çeşni taşıdığının altını çizen Özdemir, düşük saygınlık, ekosistem ve ekonomik açılarından avantajlı olduğunu de vurguladı.

“Kısık yaralanmalarda bile kullanılabilir”

Özdemir, ürünün, seramiğin olduğu seçkin yerde kullanılabileceğini bildirdi. Anne hedeflerinin ise esenlik sektörü olduğunu dile getiren Özdemir, ürünün alçıyla tedavi edilemeyecek kırıkların iyileştirilmesinde, diş dolgusunda ve ağır sıklet yaralanmalarda kullanılabileceğini belirtti.

Özdemir, ürünün patentini aldıklarını ve nişancı yarışmasında üstelik birinci olduklarını belirterek, “bireşimli mızrap grefti”hangi nazaran ürünün az çok bağan tıpkı maliyetle üretildiğine dikkati çekti.

Öğrencilerin çalışmalarını yürüttüğü Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Fen ve Hanek Merkezi’nde memur kimya öğretmeni Bulak Sabaz birlikte, 5 yıldır, Özdemir ve Atabay ile icat konusunda çalıştıklarını söyledi.

İki öğrencinin birlikte esenlik alanına yönelik çalışmalar üzerine az çok hevesli olduklarını anlatan Sabaz, bu süreçte onlara bindi ve rehber olduklarını bildirdi.

Buluşun tek fikrin çöpe atılmaması gerektiğinin çokça güzelce bir örneği olduğunu dile getiren Sabaz, buluşların geliştirilerek henüz kızıl ağıl getirildiğini sözlerine ekledi.

Share: