Iri zorluklarla üretilen kışlık peynirler tezgahlarda yerini aldı

Nazik zorluklarla üretilen kışlık peynirler tezgahlarda yerini aldı

DİYARBAKIR Diyarbakır’üstelik şita mevsimi öncesinde kip şartlarda üretilen kışlık peynirler, satışa sunulmak için tezgahlarda yerini aldı.

Doğu ve Güneydoğu Küçük Asya Bölgesinde besicilik kapasitesinin büyük olmasından dolayı yurdun dört bir yanına gönderilen süt ve süt ürünlerinden peynir, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte sevimsiz hava depolarından çıkarılarak tezgahlara konuldu.

İlkbahar aylarında inat, koyun ve inekten sağılan sütle yapılan kışlık peynir, april ve mayıs aylarında antipatik albeni depolarına koyulmaya başlanıyor. Aylarca depolarda bekletilen bu peynirler, eylül ve ekim aylarının sonlarına akıllıca çıkarılır.

Uğur ilçesinde yıllardır peynircilik özne Hamza Esin, kışlık peynirler ne kadar fazla bekletilirse tadının ayrımsız o büyüklüğünde elan mebzul olacağını söyledi.

Şita aylarının yaklaşmasıyla depolardaki peynirlerini tezgahlara bırakıp müşterilere sunduğunu belirten Esin, “Kışlık peynir çeşitleri, salamura, belik, nakıs erimiş peynir ve otlu peynir yerine şita aylarında yeğleme edilen çeşitlerdendir. Bunları ilkbahar aylarında inatçı, kucak ve aptal sütlerinden toplanıp ayrımsız araya getirilmesiyle oluşuyor. April ve mayıs aylarında kışlık peynirlerimiz üretiliyor. Bu peynirlerin tuzları biraz henüz çok veriliyor. Kışlık peynirler hangi büyüklüğünde çok depolarda kalırsa tadı ayrımsız o kadar güzelce ve semiz olur. Sunma birkaç 3 kamer depolarda bekletilmesi gerekiyor. Eylül ve ilk teşrin aylarında kışlık peynirlerimizi çıkarmaya başlıyoruz” dedi.

Peynir pazarlarındaki fiyatların marketlere göre daha akıllıca olduğunu rapor eden Ilham, “Kışlık peynirlerimiz yerli ve katıksız üretimdir. Marketlerdeki peynirler fabrika çıkışlı olduğu için esenlik açısından mukavemetli da dolgunca olmayabiliyor. Bizim karye peynirlerimiz, Besin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yoluyla denetimden geçip anca satışa sunuluyor” ifadelerinde bulundu.

30 yıla yakındır yurtdışında yaşadığını tamlayan almaç Mehmet Oruç, peynir fiyatlarının makul olduğunu söyleyerek, “Şiddetli mekanlarda bire bir çamçak öz ve kahvehane 50 liraya satılıyorsa peynirin kilosunun 120 lira olması gayet normaldir. Kışlık peynir sofralarımızın vazgeçilmezidir. Kış ayları bile yaklaştığı için merbut kışa hazırlık yapmamız lüzum” diye niteleyerek konuştu.

Share: