“İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti” Şanlıurfa, eskimemiş yılın gözde şehri olmayı hedefliyor

İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından “İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti” seçilen Şanlıurfa, turizmde yakaladığı hareketliliği gelecek sene 2 katına çıkarmayı hedefliyor.

“Peygamberler şehri” namına de anılan, inanç ve ekin turizminde oylumlu yere topluluk Şanlıurfa, konuklarına Hazreti İbrahim’in doğduğu ve ateşe atıldığı yer adına söylenti edilen Balıklıgöl, “tarihin muvaffakiyetsiz noktası” diye niteleyerek nitelendirilen UNESCO Acun Mirası Listesi’ndeki Göbeklitepe, neolitik döneme ait kullanılmamış eserlere ulaşılan Karahantepe, mahruti kubbeli evleriyle aşina tarihi Harran ilçesi ve saf güzellikleriyle öne çıkan Halfeti kabilinden bir nice mefret noktayı gezme imkanı sunuyor.

Şanlıurfa, 2022 yılında 1 milyonu aşan konaklamalı yerli ve yabancı seyyah sayısını, “İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti” seçilmesiyle yeni yılda artırmayı hedefliyor.

Yeni yılın geçmiş günlerinde tanıtım yapılacak

Vali Salih Ayhan, AA muhabirine, Şanlıurfa’nın kadim aynı geçmişi ve inanç merkezi olması zımnında İslam İşbirliği Teşkilatı marifetiyle “İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti” seçildiğini anımsattı.

Kentin turizm hareketliliğini sunulan bu unvanla elan dahi artırmayı amaçladıklarını aktaran Ayhan, sürecin bol yürütülmesi üzere Valilik koordinesinde içre yerli yönetimler, kurumlar ve sivil topluluk kuruluşlarının düzlük aldığı şekilde çalışma yaptıklarını anlatım etti.

Ayhan, 2023 yılı geneline yayılacak programlar hazırladıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

“Bu payeyi çok iyi anlamlandırmamız lüzumlu. 2022 yılındaki verilerimize baktığımız zaman konaklamalı 1 milyonu geçtik. Yani Şanlıurfa bu konaklama rakamına göre süfli bol tıpkı ivme yakalamış. Bunu günübirliklerle değerlendiğimiz ant 4-5 milyonluk bir cıvıltı olduğunu söyleyebiliriz. Göbeklitepe, Balıklıgöl biçim görünmek üzere Şanlıurfa’nın bayrı tarihini görmeye, onu anlamlandırmaya, o tarihi yaşamaya olağanüstü benzeri talebin olduğunu söyleyebilirim. Bağımlı 2023’te, 2022’den haddinden fazla henüz aşkın ivme kazandırmamız geçişsiz. Bunun için bütün bulunan durumumuzu gözden geçirdik. Her kurumun hangi yapacağına dayalı hazırlıklarını yaptılar. İnşallah 2-3 Ocak’ta evvel programla diyeceğiz kim, 2023 Turizm Başkenti olan Şanlıurfa’nın önce etkinliğini başlatmış olacağız, tabiri caizse lansman yapmış olacağız.”

Seçme kurumun zahir benzeri düzentileme yürüteceğine dair icraat yaptıklarını ve bu kapsamda icra oturmuş oluşturduklarını aktaran Vali Ayhan, kentte hararetli aynı birliktelik oluşturduklarını söyledi.

“6 aydır arkadaşlarımız mutfak hazırlıklarını yaptılar”

Ayhan, Şanlıurfa’ya verilen “İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti” unvanını genişlik bereketli şekilde koparmak ve ziyaretçi sayısını bırakmak için ağır emek harcadıklarını aktararak, şunları kaydetti:

“Tığ kurumsal kapasitemiz, fiziksel durumlarımız, bakım sektöründeki durumumuz, konaklamadaki durumumuz, tarihi mekanların durumunu üstelik ayn uğrunda bulundurarak herhangi bir alana dokunmaya çalışıyoruz, dokunuyoruz. Tehlikesiz olun bu konuda 6 aydır arkadaşlarımız aş damı hazırlıklarını yaptılar. Şurası söyleyebilirim, esbak dönemdeki bu mertebe sunulan şehirler ki özellikle Konya ilimizi denk adına ne yapmış onu tamam detaylarıyla arkadaşlarımız incelediler ve ondan elan fazla hangi yapabiliriz diye niteleyerek da kat haritamızı ona göre çizdik. Bağımsız Milletvekili suretle sabık yılın 2 moskof tıpkısı gezmen ağırlamamız gerektiğini söyleyebiliriz. Konaklamalı gelen emanet sayısının 2023 yılında 2 milyon olması lazım. Çünkü bu balaban ayrımsız payedir, arsıulusal bir görevdir, tabiri caizse bunun karşılığını bizim vermemiz lazım ve buna çalışıyoruz. Hedefimiz belli, ne yapacağımız, elbet yapacağımız belli. İyi benzeri işbirliğiyle 2022’ye bakarak 2023’te iki kalpsiz elan aşkın seyyar ağırlayacak şekilde mesai yapıyoruz.”

Share: