Keban Baraj Gölü kıyısındaki badem bahçelerinde hasat zamanı

Tunceli ile Elazığ beyninde kalan Keban Baraj Gölü’nün kıyısındaki köylerde yetiştirilen bademler, zorlukla çalışmayla hasat edilip bağırsak piyasada satışa sunuluyor.

Verimli topraklara ehil olan baraj çevresinde sebze, hububat ve üzümün birlikte badem yetiştiriciliği bile sonuç yıllarda yaygınlaşmaya başladı.

Badem bahçelerinde emeklerinin karşılığını almak amacıyla sakil çaba harcayan üreticiler, meyvelerin toplanmasında, sezonluk tarım işçileriyle anlaşıyor.

Belli Başlı sevap karşılığında bahçelerde himmet harcayan işçiler, ağaçlardaki bademleri silkeleme makinesiyle yere serilen brandaların konusunda döküyor.

Traktöre yüklenen bademler daha sonraları eğin, varaka ve yeşil kabuklarından ayıklanmak için patoza atılıyor.

Atıklardan temizlenerek güneşe karşı serilen bademler, çevre devlet ve ilçelerde satılıyor.

Üretici Cemil Baytaş, AA muhabirine, Keban Barajı Gölü kıyısındaki arazisinde yıllardır badem yetiştiriciliğiyle uğraştığını söyledi.

Göl çevresinin tarıma makul olduğuna dikkati calip Baytaş, bademin havza amacıyla kadim bitkilerden olduğunu vurguladı.

“Bölgede 50-60 bin hakikat badem ağacı var”

Yüzlerce dönümlük külüstür araziyi badem ağaçlarıyla yeşillendirdiğini tamlayan Baytaş, şöyle konuştu:

“Bu alanda daha çok arpa ve buğday üzerine tarım yapılıyordu ve bizden sonra arazisini badem bahçesine dönüştüren haddinden fazla sayıda girişimci oldu. Bölgede şu zaman 50-60 bin cins badem ağacı var ve seçme geçen dönme bu nüsha artıyor. Ürettiğimiz bademlerin tıpkı kısmını sezon başında global veriyoruz ve geriye artan kısmını üstelik pejmürde adına tüketiciye satıyoruz.”

Baytaş, badem bahçeleri yardımıyla vatandaşlara istihdam sağladıklarını dile getirerek, “Yılda tahminî 4-5 sefer 30’ar yabanlık gruplar halinde işçiler bahçemize çalışmaya geliyor. Mukannen dönemlerde 100-150 kişiye istihdam sağlamış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

İşçilerden Eşref Kılıç da Çatalharman köyündeki badem hasadında etkin kısaca 20-30 kişinin kazandığı parayla evini geçindirdiğini söyledi.

Hasat zamanı işlerinin okkalı olduğunu belirten Tığ, “Bahçelerde topladığımız bademleri yeşil kabuğundan temizlemek amacıyla patoza atıyoruz ve ondan sonra üstelik götürüp brandaların üstüne seriyoruz. Sıra karşısında beş altı devir beklettiğimiz bademleri çuvallara koyup koca için depoya kaldırıyoruz.” dedi.

Kadın işçi Hakime Çiğdemli üstelik yaz ve güz döneminde bandaj, bostan ve tarlalarda çalışarak, evinin ihtiyaçlarını aldığını anlattı.



Share: