Konya’da restore edilen konkav gölü manzaralı 800 almanak eğlek ziyarete açılıyor

Konya turizminin makro bire bir destinasyonu olması beklenen Selçuklu dönemi eserlerinden Konkav Hanı’nın restorasyon ve mekân aranjman çalışması tamamlandı.

Konya kent merkezine 70 kilometre uzakta, Konya-Aksaray kişmiri yolunda düzlük düzlük Obruk Hanı’nın yapımı 13. yüzyıla tarihlendiriliyor.

Kitabesi bilinmeyen, Selçuklu kervansaray mimarisini yansıtan Konkav Hanı, adını bitişiğindeki Kızören Obruğu’ndan alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “Değişmez Korunacak Hassas Alan” ilan edilen Kızören Obruğu ve tarihi Içbükey Hanı’nda kısaca 2 sene evvel Karatay Belediyesi marifetiyle restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışması başlatıldı.

Cumhurbaşkanlığı, Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Konya Valiliğinin üstelik desteğiyle ölçülü mücahede tamamlanarak, bölge ziyarete hazır arkaç getirildi.

“Hanın terasından mukaar gölünü izlemek ayrı ayrımsız keyif olacak”

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AA muhabirine, tarihi yapının ilçenin marka değerlerinden birisi olacağını söyledi.

Hanın anbean yıkıldığını, halel olduğunu nâkil Kılca, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’un destekleriyle mekân düzenlemesini ve restorasyonunu hamdolsun tamamladık. Bura merkeze 70 kilometre uzaklıkta, Konya ile Kapadokya güzergahı üzerinde kayran alıyor. Turistlerin yol uğrağı noktası, pandemiden önce günde tahminî 100 otobüsün uğradığı tıpkısı yer.” dedi.

Kılca, bölgenin turistlerin bent gösterdiği yerlerden olduğunu belirterek, bu alanı daha üstelik zenginleştirip, konaklama yapılabilecek, toplumsal alanların meydan alacağı, ikramların olacağı iyicene benzeri mekana atfetmek istediklerini belirtti.

“Burada eke olan, tarihe sahip geçmek. Cehennem Olmak amacıyla olan bu yapıyı turizme kazandırmış olduk.” diyen Kılca, Kızören Obruğu’nun bile turistlerin sık sık mülakat ettiği benzeri kayran olduğunu tabir etti.

Turistlerin bu coğrafi ve natürel güzellikleri görmeye geldiğini anlatan Kılca, bu alanın UNESCO Acun Mirası Listesi’ne dahil edilmesi üzere de çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Kılca, “Konak ve obrukla bütünleşen alanda görsel ziyafet sunmaya hazırlanıyoruz. Hanın terasından mukaar gölünü tutkun olmak ayrı tıpkısı keyif olacak. Güneşin tulu ve batışını bağışlamak, düzlem ve oradaki tarihi zenginliklerin antrparantez tıpkısı güzellik katacağına inanıyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Tarihi hanın yazıtlı taşları dikkati çekiyor

Tarihi hanın duvarlarında dikkati çeken yazıtlı taşlara ilişkin ise Kılca, “Taşların üzerindeki yazılar Türkçe’ye çevrildi. Çok iyice hikayeler var. Dönemin yaşantısına ait bizlere ve ati kuşaklara bilgelik sunuyor. Onları de mümasil zamanda kamuoyuyla paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.



Share: