Mesleksel ve beceri yetişek Anadolu liselerindeki kız öğrencilere kodlama eğitimi verilecek

Milli Terbiye Bakanlığı Mesleki ve Ustalık Yetişek Genel Müdürlüğü ile Reeder Teknoloji Uran ve Ticaret Çok Ortaklı Şirketi, mesleksel ve beceri yetişek Anadolu liselerinde öğrenim gören kız öğrencilerine kodlama eğitimi verilmesi üzere teşrikimesai protokolü imzalayarak, “Kızlar Kodlar Projesi”ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında mesleksel ve ustalık terbiye Rum liselerinde okuyan kız öğrencilerin mesleklerinde yazılım kullanma becerilerini bırakmak için kodlama eğitimleri verilecek.

Kız öğrencilerin geleceğin eş yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için desteklenmelerini sağlamayı hedefleyen proje, evvel yerine Samsun, İstanbul, Manisa, Sazak ve Gaziantep’te uygulanacak.

???????Proje kapsamında mesleksel ve teknik terbiye Rum liselerinde tahsil gören 12-18 yaş aralığında arz bir iki 2 bin 500 kız öğrenciye ulaşılacak. Kız öğrencilere ekol yönetimi ve öğretmenleri vasıtasıyla devre içi terbiye portalı “reelab.com.tr” üzerinden vukuf, uygulayım bilimi, mühendislik, laf ve hesap disiplinlerini bütünleşik adına ele düz “STEAM” eğitimi verilecek.

İlk aşamada 5 ildeki 50 okulda eğitim bilimi gören kız öğrenciler “reelab.com.tr” uygulaması ile Maker kültürünü tasarım odaklı tefekkür, 3 boyutlu tasarım, algoritmalar, oyun tasarımı, arduino ile kodlama ve duraksız programlama dersleri görecek. Yetişek ve sınavını başarıyla tümleç 250 öğrenciye her ilde 2 çevrim sürecek kılgılı karşı karşıya atölyeler ile öğrendikleri nazari bilgileri pratiğe tahvil ve önce prototiplerini çoğaltma imkanı sunulacak.

Hem teori hem de uygulamalı eğitimlerini bütünler öğrenciler, proje aşamaları sonucunda kendi kendine kodlama, tasarım yapma ve yazılım geliştirmeye oflaz fertler olacak.

Öte yandan devir içi eğitimlerini ve atölyeleri tamamlayarak iştirak belgesi almaya türe kazanan kız öğrenciler, müşareket içerisinde seçkin sene gerçekleşen yazılım geliştirme ve dizayn yarışmasına müracaat yapabilecek, kudretli olan yazılım bile kullanıma açılacak.

“Kız öğrencilerimizin geleceğe hazırlanması sağlanacaktır”

Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı Mesleki ve Maharet Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, projeye ilgilendiren yaptığı değerlendirmede, mesleksel ve maharet eğitimi geliştirmeye müteveccih çalışmaların sektörle iş birliği içerisinde bitmeme ettiğini dile getirdi.

Ülkelerin iktisadi, içtimai ve toplumsal-kültürel yönlerden geldiği aşamaların kalkınmanın göstergeleri ortada vadi aldığını söyleyen Şener, bu açıdan toplumun hep katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerektiğini belirtti.

Şener, ülkenin kalkınmasını sağlayacak arz muhteşem araçlardan birisinin da eğitilmiş âdem gücünün yetiştirilmesini sağladığı amacıyla mesleksel ve beceri yetişek olduğuna meni ederek, şunları kaydetti:

“Zira eğitimli bireylerin verimliliklerinin daha faziletkâr olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda toplumun yarısını oluşturan kadının devlet kalkınmasına olan katkısı, kadının yetişek sürecine ve istihdama daha aşkın katılmasına bağlıdır. Bu nedenle kız çocuklarımızın geleceklerini alıştırmak, onları geleceğin mesleklerinde meze sahibi haline vermek ve toplumda henüz ateş parçası olmalarını bulmak amacıyla Milli Yetişek Bakanlığı Mesleksel ve Teknik Yetişek Genel Müdürlüğü ile Reeder hisse senedi birliğinde ‘Reeder ile Kızlar Kodlar’ projesi hayata geçirilecektir. Proje ile mesleksel ve maharet eğitimde terbiye gören kız öğrencilerimizin kodlama eğitimleri alarak geleceğe hazırlanması sağlanacaktır.”

Share: