Özerk torpido bot, anti denizaltı yakın ile arama kurtarma ve haritalamada kullanılabilecek

İstanbul Ustalık Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, anti tahtelbahir haklı dışında taharri kurtarma görevleri ile haritalama çalışmalarında dahi kullanılabilecek otonom torpido geliştirdi.

Yerli imkanlarla geliştirilen yüzdelik 100 özerk “ÖNCÜ MARK 1” torpido bot, anti denizaltı harbinin yanında mühim alanların haritalanmasında dahi kullanılabiliyor.

Geliştirilmeye devam edilen torpil, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığının yürütücülüğünde planlı TEKNOFEST KARADENİZ’bile sergileniyor.

İstanbul Ustalık Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Abdullah Saatçi, AA muhabirine, akarsu şeş robotları yetiştirmek için kurulan İTÜ ROV takımında kısaca 1,5 yıldır fariza yaptığını söyledi.

Tayyareci yardımı olmadan otonom cereyan fail torpidonun çıktı defans sanayisi ve mühim görevlerde kullanılacağını tamlayan Saatçi, “Anti denizaltı denilen tıpkısı düzlük var. Denizaltıları engel olmak amacıyla kullanılan bir düzlük. Burada birlikte torpidolar sıklıkla kullanılıyor. Yapısı ve tasarımından kıran suda abat hareket edebiliyorlar. Kontrol istirdat ve haritalandırma üzere kip çokça alanda tekrar kullanılabiliyor.” dedi.

Saatçi, torpido bot üretimi üstüne Türkiye’nin dışa bağımlılığını hafifletmek üzere çalıştıklarını dile getirerek şunları kaydetti:

“Bu iz ağız ağıza yerel şekilde tasarlandı. Ruh aksamından mekanik faaliyetlerine kadar hepsini kendimiz yaptık. Kestirmece 6 ay sürdü bunun yazılımıyla birlikte yapımı. Araç bu yıl TEKNOFEST’te ‘En özgün tasarım’ ödülünü aldı. Birinciliği de alacağına inanıyorum.”



Share: