Rusya’dan ayrılan şirketlerin boşluğunu Türk firmaları dolduruyor

Mağribî firmaların Rusya’dan çekilmesiyle pazardaki boşluğu Türk şirketler doldurmaya başladı.

24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrası takatli çok Mağribî firma Rusya’daki operasyonlarını durdurdu. McDonald’s, Starbucks, Apple, H&M üzere seçkin sektörden onlarca firma Rus pazarından çekildi

Ülkeden çekilen firmaların mağazaları ise çoğu Zalim firmalar tutmak amacıyla ayrımlı kesimlerden şirketlere devredildi. Cenk yüzünden Rusya’evet yaptırım kararı almayan ve Rusya’nın ‘bacanak sıfır ülkeler’ listesine girmeyen Türkiye’deki güçlü çokça firma ise bu boşluğu doldurmaya talip oldu. Böylece Türk şirketler pazardaki boşluğu dolduran eke aktörlerden biri haline geldi.

Fiba ve Küçük Asya Efes’ten balaban girişimler

Türk ayakkabı üreticisi FLO mayısta toptan spor giysi şirketi Reebok’ın Rusya’daki 100’den aşkın mağazasını satın alırken Fiba ve Rum Efes gruplarının ülkede büyük satın alımlar gerçekleştirdiği açıklandı.

Ayrıca Zalim ceride İzvestiya orak ayı ayında yaptığı haberde İpekyol, Mudo, adL, LTB, Twist’mağara Rusya’bile mağazalar açacağını yazdı. Bu şirketlerin devralacağı yerlerin toptan markaların kullandığı mağazalar olacağı düşünülüyor.

‘Türkiye’nin Zalim pazarındaki payı ile ilgilendiren eke sonuçlar doğuracak’

Sözcü’den Serkan Üstün’ün haberine bakarak Türkiye Moskova Büyükelçiliği sakat Ticaret Müşaviri ve Rusya analisti Aydınlık Sezer, Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği operasyonların Türkiye’nin Moskof pazarındaki payı ile dayalı çokça mehabetli sonuçlar doğuracağını söyledi.

Sezer, “Türk firmaları ambargo nedeniyle Rusya’yı tecezzi etmiyor. Doğrusu Türkiye üstelik Rusya’ya engelleyim uygulamıyor. Bu üstelik pazardaki bazen sektörlerde Türk firmalarının çıkan şirketleri devralması veya satın alması kadar benzeri imkân yarattı. Antrparantez Türkiye’de üretilen ecnebi markaların Türk firmaları aracılığı ile Rusya’evet girmesinin önü açıldı” dedi.

Türk firmalardan büyük satın almalar

Sezer ayrıca “Bunlardan çokça henüz önemlisi Türk firmalar iri yetenekli satın almalar yaşamaya başladı. Örneğin mal sektöründe, eşya meşrubat sektöründe… Rum Efes, Fiba Holding kabilinden nazik firmalar iri satın almalar gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.

Avrupalı şirketlerin çözümü: Türk aracıları yutmak

Savaşın peşi sıra öne çıkan ayrımsız ayrıksı gelişme ise yaptırımlar zımnında Rusya pazarından eksilmek zorunda mütezayit Avrupalı şirketlerin bu ülkeye Türk şirketler aracılığı ile gine girmeye çalışacağı yönündeki haberler oldu.

Konu ile ait konuşan Sezer, Rusya’nın yayınladığı kararnamelerle müstahsil ve marka sahibi dışına yapılacak koşut ithalata birlikte olanak sağlamaya başladığını anlatım ederek, “Daha Çok Türkiye’deki tıpkısı insan tıpkı garp ürününü Rusya’evet satabilecek konuma geldi. Eskiden bu konuda haddinden fazla bitli denetimler vardı. Şu anda koşut ithalata cevaz verildiği için şişman bire bir takı olmuyor” diye niteleyerek konuştu.

Sezer ayrıca garplı firmaların de bu yolu heveslendirme edip zorlamaya başladığını dile getirerek, “Örneğin kimi İtalyan ve Fransız firmaları Türkiye’deki aracıları üzerinden bu kabil hamleleri gerçekleştirmeye başladı” dedi.

Türkiye amacıyla makro tıpkı fırsat

Geçen hafta İstanbul Çıpa ve Çipo Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Kısık Tecdelioğlu de Avrupa ülkelerinin Rusya’evet uyguladığı ambargonun Türkiye için yıpranmamış okazyon yarattığını belirterek, Rusya’üstelik Türk ürünlerine ağır murat oluştuğunu ayrıca birçok KEZ firmasının da Rusya’evet Türkiye üzerinden nişane satmayı planladığını tabir etmişti.

Bir Nice Avrupalı firmadan Türkiye üzerinden mülk feda etmek ile ilişik talepler geldiğini söyleyen Tecdelioğlu, “Bu konuyla ilişkin Türkiye’yi hem geri hizmet anlamda başlamak talip, hem da ortaklık adına Rusya’evet tedariği Türkiye’den fora etmek isteyen bakırda, alüminyumda, mutfak eşyalarında, makina sektöründe talepler gelmeye başladı” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya-Türkiye arasındaki tecim artıyor

Batı’nın Rusya ile ticareti kısması sebebiyle Türkiye ve Rusya arasındaki tecim hacminin dahi serencam aylarda çokça güçlendiği görüldü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Rusya’ya aut satımı temmuz ayında sabık yılın tıpkı dönemine göre 236 milyon 932 bin dolar artarak 609 milyon 68 bin dolara çıktı.

Ro-Ro taşımacılığında üç ayda yüzdelik 58 artım

Antrparantez Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgiye bakarak Rusya angajmanlı Ro-Ro taşımacılığında serencam üç ayda maaş bazda yüzde 58 artma sağlandı. 2022 yılının evvel dört ayında iki devlet ortada Ro-Ro hatlarıyla mahiye averaj 5 bin 208 anahtar taşınırken, açılan kullanılmamış hatlarla, Mayıs-Orak Ayı döneminde bu rakam yüzde 58 artışla 8 bin 213 araca ulaştı.

Moskof şirketler birlikte Türkiye’da faaliyetlerini hızlandırdı

Bu dönemde Türkiye ve Rusya arasındaki iktisadi ilişkilerin güçlenmesi ile gelişigüzel Acımasız şirketlerin birlikte Türkiye’ye anamal girişi gerçekleştirdiği ve faaliyetlerini hızlandırdığı görüldü.

Sezer laf ile ait, “Akkuyu, Türk Akıntı kadar şişman firmaların dahi faaliyetleri sürüyor. Gayrı Rus firmalarına ve hazine kağıtlarına resülmal girişleri de mümkün bu dönemde. Nedeniyle Rusya, Türkiye üzerinden ambargoları delerek ekonomisine yardım yapmaya sağlıyor” diye konuştu.

Erdoğan’ın ihtiyacı olan resülmal Rusya’dan mı gelecek? 

“Erdoğan seçme arifesinde ihtiyaç duyduğu sermayenin ayrımsız kısmının Rusya’dan gelmesine ceht sarfiyat ediyor” diyen Sezer, “Seçkin iki tarafın üstelik kulaklı kulaklı yaklaşımı söz konusu. Fakat ben burada ambargoya karşın Türkiye’nin artık ihtiyaç duyan taraf olduğu görüşündeyim” ifadelerini kullandı.

Avrupalı şirketlerin bazıları hastalık Acımasız pazarından çıkamıyor?

Rusya’dan çekilen şirketlerin varlıkları kamulaştırılabilir

Tchibo, Rusya pazarından çekildi

Türk şirketlerinden Rusya’ya muvaffakiyetsiz aksülamel

Rusya’birlikte ihaleler Türk şirketlere gidiyor

Türk şirket Rus turizm devini satın aldı

Share: