Sakarya Üniversitesi uzay adamı yiyeceği “spirulina” üretip pazarlıyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) bünyesinde yetiştirilen, NASA bilgi insanları vasıtasıyla astronotların dimdik beslenmesi üzere geçer not ve “süper kumanya” yerine adlandırılan spirulina, tıpkısı firma aracılığıyla sıkı içi ve yetersiz dışı pazarına gönderiliyor.

Laboratuvar içre tahminî 5 yıldır alg ekin yetiştiriciliği üstünde say örümcek akademisyen ve öğrenciler, mayıs ayında spirulina üretimine başladı.

Fen Literatür Fakültesi Dirim Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Ağaç Sevindik ve öğrencileri marifetiyle havuzlarda yetiştirilen spirulina, hususi kağıtlarda kurutularak toz haline getirilip bire bir firma vasıtasıyla dar içi ve sıkı dışı pazarına sunuluyor.

Mevcut müstevi ve şartlarda mahiye toz halinde averaj 10 kilo ürün elde edilen spirulinanın üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

“Mahdut dışı pazarı haddinden fazla mütekâmil”

Prof. Dr. Tuba Ongun Sevindik, AA muhabirine, 1950’lerde Afrika’üstelik Çad Gölü’nde ateş parçası yerlilerin çok çok besin tüketmemelerine karşın dimdik ve güçlü olmalarının olgun insanlarının ilgisini çektiğini belirterek, tetkikat sonucu bunda spirulina yosunu tüketiminin etkili olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Sevindik, nevale içeriğinin araştırılması sonucu spirulinanın bundan sonra gen kendisine beğenilen tıpkı kumanya haline geldiğini kaydetti.

Yaklaşık 5 yıldır alg hars yetiştiriciliğiyle ilişkin çalışmaları kapsamında spirulina üretimine başladıklarını anlatan Sevindik, benzeri süre üniversitenin laboratuvarında yetiştirdikleri spirulinayı daha sonraları çoğaltarak havuzlara aktarımını gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Sevindik, alglerin belli başlı aynı yoğunluğa ulaştıktan sonraları süzme işlemine tabi tutulduğunu aktararak, “Saf işleminin sonucunda üstelik özel müstahzar bezlerde kurutma işlemini gerçekleştiriyoruz. Kurutma işlemi sonrası kabuk haline dönüşüyorlar. Bu kabukları da türap haline getirerek ticari olarak satılabilir ayla getiriyoruz.” diyerek konuştu.

Bu besinin ahali arasında bile asli adına kumanya takviyesi, kozmetik sektöründe de taraf eser olarak kullanıldığından bahseden Sevindik, yetiştirdikleri spirulinayı türap haline getirdikten sonradan tıpkı firmaya gönderdiklerini anlattı.

Firma marifetiyle ürünün mahdut içi ve ensiz dışı pazarına sunulduğunu tamlayan Sevindik, şöyle devam etti:

“Sakarya Üniversitesinin desteğiyle gerçekleştirdiğimiz ilmî faaliyetlerimizi üniversitemiz bünyesindeki sera tarafından ticari ölçeğe taşıdık. Yetiştirdiğimiz ürünler caize içeriği açısından faziletli olduğundan mevki ekonomisinin birlikte bundan dirimsel elde etmesini umuyoruz. Aslında yaptığımız iş benzeri uçucu faaliyet. SAÜ ve bizim aracılığımızla büyüklük çapında duyurulmasını ve böylece gitgide nevale gayeli kullanılmak amacıyla bu projenin yaygınlaştırılmasını düşünmekteyiz. Bu ürün ticari kendisine geçer benzeri caize takviyesidir. Özellikle 50 yaş üzerindekiler, bu ürünü ekseriyetle kullanıyor. Vejetaryenler ve sporcular kullanıyor. Ayrıca çocukların ve hamilelerin kullanımıyla ilgilendiren tek kısıtlama bulunmayan. Heves rahatlığıyla bu ürünü kullanabiliyorlar. Bu sebeple sıkıntılı dışı pazarı çokça ümranlı.”

“Sıska ağırlığının yüzdelik 70 oranında protein içeriğine ehil”

Bitkinin Afrika’üstelik, Uzak Doğu’dahi, Amerika’dahi yetiştiricilik alanları bulunduğuna, Türkiye’da de alelade ölçekte yetiştiricilik faaliyetlerinin sürdüğüne değinen Sevindik, şu bilgileri verdi:

“Bu yosun, Acun Afiyet Örgütü, UNESCO, Food and Drug Administration (FDA) yani ÇAKER Besin ve İlaç İdaresi tarafından ‘süper nevale, geleceğin besini’ olarak adlandırılmaktadır. İklim değişikliğiyle ekincilik arazilerinde meydana gelebilecek verimsizlik ve insan popülasyonunun artması sonucu, gitgide yetiştiriciliği kıytırık ve muhtel şekilde elde edilebilen bire bir besin ihtiyacı oluşmaktadır. Spirulinanın bile bu ihtiyacı karşılayacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda firez alınması çarpık çurpuk olduğundan NASA ve Avrupa Uzay Ajansı, gittikçe yıllar sürecek uzay misyonlarında bu tutkun feza mekiği ortamında kültüre alınmasını ve yetiştirilmesini planlanmaktadır.”

Sevindik, spirulinanın NASA astronotları tarafından uzay görevleri sırasında rüçhan tüketilen nevale maddesi olduğuna belen ederek, ürünün ark ağırlığının yüzdelik 70 oranında protein içeriğine ehil olduğunu kaydetti.

Spirulinanın mefret miktarda A, B, C, D ve E vitaminlerini bile içerdiği bilgisini veren Sevindik, şunları aktardı:

“Çinko, bakır, fosfor, demir, kalsiyum üzere mineraller ile ayrımlı çeşitte yağ asitlerini içermektedir. Omega 3, 6 ve 9’u içeriyor. Tıpkı zamanda ana sütünde bulunan bire bir tuhaf proteini üstelik yapısında bulundurmaktadır. İnsanlar açısından esenlik yönünde faydaları üstüne çokça sayıda yazı bulunmakta. Bu makalelere baktığımız ahit antikanserojen, antiviral, antioksidan özelliklerinin çok yüksek olduğu ve bu konuda yapılan çalışmaların çok olduğunu görmekteyiz. Diyabet hastalarında zaman şekerini düzenleyici namına kullanılmaktadır. Kırıcı kolesterolü düşürdüğü, dolgunca kolesterolü yükselttiği tayin edilmiştir. Yaşlanmayı geciktirici, hücre yenilenmesini motivasyon edici özellikleri tespit edilmiştir.”



Share: