Samsun Belde Platformu: Bu Husye Yasada Toplum Yararı Namevcut, Huy Bulunmayan, Mesai Yok, Tesanüt Namevcut

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun Mekân Platformu, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını bile öngören testis yasa teklifini ihtarname etti. Hava Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Bugün komisyonda görüşülecek torbada, yediğiniz zeytinden babanızın emeği ile yapılan limanların kimin cebine haybeden gideceğine, yer yağı sektöründe etkin emekçilerin hayatının hiçe sayılmasından hizmet hareket kolunda sendikasızlaştırmanın yolunu açan maddelere büyüklüğünde anamal amacıyla sıralanmış 14 yön var. Evet bu torbada hangi yok? Toplum yararı namevcut, huy yok, emek bulunmayan, el birliği yok” dedi.

Samsun Belde Platformu, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını bile öngören torba yasa teklifini, bugün İlkadım ilçesindeki Süleymaniye Geçidi’nde yaptığı matbuat açıklamasıyla protesto etti. Hava adına izah yapar Mehmet Özdağ, şunları söyledi:

“SINIRSIZ IŞ SÖMÜRÜSÜ, SINIRSIZ TABIAT TALANIDIR”

“Covid-19 pandemisinin sonuçlarını duygusal kayıplarımızla ve pahal afiyet sorunlarımızla, dirim standardımızda kısık düşüşlerle yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Fakat pandemi sonrası dönme, anamal çevrelerine yıpranmamış kaynakların nakil edilmesi, mevki coğrafyasının ve halkın bıkılmayan sömürüsü için parçalanmamış ayrımsız punt oldu. Bittabi mı? Pandemi sonrası serencam üç yıldır, adı ‘Zindelik Piyasası’ ile başlayan ve ‘bazı kanunlarda’ diye niteleyerek devam fail ve bir anda 6831 sayılı Orman Kanunu, 3573 dar Zeytin Kanunu, 5403 sayılı Arazi Himaye Kanunu, 3213 çevrilmiş Maden Kanunu, 6446 az Hareketlilik Piyasası Kanunu kabil dayanıklı çokça kanunda tadilat fail yasalı düzenlemelerle. Bu kanunların ortak noktaları; enerji, eroin ve yapım şirketlerine yıpranmamış kolaylıkların yanında, tez kamulaştırma adıyla vatandaşın malının şirketlere devredilmesi ve sınırsız himmet sömürüsü, sınırsız huy talanıdır.

“SOSYETE YARARI BULUNMAYAN, DOĞA NAMEVCUT, EMEK YOK, DAYANIŞMA TOK”

Bire Bir husye yasa teklifi, AKP milletvekilleri marifetiyle 10 Fasıla 2022 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulmuş olup, zaman Uran, Ticaret, Erke, Tabiatıyla Kaynaklar, Hikmet ve Uygulayım Bilimi Komisyonu’nda görüşülecektir. Zaman komisyonda görüşülecek torbada, yediğiniz zeytinden babanızın emeği ile yapılan limanların kimin cebine bedavasına gideceğine, yer yağı sektöründe çalışan emekçilerin hayatının hiçe sayılmasından hizmet hisse senedi kolunda sendikasızlaştırmanın yolunu açan maddelere kadar anamal üzere sıralanmış 14 özellik var. Tamam bu torbada ne namevcut? Sosyete yararı yok, tabiat yok, çalışma bulunmayan, tesanüt bulunmayan. Kanun teklifinin gerekçesinde meydan alan ‘Covid-19’un sebep olduğu kısıtlamaların esnetilmesi sonrasında yaşanan talep artışı, toptan piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve iklimsel nedenlere müstenit doğal gaz fiyatlarında serüvenli ve öngörülemeyen artışlar ile birlikte oluşan maliyet’ ifadesi, münhal mevki-pandemi fırsatçılığının itirafıdır. Bu yasa tasarısının birinci maddesi ile zeytinlik alanlarda canlılık ihtiyacını karşılamaya yönelik madencilik faaliyeti yapılabilmesinin önündeki 3573 çevrilmiş yasal engel kaldırılmak isteniyor.

“BAP VE MADENCİLİK FAALİYET ALANLARI ZEYTİNLİKLERLE DAMARSIZ DEĞİL”

Endişe elan ilişkin komisyonda da görüşülmeden 11 Çatlak 2022 Muamele haset Beyaz Zehir Yönetmeliği yayınlanıyor. Normlar hiyerarşisinde önce yasa çıkartılır, sonraları o yasanın uygulamasına çevrik ikincil mevzuat düzenlenir. Amma bu misil vatandaşın ülfet mücadelesini göğüslemek amacıyla zeytinden bahsetmeyen yönetmelik önden yayınlanıp, arkadan kanunla aranjman yapılıyor. Tıpkı geçen yıl bu zamanlar zindelik faturamızda önden 1 kuruşluk TRT payını kaldırıp, arkadan 100 kuruşluk remiks yaptıkları kadar. Tekrar bu husus ile madencilik faaliyeti yapılan alanlara sunulan izinler zeytinliklerle mecbur değildir. Bakanlığın amme menfaati görmesi durumunda orman, mera, tarım alanı, sulak alan kabil alanlarda bile imdi enerji yatırımları ve madencilik yapılabilmesinin önü açılarak, şu anda bitmeme fail onlarca ÇED davasının türel dayanaktan mahrum bırakılması sağlanıyor.

“SOSLU BEYAZ ZEHIR KANUNU’YLA ZEYTİNLİKLERE ÇÖKÜYORLAR”

Anımsatmak kadar olmasın ama AKP iktidarı, zeytine cümle 8 nöbet yenildi. Önce ‘Zeytinciliğin ıslahı’ diye niteleyerek 2006, 2008, 2010 ve 2014’te yapılan düzenlemelere cebin sunulan mücadelelerde zeytin kazandı, halk kazandı, huy kazandı ve kazanılan zaferler TBMM tutanaklarına ‘Hükümsüz’ yerine geçti. Bu hezimetlerden bilahare bu el zeytin tasarılarını bambaşka kanunların içerisine yedirmeyi denediler. 2003 ve 2010’üstelik Eroin Kanunu’na, 2014’te Hareketlilik Piyasası Kanunu’na, 2017’de ise Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Gâh Kanun ve Yasa Mesabesinde Kararnamelerde Uymazlık Yapılmasına Dayalı Yasa Tasarısı içine koyarak halka yedirmeye çalıştılar. Tekrar yenildiler. Bu el yeniden, enerji üretimi soslu Maden Kanunu içerisinde zeytinliklere çökmeyi deniyorlar. Yeniden yenilecekler, gine yenilecekler. Milyarlarca dolarlık erke ve maden sektörünü ilişkin kanun tasarıları arasında akva veriler, raporlar, analizler olmadan, toplumun kül kesimleri dahil edilmeden düzenlenemez. Bu tasarıyı görüşmek üzere Endüstri, Tecim, Erke, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu zaman toplanıyor. Komisyondan geçerse Sedir Umumi Kurulu’na havale edilecek. Bu şekilde hazırlanan aynı tasarının Meclis Umumi Kurulu’na gelmemesi gerekir. Bunu çıkarmak bizim elimizde. Vekillerimizi arayalım, yarkurul üyelerini arayalım, görüşlerimizi direkt kendimiz söyleyelim. Elkızı, bu el, zeytinin dokuzuncu zaferini gelişigüzel başaralım.”

Share: