Tekirdağ’daki “gırnata hastanesinde” arızalı enstrümanlar onarılıyor

Tekirdağ’üstelik hararetli Birol Gürkan, “klarnet hastanesi” adına adlandırdığı atölyesinde, yıllardır yörenin arz çokça geçer enstrümanına baştan ses veriyor.

Atölyenin dördüncü batın tamircilerinden 48 yaşındaki Birol Gürkan, babasının birlikte öğrendiği mesleği 35 yıldır sürdürüyor.

Herhangi Bir sabah tezgahın başına geçen Gürkan, klarnetten doğru ses çıkması üzere kimi zaman biraz saat arada sırada de günlerce kavga veriyor.

Gürkan, kimi vakit çocuğu ve 11 yaşındaki torununun bile namına müzaheret ettiği mesleğini geleceğe aktaramamaktan bulut duyuyor.

“Bu tamirciliğe 13 yaşımda zaaf saldım”

Gürkan, AA muhabirine ses ve tavır açısından stabil haddinden fazla gırnata çeşidinin olduğunu anlattı.

Rastgele kabil klarneti tamirat edebildiğini ancak atölyeye yer çok “Türk klarneti” kendisine bildik sol klarnetin geldiğini anlatım fail Gürkan, yörede müzikçilik yapanların sık sık arızalanan enstrümanlarını yeniden çalgı aleti camiasına kazandırdıklarını söyledi.

Ata mirası olan klarnet tamirciliğinin büyük dedesi, dedesi ve babası vasıtasıyla yapıldığını anlatan Gürkan, “Babamın babasından öğrendiği bu tamirciliğe 13 yaşımda nikbet saldım. O çevrim bugündür gırnata hastanesindeyim.” dedi.

Gürkan, dedesinin değişik, babasının ayrımlı teknikler kullandığını, kendisinin üstelik bakir teknolojiye ayak uydurarak eskimemiş tekniklerle tamir işini yürüttüğünü anlattı.

Tamir işini, babasının hasır yakarak çatlak kapattığı dönemlerden sosyal medyada anlattığı dönemlere taşıdığını ifade eden Gürkan, “Değme kuşak yeni tıpkı hamle yazmak zorunda.” diye konuştu.

Genelde tuş takımı arızaları evet da tedenni, çarpmaya ilişkin fasıla arızalarının arz haddinden fazla karşılaştıkları mesail olduğunu tamlayan Gürkan, şöyle konuştu:

“Bize gelen klarnetler genelde serencam durumda olanlar yani yaşamıyorlar. Çokça sakat klarnetlerin bize hulul sebebi şu: Bilfarz, ‘çok bozuk tıpkısı gırnata, amcamızdan, babamızdan artan aynı klarnet, bunu harlatmak istiyoruz’ diyorlar. Ego da göndermelerini isteyip geçmiş imtihan ediyorum. Olabilecekleri yapıyorum.

Benim şöyle aynı özelliğim var: Gırnata çalmayı bildiğimden, tamir ettikten sonraları üflüyorum, üflediğim amacıyla klarnetin üzerindeki tuşların hassasiyetini kendim yapabiliyorum. Çokça çok ‘hasta klarnet’ geliyor. Klarnetleri onarıp, canlandırıyoruz. Tığ hastalandığımızda hastaneye gidiyoruz, doktor tetebbu ediyor. Tığ bile aynı nevi öyle işlemler yapıyoruz. Klarneti söküp bakıp değil arızaya göre iş yapıyoruz.”

“Toplumsal medyayı kullanıyoruz”

Gürkan, tamir videolarını toplumsal medya yoluyla paylaştığını bu sayede haddinden fazla ayrımlı yerlerden müşterilere eriştiklerini belirtti.

Sosyal medyada esprili ayrımsız kurgu kullandığını “hastamız geldi, hastamız çok mebzul oldu” üzere paylaşımlar yaptığını anlatan Gürkan, “Içtimai medyayı kullanıyoruz. Bu sayede kip çokça ülkeden, yöreden müşterilerimiz oldu. Bulgaristan’dan, Yunanistan’dan, Almanya’dan, Avusturya’dan, Türkiye’nin mukavemetli çokça yerinden müşterilerimiz var.” dedi.

Gürkan mesleğinin baskı ve mesai talip bire bir hisse senedi olduğunu anlatım etti.

Mesleği geleceğe aktarma etmek amacıyla da iş harcadığını vurgulayan Gürkan, “Yalnız zat ailem değil, haricen kardeşlerimiz zaaf yazar gelsin çalışsın. Bunu takkadak enstrüman yürütme fail değil, çalgı aleti yürütme etmeyen kardeşlerimiz bile yapabilir. Tanıdığım kişileri çağırıyorum amma çokça de ilgilenmiyorlar. Ego bu işe başladıktan bilahare görme kusurum arttı. Dönüş geliyor elden bire bir tuşta günümü harcıyorum. Sunu böylece yapabiliyorsun. Delege sabrı mucip bire bir meslek. Ayn nuru döküyorsun.” dedi.

Gürkan, bazı klarnetle 1 hafta uğraştığını kimi klarnet arızasını ise ustalık ve kulak dolgunluğu tecrübesiyle biraz saat içerisinde tamir edebildiğini kaydetti.

Share: