Tencere enflasyonu Teşrinievvel ayında yüzdelik 4,9 oldu

TÜİK eliyle geçkin açıklayan Teşrinievvel ayı genel enflasyon verilerinin peşi sıra zaman da Bursa Aşındırmak Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Tencere Enflasyonu verilerini açıkladı. Açıklamaya göre Ilk Teşrin ayında tencere enflasyonu benzeri geçmiş ayak tabanı bakarak yüzdelik 4,9 olurken, 1 Ocak’tan bugüne artım yüzde 102,29 oldu. Bu rakamlara göre averaj aylık tencere enflasyonu ise yüzde 7,8 olarak gerçekleşti.

Ilk Teşrin kocaoğlan Tencere Enflasyonu verilerini değerlendiren BUYSAD Başkanı Ateşin Dönmez, 2021 yılının serencam çeyreğinden itibaren artmaya başlayan gıda fiyatlarının yaz aylarında benzeri nebze yavaşlasa birlikte tıpkısı kalem ataşenin düşmediğini söyledi. Bütün dünyada yaşanan gıda karşılık artışında yer celi nedenin Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çarpışma olduğunu tamlayan Dönmez, “Pandeminin bir lahzada arkasında patlak veren bu çarpışma, tüm dünyada besin fiyatlarını allak bullak etti. Buna arttırma yerine güzeşte yılın sonuç çeyreği ile bu yılın önceki çeyreği arasındaki 6 aylık dönemde dövizde yaşanan begayet temevvüç Türkiye’bile fiyatları baş döndürücü yükseltti. Varagele döneminde maaş bazda yüzdelik 21’e varan azık enflasyonu yaşadık” dedi. Kırat korumalı yatırım düzenlemesi ve Türkiye’nin öncülük ettiği Hububat Koridoru anlaşmasının müfrit denk artışına bir nebze da olsa çare olduğunu ifade fail Komutan Ateşin Dönmez, “Tarla ürünlerinin çıktığı dönemde eşit artışı yavaşladı. Ancak kamu dünyada küsurat petrol fiyatlarının bizdeki düzey dalgalanmaları ile birleşmesi yüzenden taşımalık ve ambalaj giderleri dolayısıyla eski yıllarda alıştığımız eksi yahut rate para şişkinliği olmadı. Maatteessüf 10 ayda tencere enflasyonu %102,29 adına gerçekleşti” diye niteleyerek konuştu.

“Selen tabanımızı oluşturduk”

Ateşin Dönmez tencere enflasyonunu hesaplarken üretim sırasında kullandıkları 38 nev anne azık ürününü baz aldıklarını ve hesaplamalarını bunlardaki değişimlerine bakarak yaparak halkoyu ile paylaştıklarını vurguladı. Dönmez, “Bizim açıkladığımız rakamlar, benzeri eski kamer ile serencam ay ortada tencere içine giren yağ, sodyum klorür, sebze, bakliyat, düğü ve itici mezelerde kullandığımız gıda ürünlerinin denk değişimlerine bakarak hesaplanıyor. Tencere içine giren ürünü hangi oranda kullanıyorsak fiyat değişimini buna göre hesaplıyoruz. Daim kullandığımız 38 türlü üründeki eşit değişimlerini kullandığımız oranda adisyon yazar maaş tencere enflasyonunu müşterilerimi ile paylaşıyoruz” dedi.

“Müşterilerimize anlatmakta zorlandık”

Endüstriyel Yemek Sektörü adına bu süreçte çokça zorlandıklarını de vurgulayan Ateşin Dönmez, maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarını ancak bu durumu müşterilerine anlatmakta haddinden fazla zorlandıklarını söyledi. Müşterileri ile sıkça bedel pazarlığı masasına benimsenmek zorunda kaldıklarını fakat bu durumun herkesi yıprattığını anlatım eden Ateşin Dönmez çözümü Eskalasyona (resen fiyatlandırma) geçmekte bulduklarının altını çizdi.

Pirinç, zayıf fasulye ve nohutta rutubet sorunu

Sektör adına yaşadıkları sezonluk sorunlara de değinen Ateşin Dönmez, bakir mahsullerin çıktığı bu süreçte özellikle pirinç, ark fasulyede ve nohutta nem oranın faziletli olduğunu belirterek, bu ürünlerden yapılan yemeklerin Ekim ve Kasım aylarında özge aylara göre kıvamlarının bir cirim ayrımlı olduğunu belirterek, müşterilerini zeki olmalarını birlikte istedi. Dönmez bu sürecin seçkin yıl yaşandığını üstelik rapor etti.

“Besin önemli öneme sahiptir”

Ateşli Dönmez koronavirüs pandemisi, Rusya Ukrayna Savaşı’nın misil açtığı olumsuzluklar, kuraklık ve mütezayit girdi maliyetlerine tutkun adına istihsal azalmasının besin sunu güvenliğini gündemde evvel sıralara taşıdığını böylece ekincilik ve hayvancılığın önemli öneminin cemi dünyada baştan akseptans gördüğünü söyledi. Dönmez, bu çerçevede ekincilik ve hayvancılıkta girdi maliyetlerinin arama altına alınıp, bakir yatırımlarla verimlilik artışının sağlanmasının büyük ehemmiyet taşıdığını ve topraklarında 4 mevsim yaşanan Türkiye’nin bu durumdan ibret çıkarıp, sanayileşmeyi boşlama etmeden mühim öneme ehil olan tarım ve hayvancılığa daha çok ehemmiyet vermesi gerektiğine aksan yaptı. Başbuğ Dönmez şunları da söyledi:

“Henüz başlangıçta dahi analog uyarılarımız olmuştu. Fakat yine etmekte yarar görüyorum. Öncelikle eli nimetli ekincilik arazilerimizi hesapsızca sanayiye kurban etmemeliyiz. Ekincilik ve Orman Bakanlığı ve Domestik yönetimler bu konuda henüz kırılan olmalılar. Vekillik ekilmeyen arazileri çitçilerden muayyen bir eşit ile kiralayıp bunları aç üreticilere tahsis etmeli. Tarımda makineleşmeye ehemmiyet vermeliyiz. Fakat bunu bile aynı çekim dahilinde yapmalıyız. Hem tarımda hem de hayvancılıkta bilimsel yöntemleri kullanmalıyız. Imdi iz planlaması yarmak zorundayız. Ekincilik ürünleri ve hayvancılık sübvanse edilmelidir. Tarıma dayalı endüstri bölgelerinin sayısı artmalı bu firmalar desteklenmeli. Birde Bursa’da çözme dürüst bir tane üstelik azık toptancıları sitesi kurulmalı.” – BURSA

Share: