Tokat Valisi Hatipoğlu, Komana Antik Kenti’ndeki hafriyat çalışmalarını inceledi

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Komana Pontika Antika Kenti’ndeki kazı çalışmalarını inceledi.

Gümenek bölgesindeki antika kentte bu yılki kazılar 27 şahsiyet ekiple 45 gündür sürdürülüyor.

Vali Hatipoğlu, yanı sıra Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ile kazı alanında, Hafriyat Heyeti Başkanı Prof. Dr. Itır Erciyas’tan hikmet aldı.

Gazetecilere izah özne Hatipoğlu, hafriyat sürecinden balaban tıpkı coşku duyduğunu söyledi.

Komana kazılarının hızlı benzeri şekilde bitmeme ettiğini tamlayan Hatipoğlu, “Seçkin güzeşte devir eskimemiş buluntular ortaya çıkıyor ve kasırga içindeyiz. Tahminî 5 bin almanak aynı tarihin izlerini haiz bölgede Tokat’ın tarihi açısından büyük bir önem haiz kazıya şahitlik etmiş oluyoruz.” dedi.

Komana Pontika Antika Kenti’nin ağız ağıza ortaya çıkarılmasının, bölgede bulunun Gümenek Millet Bahçesi ile alay malay ayrımsız bütün halinde Tokat turizmine katkı sağlayacağını anlatım fail Hatipoğlu, “Önümüzdeki proses zarfında burayla ilgilendiren Sayın Belediye Reisi’mızla gelişigüzel gâh planlamalar ortamında bulunacağız. Hem hafriyat alanının gezilebilir hale getirilmesi hem ortaya çıkan eserlerin orada gene kısmi olarak gösterme edilmesi bizim havza turizmimize ve toprak insanımıza heybetli hizmetlerimizden birisi olacak.” diyerek konuştu.

Komana Pontika Antika Kenti

Kaynaklara göre, Mitridat Krallığı’nın yönetiminde majör bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde bile özerkliğini esirgeyici Komana Pontika, Rum tanrısı Ma’ya adanmış kutsi bire bir alandı. Tıpkısı zamanda ticaret merkezi olan havza, o dönemde lahut alanda düzenlenen festivaller, varlıklı alışveriş yeri ve kenti çevreleyen bol arazisiyle Rum’nun parçalanmamış bölgelerinden ziyaretçi çekiyordu.

ODTÜ ve TÜBİTAK marifetiyle dahi desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırı Projesi, Mutedil Karadeniz Bölgesi’nin mutat çağ kenti Komana Pontika’nın konumunu tespit etmek ve site dokusunu intikal etmek için 2004 yılında uygulamaya konulmuştu.

Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antika kentin dönüş yüzüne çıkartılması amacıyla başlatılan hafriyat çalışmaları 14 yıldır sürüyor.

Share: