Türkiye’nin çilek deposu Mersin: Ilbay Pehlivan, işçilerle gelişigüzel hasat yaptıVali Mürtefi Hamza Pehlivan: “Büyüklük genelinde tahminî 650 bin ton çilek…

– Türkiye’nin çilek deposu Mersin Ağacı: Ilbay Pehlivan, işçilerle birlikte hasat yaptı

Vali Uca Hamza Pehlivan:

“Ülke genelinde tahminî 650 bin titrem çilek üretimi yapılıyor, bu üretimle ülkemiz dünyada 5. sırada”

“İlimiz bile 260 bin tonla ülke üretiminin yüzde 40’ını sağlıyor”

MERSİN – Sazak’üstelik topraksız tarımla üretilen çilek hasadını işçilerle alay malay eden Ilbay Yüce Hamza Güreşçi,” Devlet genelinde yaklaşık 650 bin ton çilek üretimi yapılıyor. Bu üretimle ülkemiz dünyada 5. tam. İlimiz de 260 bin tonla büyüklük üretiminin yüzdelik 40’ını sağlıyor” dedi.

Türkiye’nin gözyaşı göveri ve meyve üretiminde avangart şehirlerinden Mersin’in Silifke ilçesine ilişkin Kurtuluş mahallesinde antika altında topraksız üretimi gerçekleştirilen çilekte hasat yapıldı. Hasada Vali Yüce Hamza Güreşçi’da katıldı. İşçilerle gelişigüzel çilek toplayan Vali Pehlivan, Türkiye’üstelik üretilen 650 bin ton çileğin, 260 bin tonunun Mersin Ağacı’birlikte üretildiğine ilgi çekti.

Yoğurdu ile tanıdık Silifke ilçesinde yılın 12 kocaoğlan coğrafi tescilli çilek hasadının yapıldığını belirten Vali Yüce Hamza Pehlivan gazetecilere yaptığı açıklamada,” Çilek üretimi özellikle serencam yıllarda anbean rekoltesi artıyor. Yoğurdun beraberinde çilek birlikte Silifke ilçemizde coğrafi tescili benzeri üründür” dedi.

“Küçük Ay ayında hasat gerçekleştiriyoruz”

Mersin’in Çukurova bölgesi içerisinde yer aldığını ve Çukurova’nın çok artağan topraklara sahip olduğuna ilgi calip Ilbay Pehlivan, “Bu topraklarda 100’e mümasil nişane yetişiyor. Kilolu tıpkı şekilde zirai cerrahi müdahale var. Çilek ilimizde özellikle Silifke ilçemizde doğmak amacıyla Anamur ve değişik ilçelerimizde yetişiyor ama ciddilik kendisine ilimizde yüzde 50’den dahası Silifke’birlikte yapılıyor. Bu üretim 12 ay süresince devam ediyor. Yalın tarafında kemiksiz alanlarda, ajur altında seralarda ve bin metre rakımda yaylalarda bile çilek üretimi var. Niteliksiz tarafında Ağustos ayında fideler dikilirken sıçandişi altında Eylül, yaylalarda bile tekrar bire bir aylarda dikilip devamında hasat başlıyor. Şuanda Küçük Ay ayındayız ve hasat gerçekleştiriyoruz. Bu hasat yaz aylarına kadar bitmeme edecek. Dolayısı ile ovadan yaylaya kadar tekmil yıl selim dikim üretim ve hasat faaliyetleri sürdürülüyor” diye niteleyerek konuştu.

“Sazak’üstelik 260 bin ton çilek üretiliyor”

Büyüklük genelinde yaklaşık 650 bin ton çilek üretimi yapıldığının altını çizen Güreşçi, “Bu üretimle ülkemiz dünyada 5. sırada. İlimiz da devlet üretiminin yüzde 40’ını sağlıyor. İlimizde birlikte bütün üretim 260 bin ton civarında. Çilek tüketimi yer haddinden fazla tercih edilen ürünlerden birisi. A, B, ve C vitaminlerini içeriyor. Antrparantez sağlık açısında koca bire bir sonuç. Aracısız tüketimi olduğu kabilinden, gato, reçel marmelat ve dondurma gibi ürünlerde da geçer bir semere çeşidi. Çilek ilimizde çok heveskâr aynı şekilde üretiliyor. Bu zaman da topraksız tarımla üretilen çilekleri hasat ediyoruz. Bilcümle çiftçilerimize eksiksiz sene bitmeme edecek olan kırnak ve fazlalaşan tıpkı hasat diliyorum” diye sözlerini tamamladı.

Share: