Üniversiteliler geliştirdikleri topraksız ekincilik cihazı ile evde üretim imkanı sunacak

Gebze Teknik Üniversitesi AR-GE birimi ve sanayi teşrikimesai ile üretilen, mini topraksız ekincilik cihazı ile vatandaşlara yıl boyu mevsimden müstakil adına bitkileri zat evlerinde reprodüksiyon imkanı sunuluyor.

Ev tipi topraksız tarım cihazıyla bitkiler, pestisit, herbisit ve nebat hormonu eklenmeden mıhlı bir şekilde üretiliyor.

Aynı zamanda proje danışmanı olan Gebze Beceri Üniversitesi Dr. Akademisyen Bahar Nasip Kutman eliyle formüle edilen bitki besini sayesinde bitkilerin ihtiyacı olan esansiyel mineraller sağlanarak, alet ortamında optimal koşullarda büyütülmesi amaçlanıyor.

Optimal fotosentez ortamı sağlayan, topraksız tarım cihazı sebebiyle ürünler hızlı, zinde, GDO’suz ve eli nimetli büyütülüyor.

Topraksız ekincilik cihazı, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda bitmeme eden TEKNOFEST KARADENİZ’dahi sergileniyor.

Gebze Maharet Üniversitesi doktora öğrencisi Kübra Cılız, AA muhabirine, alet içinde büyütülen bitki çeşitliliğini her güzeşte dönme arttırdıklarını söyledi.

Mini topraksız tarım cihazı sayesinde insanların hazırlop şekilde evlerinde faal benzeri bahçe oluşturabileceklerini anlatan Cılız, şunları kaydetti:

“Cihazımız Türkiye’bile önceki yerine, topraksız tarımın evlerde yapılmasına imkan sağlayacak şekilde dizayn edildi. Cihazımız led ışıklarla desteklenerek, fotosentezin optimal koşullarda gerçekleşmesini sağlıyor. Cihazla vatandaşlar, rağbet ettikleri, bir tane almanak yahut çok almanak bitkileri güvenle üretebilirler. Bu bitkilere öz otu, nane, maydanoz, reyhan ve fesleğen kabil örnekleri verebiliriz. Bir zamanda kekik kabil yetiştirilmesi print bitkileri de evlerinizde yetiştirebilirsiniz ve çocuklarınıza tarım ilacı değmemiş ürünlerinizi tükettirebilirsiniz.”

Vurgun, tıpkısı firmayla birlikte sözleşme sağladıklarını, sıra üretime geçerek Türkiye pazarına girdiklerini tabir etti.

Share: