Van olgun! Adilcevaz’da ‘Van Gölünün Gizemleri’ isimli çalıştay düzenlendi

Adilcevaz’da ‘Van Gölünün Gizemleri’ isimli çalıştay düzenlendi

BİTLİS – Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde evcil ve yabancı akademisyenin katıldığı ‘Van Gölünün Gizemleri’ ünlü çalıştay düzenlendi.

Bitlis’in Adilcevaz Kaymakamlığı, Adilcevaz Belediyesi, Bitlis Eren Üniversitesi ve Maşrık Deniz Derneği’nin katkılarıyla ‘Adilcevaz çalıştayı’, ‘Van Gölünün Gizemleri’ adlı çalıştay gerçekleşti. Çalıştayın açım konuşmasını eden Gün Doğusu Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol, “İlçemiz yüce olan bu çalıştaya eş sahipliği yapıyor. 1986 yılından beri merhum babamın bizlere Van Gölü’ndeki çekik gemiyi gösterdikten sonra gölün gizemine zaaf saldım. O günden beri Van Gölü’nün gizemiyle ilişik icraat yapıyorum. İkincisini düzenlediğimiz çalıştayımız ilçemiz ve Van Gölü’nün gizemi açısından çok çokça önemlidir” dedi.

Programda bir müşavere yapan Adilcevaz Şehremini Necati Gürsoy, “Bu derinti bizim amacıyla çok majör. Van Gölü’nün gizemini ve kadim kent Adilcevaz’ımızın bilinmeyenlerini ortaya çıkacağına inanıyoruz” dedi.

Çalıştaya katılan Dr. Akademisyen Güç Yeşilova, “Van Gölü’nde oluşan mikrobiyalitlerin turizm açısından haddinden fazla muhteşem ve nadir. Hep alay malay bu oluşumları ve gölümüzü temiz ağrımak ve arkalamak zorundayız” dedi.

Programda aynı konuşma yapan Dr. Gunter Landmani, “Göldeki mikrobiyalit çalışmalarına 1989 yılında başladık. Mikrobiyalitlerin oluşumları ve büyümesini sağlayıcı sebeplerini ayrıntılarıyla anlatarak Adilcevaz’da oluşan tufaların 20 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Van Gölü’nün o yıllarda tufaların göl sularının beniz metre daha yukarda olduğunu gösteriyordu” dedi.

Programda, 9 Eylül Üniversitesi Akademisyen Prof. Dr. Muhammet Esrar, Yer Bilimi Mühendisi Jermy Goff ve Bitlis Ermiş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yunus Levent Çiftçi, kendi alanlarını içeren birer sokum yaptı.

Çalıştaya vahim katılımın böylece ajanda fotoğrafı çekildikten bilahare akıbet buldu.

Share: