Van olgun: Van’daki antika kentte 4 metre sunma ve 6 metre yüksekliğinde uğur ortaya çıkarıldı

Van’ın Erciş ilçesinde kısaca 270 hektar alanda kâin gril planlı antik kent kalıntısında, 4 metre 25 santimetre kadar ve 6 metre yüksekliğinde kermen duvarı ortaya çıkarıldı.

Yukarı Işıklı Mahallesi’ndeki Zernaki Bayır’birlikte, yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğa ve 1,5 kilometre genişliğe erbap alanda Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle başlatılan kazı çalışmaları bitmeme ediyor.

Van Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu’nun danışmanlığında ölçülü kazılara, Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Belediyesi de destek veriyor.

Henüz evvel bölgenin tarihine ışık tutaç önemli buluntuların elde edildiği antik kentte, depremden tevakki etmek üzere kırlangıç sistemiyle örülerek güçlendirildiği belirlenen 3,5 kilometre uzunluğunda, 4 metre 25 santim genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde uğur ortaya çıkarıldı.

İçten ve haricen akçakesme taşlarla kaplanan, içi moloz taşlarla doldurulan duvarların üzerinin da kerpiçlerle yükseltildiği belirleme edildi.

Kaymakam ve Uray Komutan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, AA muhabirine, Şark Küçük Asya Bölgesi’nde şişko konut anlayışının önce örneklerinden Zernaki Bel’deki antika kentte sabık sene kazı çalışmalarının başlatıldığını anımsattı.

İlçe namına kendilerini sevindiren kebir buluntuların ortaya çıkarıldığını belirten Mehmetbeyoğlu, şöyle konuştu:

“Daha evvel Aramice merkum 4 adet yazıt bulundu. Ardından de bu duvarlar ortaya çıkarıldı. Sur duvarlarının üstünde dahi hiç akman kerpiçler görülüyor. Bu gelişmeler ilçemiz ve bölgemiz açısından çokça yetişkin. Sur duvarları gün yüzüne çıktıkça oluşan görsellik görenleri kendine hayran bırakıyor. Bunlar ilçemizin tanıtımına katkı sunuyor. Hafriyat çalışmalarına desteklerimiz bitmeme edecek.”

“Bölgenin tarihine kandil tutacak bulgulara rastladık”

Van Müze Müdürü Fatih Arap de “Bölgemizin tarihine mum tutaç bulgulara rastladık. İlk posta tıpkısı kalede bu kadar kitabenin bulunması ve talih duvarlarının genişliğinin 4 metreyi aşması, kerpiçlerin büyük kısmının akva durumda olması bizi heyecanlandırdı. Burası haddinden fazla şanlı benzeri meydan ve kazılarımız bitmeme edecek.” dedi.

Prof. Dr. Çavuşoğlu ise kazılarda ilk defa surların üzerinin kerpiçle 2 metre yükseltildiğini gördüklerini aktardı.

Kerpiçlerin 50×50 ve 40×40 ebatlarında olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi:

“Zernaki Tepe, Şarki Anadolu Bölgesi’ndeki yegâne gril düzenlenen antika şehir olması açısından ehemmiyet sunu ediyor. Daha önceki burada tespit ettiğimiz 4 Aramice kitabenin ilk defa tıpkısı talih kalıntısı üstünde meydan alması bizi heyecanlandırdı. Kitabelerin üzerindeki yazıların çeviri çalışmaları devam ediyor. Sonuçlandığında surları kimin inşa ettiğini kemiksiz bire bir şekilde söyleyebileceğiz.”

Zernaki Bel’nin Urartular dönemine büyüklüğünde kullanıldığını kazı bilimsel verilerden tespit ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, “Akıbet açmadaki kısımda talih kalınlığının 4 metre 25 santim olduğunu gördük. Bu açmadaki arz şanlı özelliklerden biri dahi 4 metre yüksekliğinde taş ana üzerine 2 metre kerpiç duvarın örülmesi. Bu, bizim açımızdan haddinden fazla önemliydi zira kerpiçler berenarı kuvvetli bir şekilde üretilmiş ve günümüze büyüklüğünde kuvvetli noksan.” diyerek konuştu.

Share: