Varank, ENHANCER Bağış Programları kapsamındaki liyakatli projelerin şehadetname törenine katıldı Açıklaması

Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, 2021’birlikte Türkiye’üstelik 300’den fazla girişimin toplamda 1,5 bilyon doların üstünde envestisman alarak cümle zamanların rekorunu kırdığını belirterek, “Türkiye, sunu çokça yatırım yapılan zirvedeki geçmiş 10 mutluluk ortada şu anda yerini aldı. 2022’da üstelik bu trendin bir şekilde şişman ivmeyle bitmeme ettiğini görüyoruz.” dedi.

Varank, Sürdürülebilir Sosyoekonomik Ahenk İçin Girişimcilik Kapasitesinin Geliştirilmesi (ENHANCER) Bağış Programları kapsamındaki muvaffakiyetli projelerin şehadetname törenine katıldı.

Yaklaşık 60 yıldır ortakları olan SU ile aksiyon birliklerini sürdürmeye bitmeme ettiklerini nâkil Varank, Türkiye-SUTAŞ mali teşrikimesai süreci kapsamında başlattıkları Rekabetçi Sektörler Programı’nda hassaten sonuç dönemde hızlandıklarını söyledi.

Varank, ardı ardına proje açılışları yaptıkları artağan tıpkısı dönemden geçtiklerini tabir ederek, en son iki hafta ilk İstanbul Uran Odası Sınai Tasarım ve Prototipleme Merkezi’nin açılışını yaptıklarını bildirdi.

Temennilerinin AB ile Kompetitif Sektörler Programı’nda yakaladıkları etkili ve eli nimetli iş birliğinin ENHANCER projesi ile de devam etmesi olduğunu vurgulayan Varank, 2020’bile uygulanmaya başlanan projenin girişimcilik kapasitesinin iyileştirilmesi noktasında mehabetli ayrımsız misyona cemaat olduğunu, 2023 sonuna büyüklüğünde bitmeme edecek projeyle girişimcilik ve istihdam imkanlarının iyileştirileceğini, Türkiye’deki girişimcilik kültürüne katkıda bulunulacağını söyledi.

Projenin İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri ve Hatay almak üzere, alelhusus muhacir yoğunluğundan etkilenen 11 ilde uygulandığını anlatan Varank, şunları kaydetti:

“32,5 milyon avro bütçesi olan proje kapsamında 5 farklı teberru programı car edildi. 117 projeye yaklaşık 11 milyon ekü esas tahsis edildi. Saydığım 11 ilde makro ortak yararlanma tesisleri, girişimcilik ve istihdam projeleri kalburüstü bir şekilde yürütülüyor. ENHANCER kapsamında bugüne kadar 2 bin 305 birey genel girişimcilik eğitimlerini başarıyla tamamladı. Bugüne kadar gerçekleştirilen B2B görüşmeler, yatırımcı buluşmaları kadar etkinliklerle 379 firma temsilcisi aynı araya getirildi. Bir Nice müşareket kuruldu, yıpranmamış istihdam oluşturuldu. Girişimcilerin hisse senedi birlikleri eliyle tığ, bu sayede finansmana erişimlerini kolaylaştırmış olduk.”

“2030’a kadar 100 bin uygulayım bilimi girişiminin kurulmasını hedefliyoruz”

Bugün projeden faydalanan kudretli projeleri kamuoyuna ilan etmek amacıyla bire bir araya geldiklerini, ayrıca atıfet yararlanıcısı kurumların temsilcilerine bindi amacıyla tıpkı sertifika takdimi yapacaklarını nâkil Varank, “Dijital asır diyebileceğimiz günümüzde girişimcilik, sürdürülebilir refahın arz majör araçlarından bir tanesi. Teknoloji tabanlı şirketler dünyanın sunma balaban şirketleri listesinde şu anda eğin sıraları adeta parsellemiş durumdalar. Biz bile Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı olarak, büyük ve aktif Türkiye önünde girişimciliği mir tacı ettik, etmeye bile bitmeme ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde Milli Uygulayım Bilimi Hamlesi vizyonu ışığında hazırladığımız 2023 Endüstri ve Teknoloji Stratejisi’nde girişimciliğe yönelik birçok uğur belirledik. Teknoloji tabanlı girişimciliği stratejimizin odağına yerleştirdik. Millî Uygulayım Bilimi Girişimciliği Stratejisi’ni üstelik mümasil zamanda kamuoyuna car edeceğiz. Bu takip ile 2030 yılına kadar 100 bin uygulayım bilimi girişiminin kurulmasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu noktada etap sermayesi fonlarının bati menafi sağladığının de aşikar olduğunu dile getiren Varank, “Tech-InvesTR, Uygulayım Bilimi ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, İstanbul Bölgesel Adım Sermayesi Fonu, Enformatik Vadisi Etap Sermayesi Envestisman Fonu, teknoloji odaklı girişimlerin desteklenmesinde şu anda Türkiye’da pespaye eke aynı boşluğu dolduruyor. Bu fonlar sayesinde bugüne kadar yüzlerce girişime yatırımlar yapıldı. 2021 yılında Türkiye’birlikte 300’den aşkın adım toplamda 1,5 milyar doların üzerinde envestisman alarak umum zamanların rekorunu kırdı. Türkiye, en haddinden fazla envestisman yapılan zirvedeki evvel 10 devlet ortada şu anda yerini aldı. 2022’de birlikte bu trendin bire bir şekilde iri ivmeyle bitmeme ettiğini görüyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

“Avrupa’nın girişimcilikte parlayan yıldızı Türkiye olmuştur”

Mustafa Varank, Türkiye’den sâdır milyar dolar değerlemeye vasıl turcorn’ların sayısının 6’ya ulaştığını, daha aşkın turcorn adayının önünü ayırmak, scale-up ekosistemini derinleştirmek üzere girişimcilik stratejisiyle beraber Turcorn 100 Programı’nı başlatacaklarını bildirdi.

Bu programla dahi er aşamayı geçmiş girişimleri, global hedefleri olan uygulayım bilimi girişimlerini destekleyeceklerini ifade eden Varank, “İnşallah bu programın birlikte etkisiyle 2023 yılı amacıyla belirlediğimiz misyon olan 10 unicorn sayısını yakalamış olacağız. Unicorn sayılarından bahsediyoruz, ancak dışından mevrut yatırımlardan bahsediyoruz, girişimcilikte yaşanan ivmeden bahsediyoruz. İşte bilcümle bu gelişmeler kendiliğinden olmuyor. Ekosistemin büyümesi canip gelip yatarak sağlanmıyor. Türkiye’birlikte girişimcilerin, şirketlerin, akademisyenlerin araştırma-geliştirme faaliyetleri yapabilecekleri teknoparkların sayısını son 20 yılda 2’den 96’ya çıkardık.” şeklinde konuştu.

Varank, bu teknoparkların girişimcilik ekosistemine çok tehlikeli katkıları olduğuna belen ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“KOSGEB ile 2012 yılından bu yana günümüz rakamlarıyla girişimcilik desteklerine aktardığımız finansman 7 milyar liraya ulaşmış durumda. 2012 yılında başlayan TÜBİTAK Ferdî Tendürüst Müteşebbis Programı’yla bugüne büyüklüğünde kestirmece 2 bin girişimciye toplamda 476 milyon liralık destek verdik. Hep bu enfrastrüktür yatırımları ve destekler Türkiye’üstelik şu anda gördüğünüz girişimcilikteki sıçramanın esasta kaynağı konumunda.

Hamdolsun bugün Avrupa’nın girişimcilikte projektör yıldızı Türkiye olmuştur. Nasıl, ENHANCER da lazım bütçesi gerekse hedefleri ile Türkiye’nin ivmelenmesine şişman katkı sağlıyor. Uran ve Teknoloji Bakanlığı namına proje kapsamında bugüne büyüklüğünde yapılan yatırımları büyük ayrımsız kıvançla izleme ediyoruz. ENHANCER projesiyle bundan ahir süreçte da hareketli ve artağan çalışmalar yürütülmesinin takipçisi olacağız ve burada şişman işler yapılmasını tığ içtenlikle rica ediyoruz.”

Konuşmaların arkası sıra Bakan Varank vasıtasıyla ENHANCER Bağış Programları kapsamındaki kudretli projelerin sertifikaları verildi.

Share: