Vekil Karaismailoğlu: “Kanal İstanbul tamamen global geri hizmet hareketlerdeki ihtiyaçtan doğdu”

Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, “Kesinlikle ticari tıkanıklıkların önünü yarmak amacıyla yatırımlar yarmak gerekiyor. Kanal İstanbul birlikte tamamen global geri hizmet hareketlerdeki ihtiyaçtan doğdu.” dedi.

Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde planlı “İlk Oyum DÜRÜST Fırka’ye, İlk Oyum Erdoğan’a” bilgisizlik buluşmasına katılan Karaismailoğlu, iktidarları döneminde yapılan yatırımları anlattı, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Karaismailoğlu, eriştirme ve enfrastrüktür yatırımları sebebiyle seçme yıl 1 milyar litre mahrukat ve 7 bilyon saat zamandan artırım sağlandığını bildirdi.

Bundan 20 sene geçmiş 30 milyon olan albeni yolu yolcusu sayısının bugün 210 milyona çıktığını aktaran Karaismailoğlu, “20 sene evvel takkadak 6 bin 100 kilometre sonuç paye az ve kalitesiz mukassem yolumuz vardı. Şu anda cemi 28 bin 700 kilometrelik mukassem yolumuz var. Bakın çabuk trenlerle daha kullanılmamış tanıştık. Sakarya’nın bile ortada olduğu 8 ilimizde acul şimendifer var.” diyerek konuştu.

Karaismailoğlu, Türkiye’nin büyük mesafe tekmil ettiğini vurgulayarak, dünyanın mütekâmil genişlik büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Bir öğrencinin Kanal İstanbul projesiyle ait sorusu üzerine Karaismailoğlu, İstanbul’daki tıkanıklığın giderilmesi amacıyla köprüler, tüneller ve raylı sistemlerin hayata geçirildiğini anlattı.

Karaismailoğlu, tıkanıklık ve sıkışıklıkların önüne saklamak üzere mütenavip güzergahların oluşturulması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle bitmeme etti:

“Zaman 12 milyar tonluk tecim hacmi dünyada ruh halinde. Bunun yüzdelik 90’ı denizlerden sağlanıyor. 2030 yılına geldiğimizde acun tecim hacmi 30 milyon tona çıkma. Zaman İstanbul Boğazı’ndan tahminî 40 bin sefine geçiyor. Elhak metanetli şerait altında geçiriyorsunuz, hem Marmara hem Karadeniz’de günlerce bekliyor bu gemiler.

Zaman 3-4 bölüm bekliyorsa önümüzdeki yıllarda haftalarca bekleyebilir. Bu yükü hangi İstanbul Boğazı hangi Marmara Denizi kaldırabilir. O yüzden kesinkes bu ticari tıkanıklıkların önünü yapmak amacıyla yatırımlar tahsis etmek gerekiyor. Sınır İstanbul de ağız ağıza toptan lojistik hareketlerdeki ihtiyaçtan doğdu.”

“Akıllı erişim sistemleri olmazsa olmazımız”

Sürdürülebilir ulaşım konusunda istifham yöneltilen Karaismailoğlu, muvaffakiyetsiz tarh, mobilite ve fikirli gidiş geliş kabilinden çalışmaların azalmadan devam edeceğinin altını çizerek, Türkiye’nin rate tart taahhüdü veren ülkelerden olduğunu kaydetti.

Bakan Karaismailoğlu, bu alanda çokça taraflı çalıştıklarını belirterek, “Üniversitelerle akademiyle özellikle mikromobilite araçları ve site içi 10 dakikalık dolaşma mesafeleri, çokbilmiş, özerk, elektrikli, paylaşımlı vesait planlamalarımız dahilinde. Aptal ulaşım sistemleri olmazsa olmazımız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Karaismailoğlu’na günün anısına tabela ödül edildi.

Programa, DÜRÜST Fırka Genel Komutan Yardımcısı Şanlı İhsan Güç, Sakarya Milletvekilleri Mahmur Çiçeği Erdoğan Atabek ve Recep Uncuoğlu ile DÜRÜST Parti İl Başkanı Yunus Tever dahi katıldı.

Share: