DOÇ. DR. YILDIZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇAM KESTIRME POPÜLASYONUNU ARTTIRDI

BARTIN Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü’nde vazifeli Doç. Dr. Yafes Baht, çam kese böceklerinin popülasyonunda çoğalma olduğunu belirterek, ‘Böcek müstevli dönemi dediğimiz 4-5 yılda çoğalma gösterebiliyor. Bunu tetikleyen faktörlerden biri da toptan ısınma dediğimiz iklimdeki değişikliklerdir. bununla birlikte böceğin elan er uymazlık yapmasına neden oldu. Nedeniyle bile kızılçam ve karaçam bire bir ağaçlar tutmak için böceği tehlikeli tıpkısı şekilde görüyoruz’ dedi.

Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi zımnında Bartın’ın Kavim ilçesi ve Kurucaşile ilçelerinde akıbet haftalarda çoğalma gösteren çam kestirme böceği alelhusus karaçam ve kızılçam ağaçları başta başlamak için bir nice ağaçta yoğunluğu arttığı gözlemlendi. Zonguldak Orman Havza Müdürlüğüne Sınırlanmış Kavim Orman İşletme Müdürlüğü ve Kurucaşile Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri mesai başlatarak, çam kese böceklerini ağaçlardan hususi ayrımsız aparatla toplayarak belli tıpkı alanda tel hapishane zarfında biriktirmeye başladı. Bartın Üniversitesi Orman Fakültesinde bulunan malumat insanlarının da destekleriyle zararlı ile savaş devam ediyor.

Çam kestirme böceklerinin Bartın’dahi olduğu kabilinden Türkiye’birlikte bile yoğunluğunun gözlemlendiğini söyleyen Felek, ‘Uzun yıllardır çam ağaçlarının zararlısı namına bilinen tür kelebekler takımından biliniyor. Bu tuhaf ağaçların yapraklarını yemek vasıtasıyla ağaçlara zararlara bozukluk olmaktadır. Gine ağacın büyüme ekseninde zararları vardır. Ilk keseler oluşturarak, tekrar bu keselerin içinde tırtıllar ağaçlar üzerinde bile bire bir fon kirliliğine dahi hastalık olmaktadır. Bu böceğimiz Türkiye koşullarında var olan tıpkısı kabil amma, bu yıl gayrı bölgelerde yavaş aynı popülasyon artışı var. Bunu de böceğin müstevli dönemi dediğimiz 4-5 yılda çoğalma gösterebiliyor. Bunu tetikleyen faktörlerden biri birlikte küresel istinas dediğimiz iklimdeki değişikliklerdir. amma velakin böceğin henüz er beis yapmasına illet oldu. Dolayısıyla da Kızılçam ve Karaçam bir ağaçlar tevessül etmek amacıyla böceği ağırbaşlı tıpkısı şekilde görüyoruz’ dedi.

‘ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİMİZ ÇALIŞMA BAŞLATTI’

Böcekle mücadelenin Zonguldak Orman Kesim Müdürlüğüne ilişkin Orman İşletme Müdürlüğüne ilişkin uzman ekipler eliyle yapıldığını tamlayan Şans, ‘Şu anda biyolojik savaş dediğimiz doğaya dost olan savaşım yöntemini öneriyoruz. Bununla ilgili orman pres personelimiz lazım çalışmayı yapıyor. Söz Gelişi ekolojik dara adası dediğimiz yahut adacık yöntemiyle tel hapishane yöntemiyle beraber, ağaçların üzerindeki keseciklerin benzemek aracılığıyla tel kafeslere alınıyor’ diyerek konuştu.

ALERJEN ETKİSİ VAR

Çam kese böceklerinin el sağlığı açısından dahi büyük olduğunu anlatım eden Talih, şu uyarıda bulundu

‘Çam kestirme böceklerinin hele tırtılları el sağlığı açısından muhteşem aynı dokuncalı olduğunu söyleyebiliriz. Böceğin bu evrede üzerindeki kıllar insan bedeniyle angajman ettiği zaman alerjen etki yaratarak, kaşıntı ve kızarıklıklara bozukluk olmaktadır. Hatta, av köpeklerinin yerdeki kesecikleri toplaması halinde köpeğin ağzında yarıklıklara bozukluk olduğunu bilinen benzeri gerçektir. Alelhusus rekreasyon ve mesire alanlarında bu keselerle çocukların özen etmesi gerekmektedir. Bunun öldürücü tıpkı etkisi olmadığı amma korkulu bir alerjen rehavet ile gövde fonksiyonlarında gâh bozukluklara hastalık olabildiğini izhar etmek isterim?

Share: