Köy dirim merkezleri Bayburtlu kadınlara hem yetişek yuvası, hem üstelik sağlık kapısı

Karye dirim merkezleri Bayburtlu kadınlara hem terbiye yuvası, hem de dirimlik kapısı

BAYBURT Milli Yetişek Bakanlığının başlattığı Köy Hayat Merkezleri projesiyle metruk köy okulu binaları onarılarak ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, beş, kurs merkezi, kütüphane, işlik gibi pedagojik ve toplumsal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüştürüldü.

Bayburt’ta İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla onarılan okullardan Çiğdemtepe Karye Okulu, beş ve Karye Dirim Merkezi kendisine öğrencilere ve köy halkına bakım verirken Karye Dirim Merkezinde açılan ahali sanatları kursunda kadınlar hünerlerini sergiliyor. Umum Eğitimi Merkezi aracılığıyla köyde diri kadınlara yönelik açılan kurslarda kadınlar el becerilerine çevrilmiş türlü mahsulat tasarlıyor. Kadınlar antipatik kış günlerinde bir araya gelerek bire bir taraftan sosyalleşiyorlar tıpkı taraftan bile havlular, kanaviçeler, namazlıklar, masa örtüleri kadar el becerilerine müteveccih tasarladıkları ürünlerle kendilerine inikat kaynağı sağlamış oluyor. Mahir çalıştırıcı Zahide Mecnunca’den öğrendiklerini sobanın sıcağında kardeşçe ederek tekellüm eserine muhavvil kadınlar keyifli vakit geçirdiklerini söylediler.

Kapalı köy okulunun baştan onarılarak kullanılır ayla gelmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirten kursiyer Ön Gün Ekinci, “Evimizde hangi varsa onları getirip burada değerlendiriyoruz. Fena Hâlde oluyor, geliyoruz buraya 2-3 saat çalışıyoruz. Yan taraftaki sınıfta çocuklarımız yetişek görüyor, anneleri dahi burada kursa katılma sağlıyorlar. Sunma azından anneler çocuklarının nerede olduklarını, ne yaptıklarını biliyorlar. Gözleri üzerlerinde oluyor. O da evire çevire tıpkı özdek. Milli Terbiye Müdürü Rahmi beye teşekkürname ediyoruz. Değme ki ne yapı amacıyla, bu kurslar amacıyla ne yaptıysa hepsine sonsuz teşekkürler ediyorum. İsterim kim bu ekol kapanmasın, temas öz devam etsin” dedi. Maharetli belletici Zahide Mecnunca, 12 öğrencisiyle alay malay el sanatları kursunda birçok el emeği ürünleri 3 ay kabil kısa tıpkısı sürede yaptıklarını belirterek, “Mutfak havluları, iğne oyaları, namazlık takımları kabil buna analog birçok işleri kursiyerlerimizle tıpkı araya gelerek yaptık. Öğrencilerimizin katkılarıyla, devamlarıyla günümüzü pir tıpkısı şekilde geçirmeye çalışıyoruz. Ikbal lüzum kim elan mübarek olalım, daha etkili olalım ve dış pazarlara açılalım. İlerleyen zamanlarda bunu göreceğiz, öğrencilerimizin özverileriyle inşallah elan ileriye gider, elan adamakıllı işlemler başarırız” ifadelerini kullandı.

İl Milli Yetişek Müdürü Rahmi Güney, Büro Müdürü Cuma Ana ile gelişigüzel Çiğdemtepe Köy Dirim Merkezini ülfet ederek kursiyerlerin çalışmalarını yerinde inceledikten sonradan karye dirim merkezleri üzerine şu ifadelere yer verdi: “Bakanlığımızın 2022 yılında başlattığı proje dahilinde 6 karye okulumuzu köy yaşam merkezleri haline getirdik. Bu köy yaşam merkezlerimizde ana sınıfı, beş ve maltalık boyu öğrenmeyi destekleyecek kurslarımızı açtık. Zaman de bu kursumuzda umum sanatları kursu bitmeme ediyor. Kursumuzda köy halkından 12 karı öğrenim görüyor. Burada 3 kuşağı bir araya getirdik. Ekol öncesi öğrencilerimiz, beş öğrencilerimiz ve onların ebeveynleri burada yetişek görüyorlar. Ayrıca karye yaşam merkezlerinde ekincilik, arıcılık, yük tasarım alanında kurslar veriyoruz. Köyümüzün sakinlerini daha eli nimetli, yaratıcı hale getirmeyi hedefliyoruz. Kursiyerlerimize maharet belgesi, yordamlı öğretici belgesi vereceğiz”

Antipatik kış günlerinde sosyal aktivitelerin kapalı olduğunu belirten Güney, köyde güçlü kadınların köy yaşam merkezlerine gelerek uğraşı edindiklerini ve keyifli mesafe geçirdiklerini anlatım ederek, “Bilindiği için şita sezonu ekincilik ve hayvancılık faaliyetlerinin henüz bir iki olduğu bir dönemdir. Kadınların ve köy sakinlerinin abes vakitlerinin gereksiz olduğu tıpkı çağ. Bu dönemi dahi hareketli ve artağan tıpkı şekilde geçirebilsinler diye karye dirim merkezlerini dirim alanı haline getirdik” şeklinde konuştu.

Share: