Osman Gürün: Muğla’da ve Tekmil Türkiye’de Akarsu Feryadı Başlayacak. DSİ’nin Muğla’da Planladığı 13 Baraj Şu Zaman Mamul Değil

ADLAR TURAN

Muğla Büyükşehir Belediye Reisi Osman Gürün, kuraklık uyarısında bulunarak, “Muğla’da ve kül Türkiye’bile akarsu feryadı başlayacak. Fehamet Su İşleri’nin (DSİ) Muğla’dahi planladığı 13 tane baraj var. Bu barajlar şu dakika yapılmış değil. Izzet Su İşleri ileriye çevrik benzeri planlama yaptı amma o planı aplikasyon yerinde değiller. Tıpkı barajın imalatı, barajın kapasitesi ve büyüklüğüne göre arz birkaç 3-5 yıl süren tıpkısı şey. Susuzluk geldi benim kapıma dayandı ama bunların kararı çoktan alınmasına rağmen yapımı gerçekleştirilmedi” dedi.

Osman Gürün, zaman Kıran Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) basın mensuplarıyla aynı araya gelerek deprem tedarik çalışmalarını anlattı. Susuzluk uyarısında mevcut Gürün, şunları söyledi:

“Muğla’dahi ve kül Türkiye’üstelik su feryadı başlayacak. Baran, su eksikliği kapımızı çaldı. Bunun iki büyük etkisi; ayrımsız, orman yangınlarının elan üstelik faziletli seviyede riziko alması, doku kurumuş vaziyette. Tıpkı değişik bastırık, susuz kalma durumumuz var. Bu konuda sizlere MUSKİ Genel Müdürlüğü’müz ile hazırladığımız, ne yapmamız geçişsiz, bunun için ne tedbirler almamız geçişsiz, herkese sakıt görev nedir, nelere dikkat etmemiz lazım, bunlara çokça önem vermemiz geçişsiz.

“BAKANLIĞIN ÇIKARDIĞI YÖNETMELİK DERHAL UYGULANMALI”

Suyu, denizden aşırılmış ile almıyoruz. Yağmur kayran altını beslemezse benim suyu bulma imkanım bulunmayan. Benim özel görüşüm; Muğla’de şu mevsimde konutlarda, villalarda havuz yapılması kavisli. Havuzların kapatılıp çiçek bahçesi haline gelmesi lazım. Yağmur suyunun toplanması ile ilgilendiren bakanlığın çıkardığı yönetmeliğin derhal uygulanması gerekiyor. Baran sularının toplanarak gâh ihtiyaçlarla ait, ivedili giderilmesi geçişsiz. Söz Gelişi yağmur suyunun rezervuar suyu namına kullanılmasında kâr var. İçme suyunu tığ rezervuarda kullanıyoruz. Bunun bağımsız milletvekili yapılması lazım.

“TERMİK SANTRALLERİN SOĞUTMADA KULLANDIKLARI AKARSU AZ ÇOK ERDEMLI”

Zirai sulama yüzde 70’in üzerinde, bu olamaz. Tarımsal sulamada beğenilen suyun sulama tekniklerinin modernleştirilmesi ile yani damlama ve yağmurlama beğenmek yoluyla tarımsal sudan artırım sağlamamız lazım. Onu birlikte içmece suyuna derk ettirmemiz geçişsiz. Anayasa’ya göre da bir numara adına tercih, içme-kullanma suyudur. Isıl santrallerin soğutmada kullandıkları akarsu az çok yüksektir. Ara Sıra barajların şişman bir kısmı onlara verilmiştir. Bu olamaz. Elden soğutma üzere geçer o akarsu içmece suyu kendisine kullanılabilir ama hala kullanılmaya bitmeme ediyor. Mücadelemiz bitmeme ediyor amma soğutma suyu ile ait içmece, içme-kullanma suyu olarak kullanılabilecek su kullanılıyor, bu olanaksız.

“HEYBET SU İŞLERİ’NİN PLANLADIĞI BARAJLAR BIBI YAPILMADI”

Heybet Akarsu İşleri’nin Muğla’dahi planladığı 13 tane baraj var. Bu barajlar şu an işlenmiş değil. Büyüklük Akarsu İşleri ileriye çevrilmiş benzeri planlama yaptı ama o planı uygulama durumunda değiller. Benzeri barajın imalatı, barajın kapasitesi ve büyüklüğüne bakarak yeryüzü birkaç 3-5 sene süren benzeri madde. Kuraklık geldi benim kapıma dayandı amma bunların kararı çoktan alınmasına karşın yapımı gerçekleştirilmedi.

“CEZAİ İŞLEM UYGULANMALI”

Muğla’nın önümüzdeki yaz ayında akarsu kıtlığı ile maç riskimiz var. Eğer sezon ötelenip yağmurlu zaman önümüzdeki aylara kaymazsa büyük benzeri riskimiz var. Vadi altı rezervlerimiz gidiyor. Bu artırım ile ilgilendiren ‘Benim param var, havuzumu üstelik doldururum, parasını bile veririm’, yarayışlı hempa, o mal değil. Kısıt yapılması lazım. Tıpkısı ailenin minimum ve maksimal su tonajının ne olduğunun belirlenmesi geçişsiz. Bunun üzerinde kullanıyorsa, kapısının önünde makine yıkıyorsa bunlar, diğerlerinin hakkını alıyor. Bu kavisli. Birbirimizin hakkına girilmesine cevaz vermemeliyiz. Bu kapsamda cezai muamele uygulanmalıdır.”

Share: