Sinop Pervane Medresesi Esnafı: “Bu Seneki Büyüklüğünde 1 Hafta, 1 Ay Süresince Siftah Yapamadığım Zamanlara Tek Rastlamadım”

MUSTAFA MAHIRANE

Sinop’un Tarihi Fan Medresesi Çarşısı’ndaki esnaf, esbak yıllara göre satışlarında büyük ölçüde düşüş olduğundan yakındı. Esnafı Firkat Özkan, “Bu seneki büyüklüğünde, 1 hafta, 1 kamer boyunca siftah yapamadığım zamanlara on paralık rastlamadım. İyi ki emekliyim. Zahmetli paramla döndürmeye çalışıyorum. Dükkanlarımız keşki zat ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilsin, ama maatteessüf sıkıntılar şişman” dedi.

2002 yılında kültür ve turizm amaçlı kullanılmak üzere Sinop Valiliği’nce Sinop’a has umum sanatları ve mutfağının tanıtımı için çarşı haline getirilen Vantilatör Medresesi’nde, topu topu kadınlar yoluyla işletilen dükkanlar bulunuyor. Çarşı esnafı ise maltalık pahalılığı ve ekonomik krizden dertli.

“BİR İKİ ÇINGI ALIYORSA ALIYOR AMA MAATTEESSÜF YETERLİ DEĞİL”

Önceleri herhangi bir şeyin fena hâlde gittiğini, kente mevrut kruz gemilerinin işlerini toparladığını tamlayan Ayrılık Özkan, şunları söyledi:

“Amma ego bu seneki büyüklüğünde, 1 hafta, 1 kamer boyunca siftah yapamadığım zamanlara hiç rastlamadım. İyi kim emekliyim. Tekaüt paramla döndürmeye çalışıyorum. Biricik duamız dükkanlarımız bari özlük ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilsin amma maalesef sıkıntılar büyük. Vergimiz var, sayman paramız var, aidatlarımız var. Seçme bölüm burada neredeyse ödediğimiz doğal gaz parası, ödenti ve bire bir şeyler var. Bunlar bir şekilde ödeniyor amma kazandığımız değme özdek evet de yaptığımız rastgele yayın devlete alacak kendisine geri dönüyor. El işleriyle belki aynı şeyleri toparlarız diyoruz. Amade hiçbir ürün alamıyorum güpür dışında çünkü değme şey çok çok yükselmiş. Kumaşı alıyorum ve onları elbiseye çeviriyorum ki birazcık oradan kazancımız olsun diyerek. Amma ahit dilimi öyle değişti kim insanlar amade almayı dahi bıraktı. Eskilerini yeniyle yapmaya çalışıyorlar.

“EKONOMİK OLARAK SISTEM ÇOKÇA YUMRUK, SIKINTIDA”

Tabi ki kazançlı namına dizge çokça baski, sıkıntıda. Amma dükkan namına günlük az daha 100- 150 liralık civarında servet ödüyoruz buraya. Zira yememiz, içmemiz, dolmuş paramız, giderlerimiz bunların bütünü para emretmek. Kazanamadığımız antlaşma dilimi o büyüklüğünde çokça ki oturup ağlayacağımıza yaza tedarik yapıp kendimizi avutmaya çalışıyoruz. Amma oldukça ekonomik namına büyük ayrımsız sıkıntıdayız çünkü medrese öyle insanların her antlaşma uğradığı bire bir düz değil. Turlar birlikte gelmiyor imdi. Özellikle kış dönemi ağız ağıza şu zaman de münteha durumda. Kavim Kardaş geliyor. Belki onlar birkaç parça alıyorsa alıyor ama maalesef ehliyetli değil. Gür dolgunca para kazanan yerler değil bunlar. Alelhusus alelhusus işleme, el emeği yaptığımız halde. Bunun nasıl ayrımsız çare olması lazım. Dilerim Allah’tan en bodur zamanda bu da çözülür diye niteleyerek düşünüyorum.”

“KAÇ GÜNDÜR SİFTAH YAPAMIYORUZ”

Esnafı Vazıh Evren Özay ise şunları söyledi:

“Tümce kışını düşünüyor. Okulunu, doğal gazını düşünüyor. Bunların ödemesi yapılacak. Herhangi Bir şeyi düşündükleri için bizim alımlarımız o kadar düştü kim anlatamayız. Kiralarımızı dahi pres ödeme aşamasına geliyoruz. Yapmadık mı yaptık ama değerini alamıyorsun. Yaptığımız halk işlerine bari istinkâf etmek duyulmasını istiyorum. İndirim de istiyorlar. Yapıyoruz ama umum emeğimize lütfen dokunmasınlar. El emeği çok zor. Malzeme elhak çok pahalı. Tamamen hisse senedi boncukla, iple bitmiyor. Kebir olan onlara gestalt isnat etmek. Benim alelhusus istediğim el emeğine kaçınmak duyulması. Başka tek husus istemiyorum. Şu saat oldu siftah yapamıyoruz söz temsili. Kaç gündür siftah yapamıyoruz. Tanıdıklarımız alıyor. Onlarla ayakta durmaya çalışıyoruz. İş namevcut diyebilirim yani.”

Kaynak dökümü:

*Mübayenet Özkan

*Nur Dünya Özay

*Teferruat görüntüler

Share: