“Yapamazsınız” diyenlere temerrüt başarılarıyla önyargıları kırdılar

“Yapamazsınız” diyenlere taannüt başarılarıyla önyargıları kırdılar

Eş itfaiyeciler anbean göreve hazır

Büşra Üstünbaş:

“Herkes yangından kaçarken biz yangına koşuyoruz”

Baba mesleğini seçip onun izinden gitti

Depremzede ailesini bıraktı göreve koştu

BURDUR – Burdur’bile fariza eden 7 karı itfaiye eri, “yapamazsınız” diyenlere taannüt önyargıları kırarak, insanların canlarını ve mallarını örtbas etmek için var güçleri ile çalışmaya bitmeme ediyorlar.

Burdur itfaiyesinde fariza işleyen 7 kadın personel toplumda koca mesleği olarak nitelendirilen itfaiyecilik mesleğini, başarıyla gerçekleştirerek toplumda düzlük kayran ön yargıları kırıyor. Kadın itfaiye erleri, hararet, yer sarsıntısı ve istirdat operasyonlarında kayran alarak tıpkı canı kurtarmanın vermiş olduğu gururun kendilerini mesleğe bundan sonra bağladığını belirtti. Operasyonlarda beğenilen hep ekipmanları kullanabilen avrat itfaiyeciler yaptıkları tatbikatlarla almış oldukları eğitimleri pekiştirerek kendilerini geliştirmeye bitmeme ediyor.

“Karı personel sayısının artmasını canı içten istiyorum”

16 yıldır Burdur İtfaiyesi’nde fariza fail Bulak Düzgün, “2007 yılında önceki geldiğimizde eş yangıncı yoktu. O zamandan itibaren sayımız her an artıyor. Değme ne kadar eş mesleği namına görülse da şu an kadınların bile görev yaptığını çokça iyice bir şekilde görüyoruz. Kadınların elini attığı herhangi bir şeyin güzelleştiğini itfaiyelerde de görebiliyoruz. Kadınların istedikten sonradan seçkin işi yapabileceğine inanıyorum. Burada bir nice ayvaz personel ile çalışıyoruz. Eş personel sayısının artmasını canı istekle istiyorum” dedi.

“Bütün tabuları yıktığımıza inanıyorum”

7 yıldır Burdur itfaiye aracı personeli olan Süslü Çelik ise; ” Öncelikle yekpare emekçi kadınların 8 Mart Acun Kadınlar Gününü kutluyorum. İlk göreve başladığımda toplumun bize cebin yöre yargıları vardı. Amma bilcümle tabuları yıktığımıza inanıyorum. Kadının gücünü gösterdiğimiz amacıyla çok mutluyum. Daha Çok aşağı bire bir kız çocuğuna “ilerde hangi doğmak istiyorsun?” diyerek sorduğumuzda onların hayallerini süsleyebiliyoruz. Tığ bu yolda devam edeceğiz. İnsanların, hayvanların ve canlıların herhangi bir cins yardımına koşturmak amacıyla elimizden mevrut gelişigüzel şeyi yapacağız” sözlerine vadi verdi.

“Çığır yumruk amma tıpkısı o büyüklüğünde da hoş

İtfaiye eri Sabriye İnce; ” Kadın yangıncı kendisine bu mesleğe başladığım antlaşma çevreden çok tepki aldık. Siz yapamazsınız, siz edemezsiniz tarzında. Amma biz bu civar yargıyı deşmek üzere gelmiştik. Hoşur üstelik bunu başardığımızı düşünüyorum. İki yıldır sâdır orman yangınları olsun, yer sarsıntısı olsun hepsinde sahada olmaktan hava duyuyoruz. Çığır el ama tıpkı o büyüklüğünde bile leziz” dedi.

“Cümle yangından kaçarken biz yangına koşuyoruz”.

Büşra Üstünbaş ise yaptığı açıklamada; ” Bu mesleğe 6 sene evvel başladım. Öncelikle ailemden çokça aksülamel aldım. Başta herkes duygusal güvenliğimi düşündüğü için istemediler. Amma onlara tek tıpkısı husus söyledim. Herkes yangından kaçarken tığ yangına koşuyoruz. Bizim üzere adam, efsanevi ayırt etmeksizin bir birey ayrımsız candır. Tamlık kadınların amiyane bu mesleği yürütme edebileceklerini düşünüyorum. Zira kadınlar yerine tığ yalman durduk ve durmaya devam edeceğiz” diyerek konuştu.

Baba mesleğini seçip onun izinden gitti

Babası ile tıpkı mesleği seçen Zeliha Kaya açıklamasında; “Bu mesleği seçmemde kim genişlik iri canlı babamdı. Yaşadığı vaziyetler, kurtardığı canlar bana çok iyice bir örnek oldu. Bilcümle kadınların bu mesleği yapabileceğine inanıyorum. Çünkü tıpkısı eş temas şeyi yapabilir. İlk başlarda babamın de korkuları vardı. Çünkü kendisi bu işin süresince olduğu amacıyla zorluklarını biliyor o yüzden korkuyordu. Ama ben bu mesleğe başlayınca arkamda durdu” açıklamasına vadi verdi.

Depremzede ailesini bıraktı göreve koştu

Hataylı itfaiye personeli Simge Avşar 6 Şubatta meydana gelen depreme ailesiyle birlikte yakalandı. Ailesini emniyetli aynı alana yerleştirdikten sonraları göreve koşan Avşar konuşmasında; ” Bu mesleği seçerken henüz evvel yaptığım bir branşım vardı, güreşçiydim. Bu güçlük hoşuma gidiyordu. Bir branşın zor olmasını seviyorum. Kadınlar yapamaz demeleri hoşuma gidiyordu. Tıpkı şekilde bu çığır ortamında tıpkı şeyleri söylediler. Amma bu de hoşuma gitti, bu mesleği dahi sevdim. Tıpkı canı yetmek, doğada kim yangını sönümlemek kurum veren şeyler ve bunları severek yapıyoruz. Ben Hataylıyım. Hatay’birlikte meydana mevrut depremin arkası sıra ailemi sakıncasız tıpkı alana aldıktan bilahare tekrardan buraya gelip mesleğimizi icra etmeye devam ediyorum. Bugün Dünya Kadınlar Haset. Tığ kadınlar temas şeyin üstesinden gelebilecek kapasitedeyiz. Bu açar ile mecmu kadınları Dünya Kadınlar Haset hümayun olsun” dedi.

Share: