Ekincilik işçileri, taşımalık site ile konforlu benzeri güç kavuştu

Kayseri’nin Talas ilçesi kırsalına çalışmaya gelen mevsimsel tarım işçilerinin tahaffuz üstüne yaşadığı teessürat kurulan konteyner şehir ile sona erdi.

Ekincilik işçileri üzere Alaybeyli Mahallesi’nde 3 bin 500 metrekare alanda, “Ekincilik Anneleri Ev’leniyor Projesi” kapsamında temas biri 21 metrekareden oluşan 30 yaşam konteyneri, eğitim bilimi ve çamaşırlık ile bala baziçe alanından oluşan konteyner kent kuruldu.

Orta Rum Kalkınma Ajansı ile Talas Belediyesi yoluyla 1 milyon 500 bin liralık bütçe ile kurulan konteyner şehir 130 bireyden oluşan 30 aileyi ağırlıyor.

İçinde soğutucu ve kol üstü karı gibi malzemelerle tuvalet ve duşun de bulunduğu konteynerler, ilkin kadınlar atılmak için print hayat şartlarındaki aileleri bahtiyar etti.

Elektrik faturalarını ödeyen aileler, ayrıksı imkanlardan ücretsiz yararlanıyor.

“Çayımızı içip keyfimize bakıyoruz”

Şanlıurfa’dan iki hafta ilk bölgeye kumpir almak üzere mevrut 6 çocuk annesi Hacer Budak (45), AA muhabirine, devir tarlada çalıştıklarını akşam ise kullanımlarına verilen konteynerlerde kaldıklarını söyledi.

Çadırlarda el koşullarda uğraş etmekten kurtuldukları için çok bahtiyar olduklarını belirten Budak, şöyle konuştu:

“Tarladan eve döndüğümüzde seçkin öz çokça bayındır, temas madde içeride. Yetkililerden Allah razı olsun. Bu sene rahatız. Ilkin çadırda çamaşırı leğende yıkardık. Suyu kazanda kaynatıp, yemeği ateşte pişirirdik. Temas şeyi elle yapardık. Tarlada yorulur, eve gelince da çalışmaya bitmeme ederdik ama bu sene anca değil, rahatız. Tarlada çalışıyoruz, eve geldiğimiz ahit cağ yapıyoruz, yemeğimizi yiyip, çayımızı içip keyfimize bakıyoruz.”

Mevsimlik işçilerden 7 bala annesi Azize Çipo (40) ise konteynerler sayesinde rahat bir hayat kavuştuklarını belirtti.

Çadırda kalırken yağmur yağdığında akan suyun yatakları üstelik ıslattığını anlatan Çipo, şu anda gelişigüzel çeşit konfora topluluk olduklarını anlatım etti.

7 bala babası Ömer Otman (50) elan ilk çalıştığı yerlerde çamurlu alanlara deri inşa etmek zorunda kaldıklarını belirterek, konteyner kurarak hayat kalitelerini zait yetkililere teşekkürname etti.

“Henüz konforlu ayrımsız kişi kavuştular”

Alaybeyli Mahallesi muhtarı Ender Delicesine ise ilçenin rustik mahallelerine işlemek için gelenlerin henüz iyi şartlarda konaklayacağı mekanlar sağlamak, özellikle anneler almak amacıyla zor şartlarda barınmak zorunda küsurat ailelerin yüklerini düşürmek, daha mıhlı ve yaşanabilir tıpkı ortamda kalmalarını keşfetmek hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.

Mecnunca, sezonluk işçilerin geçmiş yıllarda haddinden fazla yüklülük yaşadığını, başkaca bu aylarda bölgeye kar yağdığına bile şahit olduğunu dile getirerek, umum birliğiyle iyice ayrımsız projenin hayata geçirildiğini kaydetti.

30 ailenin bu alanda konakladığını, her bir konteynerde 8 kişilik benzeri ailenin ferah ferah kalabildiğini anlatan Şahin, “Daha konforlu bir güç kavuştular. Konteynerler frijider, eş, duş, şofben gibi değme imkana erbap. Beş peyda otel kabilinden geliyor insanlara. Sıradan çok mutluyuz. Beş Altı önce yağmur yağınca tarladan döndüler. Şen tıpkısı şekilde yunak tıpkı ortamda oturabiliyorlar.” diyerek konuştu.

İşçilerin tahminî aynı kamer burada kalacağını dile getiren Delice, zaman süresince bölgeye ati işçileri daha çok konteyner kentte mihman edeceklerini sözlerine ekledi.

Share: