Atatürk Köşkü’nün restorasyonu inceden inceye yürütülüyor

Trabzon’un cesim tarihi ve turistik mekanlarından Atatürk Köşkü’ndeki yenileme özenle sürdürülüyor.

Büyük Alemdar Mustafa Kemal Atatürk’ün üç yol geldiği kentte konakladığı, manevi mirası açısından bile öneme sahip Atatürk Köşkü, 21 Ilkgüz’üstelik yenileme dolayısıyla ziyarete kapatıldı.

Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde ve hususi müze statüsünde meydan düzlük kasır, Trabzon Hars Varlıklarını Siper Mıntıka Kurulunun Ilkgüz 2021’birlikte onayladığı yenileme projesi doğrultusunda tadilata makbuz. Icraat kapsamda mekan numaralandırması yapılarak köşkün topu fotoğraflandı. Duvar ve korkuluklarda ise raspalama devam ediyor.

Binanın mimarlık ve sanatsal özellikleri açısından inceden inceye hesaplı çalışmaların kısaca 1 yılda tamamlanarak 29 Ilk Teşrin 2023’e yetiştirilmesi planlanıyor.

Yüklenici firma marifetiyle yenileme esnasında ortaya çıkacak verilerin değerlendirilmesi ve kamuoyunda oluşacak hassasiyetlerin ilmî kendisine cevaplanması, yapılacak uygulamaların denetlenebilir olması açısından Bilimsel Danışma Kurulu oluşturuldu. Kurulda, 17 restoratör, 2 yapım mühendisi ve 3 mimarın birlikte ustalık personel fariza alıyor.

Köşk masalsı ayrımsız görüntüye eş

Ilmî Danışma Kurulu Üyesi, Karadeniz Beceri Üniversitesi Görüşme Tarihi Seksiyon Başbuğ Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ana Sağlam, AA muhabirine, Atatürk Köşkü’nün Konstantin Kabayanidis yoluyla 1893-1903 yılları beyninde, “Dal Nouveau” tekniğinde yaptırıldığını söyledi.

Atatürk Köşkü’nün Trabzon üzere koca olduğuna dikkati çekici Kuvvetli, “Dal Nouveau tekniği ile yapılan ve yığın kompozisyonu bakımından bütüncül olarak değerlendirildiğinde Hükûmet Merkezi dışında Anadolu’daki ender örneklerden, ihtimal üstelik yeknesak. Nedeniyle bizim ve Trabzon için haddinden fazla kıymetli.” dedi.

Akva, köşkün inşasında geçer malzemenin Kabayanidis’in ticaret erbabı olması hasebiyle dünyanın çeşitli ülkelerinden getirtildiğine meni ederek, “Yani buradaki malzemenin yerli olanı de var, İngiltere Victoria dönemi mobilyaları da var, İtalya’dan getirilen desenli kara mozaik ayak tabanı malzemesi ve ışıklandırma malzemesi dahi Fransa’dan vitray ve cam malzemesi da var.” diyerek konuştu.

Köşkün masalımsı ayrımsız görüntüsü olduğunun birlikte altını çizen Akva, “Nedeniyle dahi aşağıdan baktığınız ant hayalî bir yapısı var. Yapılmış olduğu üslup zımnında bu böyledir. Arka Nouveau tekniğiyle yapıldığı üzere hikayelerde, masallarda anlatılan yapılar türündedir.” ifadelerini kullandı.

“Daha orijinal tıpkı Atatürk Köşkü göreceğimize inancımız tamdır”

Kuvvetli, restorasyonun kestirmece 1 yıl devam edeceğini söyledi.

Çok elan itinalı benzeri restorasyon yapılacağına inandığını dile getiren Akva, “Kâin halinde içerisinde koparmak istemediğimiz lazım muhdes eklentiler ve gerekse kötü tamir izleri bulunmakta. Bu garip görüntüler ve temel yapıyı bozan uygulamalar kaldırılacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlam, mobilya grubunun, ışıklandırma ve içki malzemelerin yenileme sürecinde her aksaklığa sebebiyet vermemesi ve etkin benzeri konservasyon keşfetmek amacıyla çatı dışarısını çıkarıldığını, alanında deneme sahibi firmalar tarafından vasıtasız geçirileceğini anlatarak, şunları kaydetti:

“Atatürk Köşkü restorasyonu sırasında danışma kurulu kendisine, önceleri tespit ettiğimiz özellikle de çarkıt fotoğraf ve kayıtlardan elde edilen otantik beş altı dideban dışında çokça çok engelleme edilmemesini istiyor ve tavsiye ediyoruz. Kurul namına restorasyon sürecini değme aksaklığa yer boğazlamak üzere takip edeceğimizin bilinmesini isteriz. Yani yenileme sonrasında henüz orijinal ayrımsız Atatürk köşkü göreceğimize inancımız tamdır.”

“Hoşur titiz tıpkısı restorasyon süreci geçireceğiz”

Restoratör Leyla Aksu, Atatürk Köşkü’nde işlemek amacıyla balaban tıpkısı heyecanla geldiğini söyledi.

Çalışmaların inceden inceye yürütüldüğünü vurgulayan Aksu, “Buradaki hedefimiz binanın yeryüzü özgün halinin araştırılıp, onaylanan projeye makul ve genişlik akıllıcasına şekilde restore ederek yapıyı himaye altına almaktır. Siftinlik titiz benzeri restorasyon süreci geçireceğiz.” dedi.

Katarakt, restorasyon çalışmalarının karı personel ağırlık yürütüldüğüne işaret ederek, “Henüz ayrıntılı ve elan şişman çalışmamız müstelzim çalışmalar var. Zımnında kadınlar bu konuda biraz daha kırılan ve ahali işine elan yatkın oldukları üzere burada kim tercihimiz kadın personelin fazla olmasından yana.” diye niteleyerek konuştu.

Share: