Bakan Yardımcısı Gizligider, Çankırı’da Kız Kardeşim Projesi şehadetname törenine katıldı

Ekincilik ve Orman Nazır Yardımcısı Ebubekir Gizligider, “Efsanevi sayısında geldiğimiz bekçi, hububatta geldiğimiz dideban, birçoğunda Avrupa’üstelik birinciyiz, dünyada ise geçmiş 10 sıradayız.” dedi.

Gizligider, Çankırı’de Ilbay Abdullah Ayaz’ı musahabe edip Valilik Haysiyet Defteri’ni imzaladı.

Daha bilahare Şehit Mehmet Ağababa Mesleki ve Beceri Küçük Asya Lisesine revan Gizligider, öğrencilerle aynı araya geldi.

Gizligider, Ekincilik ve Orman Bakanlığının desteği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye ortaklığında, kadınların iktisadi hayata katılımını katmak için yürütülen “Kız Kardeşim Projesi” sertifika törenine katıldı.

Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğünde planlı tören öncesi Gizligider, kadın kooperatifleri eliyle üretilen ürünleri inceledi.

Gizligider, burada yaptığı konuşmada, kadınların elinin değdiği seçme şeyin ayrı bire bir bereket, ayrı ayrımsız verim, ayrı bir rahmet olduğunu söyledi.

Bu yüzyılın Türkiye Yüzyılı olduğunu tamlayan Gizligider, “Bundan Sonra kendimizin ürettiği yeryüzü modern teknolojiyle, ürettiği arabamızla, ürettiğimiz tohumumuzla, ürettiğimiz uydumuzla, uçağımızla tıpkı ayağımız toprağımızda, öteki ayağımız dünyanın ciharıyek tarafında olgun insanımızla inşallah Türkiye Yüzyılı.” ifadesini kullandı.

Koronavirüs salgını sürecinde ve lehçe savaşlarda tarıma, hayvancılığa, ormana yönelimin arttığını dile getiren Gizligider, “Türkiye bu süreci oldukça bol atlattı ve buradan ara sıra dersler çıkardı. Üretimin ve bunun sürdürebilirliğinin, eskimemiş dönemde tamlık bile Türkiye Yüzyılı dediğimiz bu dönemde şüphesiz bir yöne evrileceği yönünde gâh kararlar verdik. Aynı sene çiftçimiz tıpkısı nişane eker çokça mülk bedel, çokça mutludur ama vesair sene dizge o ürünü eker, değeri düşer, ‘Acaba ne olacak bu patatesçinin manasız, hangi olacak buğdaycının hali, pancarcının zifos…’ İnşallah bunların hepsini bitireceğiz. Eskimemiş dönemde gazi Meclis’imize dahi bu hazırlıklarımızı sunuyoruz. Ekilmeyen tek benzeri metrekare alanımız olmasın istiyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

“Haddinden Fazla kemiksiz şekilde ihracatçı konumdayız”

Türkiye’nin dünya çapında sakil amal yaptığını vurgulayan Gizligider, şöyle bitmeme etti:

” Kıbrıs’a su götürüyoruz temsil. Sulamaya açtığımız alanlar keza, burada dahi evire çevire örnekler yaşanacak çok geçenlerde. Efsanevi sayısında geldiğimiz yasakçı, hububatta geldiğimiz nokta, birçoğunda Avrupa’bile birinciyiz, dünyada ise ilk 10 sıradayız. Buna karşın birileri ayrımsız şeyler söylüyor. Geçtiğimiz 19 yılın 15’inde bu sektörde nema yaşanmış. 4 yılın ikisi doğrusu pandemiyle ilgilendiren, ikisiyle ilişik de dönemsel sorunlar oldu. Söz Misali zirai hasılada bu yılı 30 bilyon dolar ihracatla kapatmış olacağız. 2002’da ise bu ölçü 3,8 bilyon dolarmış. Yani tahminî 9 bitirme dünyaya sattığımız tarımsal üründe kazandığımız dünyalık yetik. Esasen fındıkta, arık üzümde, kayısıda, incirde, ayvada, buğday unu ihracatında dünyada yıldızlı vuzuh birinciyiz. Toplamda 87 milyar dolar aut ticaret hacmimiz ergin, çok net şekilde ihracatçı konumdayız. Hayvan sayısında peyda duruluk Avrupa’da birinci sıradayız. Elden hayvan sayısında değil, aynı birlikte bunun niteliği var. Karkas cilt dediğimiz, bir hayvanın hangi kadar vücut verdiği gibi diyelim, bunlarda iki üç bitirme büyümeler bahis konusu. Yine kendine yeterlilikte biraz nişane dışında yüzde 100’ün üzerindeyiz. Bunların hepsini sizlerin eli değdiği üzere yapıyoruz.”

Gizligider, Kız Kardeşim Projesi’nin önemine dikkati çekerek, “Burada haddinden fazla cesim eğitimler veriliyor. İnternet üzerinden eş, pazarlama mantığı nedir, gündeş dünyada, mevhum dünyada ne yarmak lazım, bunların eğitimi veriliyor. Finansal zihin, almaç ilişkileri, sayısal dünyada güvenlik, işaret sunumu ve pazarlama teknikleri, besin güvenilirliği, etiketleme mevzuatı kabilinden. Lütfen bu eğitimleri edinin. Size uzun vadede çok balaban getirileri olacak.” dedi.

Konuşmanın peşi sıra proje kapsamında eğitim bilimi alan kadınlara sertifikalara verildi.

Share: