KSO Başkanı Kütükcü, meclis toplantısında 9.5 yılını değerlendirdi

Konya Endüstri Odası (KSO), 2018-2022 yıllarında 12. dönemin akıbet sedir toplantısını gerçekleştirdi.

Meclis toplantısında söz düz KSO Başkanı Memiş Kütükcü, reislik görevini yürüttüğü 2013 yılından bu yana yaptıkları çalışmalar, yatırımlar ve projeler ile ilişik bilgiler verdi, Konya sanayisinin bu dönemdeki gelişimini değerlendirdi. Kütükcü, elde edilen başarılarda KSO divan üyelerinin çok büyük katkısı ve emeği olduğunu vurguladı. Sedir Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’in başkanlığında yapılan toplantıda Konya sanayisinin çokça muhteşem mesafeler tekmil ettiğini, KSO meclisinin de bu dönemde şehrin sanayileşmesine, ticari hayatına koskocaman katkılarda bulunduğunu kaydeden Kütükcü, “Serencam 10 yılda, ihracatımız 1,3 milyar dolardan 3 milyar dolara, kilo başına dış satım değerimiz 1,51 dolardan 2,27 dolara ulaştı. İhracatçı firma sayımız bin 406’dan 3 binin konusunda imdi. Göz kendisine yaptığımız farkındalık çalışmaları ve lobi faaliyetleri ile şehrimizdeki Ar-Ge ve dizayn merkezi sayısını 1’den 23’e çıkardık. Şehrimizin ürettiği melfuf değeri artırmak lehçe inovasyon merkezi olarak kurulan Innopark’ımızı teknoloji geliştirme bölgesi car ettirdik. Yekpare bunların birlikte katkısıyla, Konya’mız düşük ve ılımlı-bağan teknoloji üretiminden uzaklaşarak, yüzde 24 olan Türkiye ortalamasının kısaca iki moskof yüzde 46 ile ılımlı-yüksek teknolojiye odaklanan, faziletkâr teknolojiyi hedefleyen bire bir sanayi yapısına kavuştu” dedi.

“Bütün ileriye yönelik sağgörü ile çalıştık”

Konya Sanayi Odası namına, seçme ahit ileriye müteveccih anlayış ile çalıştıklarını vurgulayan Başbuğ Kütükcü, “Lazım Konya Endüstri Odası namına bizzat yaptığımız çalışmalarla, gerekse değişik çekicilik ve kuruluşlarımızla yürüttüğümüz kuma çalışmalarla Konya’mıza yeni mühim yatırımlar, kullanılmamış sanayi alanları kazandırdık. Geriye dönüp baktığımda Konya sanayisinin üstelik, Konya Endüstri Odasının dahi bilcümle ileriye akıllıca nazır tıpkısı vizyonla yoluna bitmeme ettiğini iftiharla anlatım edebilirim” şeklinde konuştu.

Meclis üyelerine 9.5 yıllık bakım süresi süresince yaptığı çalışmaları anlatan bir da lokma tatlısı eden Memiş Kütükcü, sanayiciler ile daima bildirişim halinde olduklarını, 24 çığır komitesindeki sanayicilerle sektörlerin sorunlarına alay malay hal ürettiklerini söyledi. Genişlik şanlı çalışmalarından birinin Innopark Uygulayım Bilimi Geliştirme Bölgesi olduğunu ve Innopark’ın Türkiye’ye eş olduğunu dile getiren Kütükcü, “Innopark’ı 2015 yılının Haziran ayında Bakanlar Kurulu kararı ile Uygulayım Bilimi Ihya Bölgesi ilan ettirerek elan sürdürülebilir tıpkısı yapıya kavuşturduk. Şu anda Innopark’ta 74 firmamız ile yüzdelik 98 doluluk oranına ulaştık. Bu firmalarımızın cirosu 225 milyon TL’yi, ihracatları birlikte bire bir milyon 300 bin doları aştı. Burada 34’ü arsıulusal almak amacıyla 118 nüsha berat başvurusunda bulunduk. Firmalarımız marifetiyle 186 kitap geliştirildi. Munzam blokların devreye girmesiyle birlikte hizmet kalitemizi ve kapasitemizi artırdık. Innopark, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 Yılı Takat Sınırı Endeksi’nde; Türkiye’bile Sunma İyi Evolüsyon Gösteren TGB’ler ortada Türkiye birincisi, Genişlik İyi Gurk Faaliyetinde mevcut TGB’ler beyninde Türkiye birincisi, Er Hamle TGB’ler kategorisinde Türkiye üçüncüsü kendisine üç bergüzar aniden aldı” diye konuştu.

“Mesleksel eğitim bilimi bizim sorunumuz dedik, kalıcı çözümler üretmeye çalıştık”

Yeryüzü yetişkin iş başlıklarından birinin üstelik mesleksel yetişek olduğunu ve bu alanda bir nice mesai yaptıklarını anlatan Kütükcü, “Konya Sanayi Odası kendisine bu dönemde kalifiye eleman sorununun önüne döndürmek amacıyla mesleki eğitimi özendirmek için bir nice düzentileme yaptık, proje hayata geçirdik. 8.dershane öğrencilerine üretimlik gezileri planladık ve meslekleri durumunda görmeleri için fırsatlar oluşturduk. ‘Geleceğimi Seviyorum, Mesleğimi Seçiyorum’ temalı kitabı 35 bin 8. dershane öğrencisine dağıttık. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile üniversitelerimiz ile değişik protokoller imzaladık, projeler hayata geçirdik. Odamız bünyesinde Konya Sanayi Odası Mesleksel Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.’yi (AHİTÜRK) kurduk ve çalışanlarımızın mesleksel ehliyet belgelerini verdik. Üniversitelerimizle, sektörlerimizin ihtiyacına yönelik kalifiye eş kaynağını katmak için çokça sayıda tören düzeni imzaladık” ifadelerini kullandı.

“Konya OSB, mesleki yetişek kampüsü haline geldi”

Konya Tevhit Uran Bölgesinin de eğitim alanında yapılan yatırımlar ile tıpkı eğitim kampüsü haline geldiği bilgisini paylaşan Kütükcü, Konya OSB içerisinde kayran düz Mehmet Tuza Pakpen Mesleksel ve Ustalık Küçük Asya Lisesi’nin, Konya sanayisinin ihtiyaç duyduğu, aranan eş kaynağını yetiştirdiğini söyledi. 440 öğrencinin yetişek gördüğü lisede, bu zamana büyüklüğünde 752 öğrencinin mezun olduğunu nâkil Kütükcü, “Bölgemize bin 500 mektepli kapasiteli, aksiyon dünyamızın ihtiyacı ile örtüşen niteliklere eş insan kaynağı yetişecek benzeri mesleksel eğitim merkezi inşa ettik. Bunun birlikte Necmettin Erbakan Üniversitemiz ile gelişigüzel tıpkı teknik bilimler meslek yüksekokulu kurduk. Bu öğrencilerimiz için OSB’miz içerisine bire bir atölye ve laboratuvarları olan eğitim bilimi binası mensur edeceğiz” dedi.

“Konya’yı savunma sanayinde ayraç kent yapıyoruz”

Göreve geldikleri andan itibaren defans sanayine müteveccih hususi tıpkısı say planı oluşturduklarını söyleyen Kütükcü, bildirme balaban hayalleri olan, şehre bir ana sanayi yatırımı kazandırma hayallerini Aselsan Konya Cebe Sistemleri Fabrikası ile gerçeğe dönüştürdüklerini kaydetti. Konya Teknoloji Uran Bölgesi’ne yeni teknolojik yatırımların kazandırılması için çalıştıklarını tabir eden Kütükcü, “Konya Uygulayım Bilimi Sanayi Bölgesi’ne Aselsan Konya ve TR-Imtihan yatırımları sonrasında yapılabilecek yatırımlar amacıyla icraat yürüttük. Bu çerçevede gerçekleşmesi planlanan TÜBİTAK yatırımı üzere, farklı iş modelleri üstüne icraat yaptık. Bunun birlikte Dide kendisine başlattığımız Konya Savunma Uran Tedarikçi Buluşmalarımızın güzeşte sene 6.’sını gerçekleştirdik. Bu yıl 7.’si gerçekleştirilecek. Konya’mıza iki ana müteahhit firma kazandırılmasına katkı sağladık. Sanayicilerimiz ile birlikte ana yüklenici firmalara aksiyon gezileri düzenledik. YETEN ve EYDEP projelerinde etkin tıpkısı şekilde çalıştık. Savunma uran sektöründeki tecrübeleri ilkin iyileştiren kalkmak amacıyla, özge sektörlere dahi aktarabilmek için BÜSAT Kümelenmemizi kurduk. Burada defans ve havacılık başta atılmak üzere, medikal, yazılım, otomotiv, döküm sektörlerinin temsilcileri meydan alıyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasını divan üyeleri ve yönetim kurulu üyelerine teşekkürname ederek sonlandıran Kütükcü, “Konya Sanayi Odasında, gelişigüzel alın teri, karın teri döktüğümüz umumi heyet üyesi arkadaşlarıma, meclisimize ve patika komitesi üyelerimize verdikleri parçalanmamış desteklerden ve bize duydukları güvenden etraf çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Antrparantez iri bire bir cansiparane çalışan, hevesli etkin arkadaşlarımın seçkin birine ayrı ayrı istekle teşekkürname ediyorum” ifadelerini kullandı

Kütükcü, konuşmasının arkası sıra Sedir Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile alay malay, sedir üyelerine plaket takdim etti. – KONYA

Share: