Tarım ve Orman Bakanlığının 2023 bütçesi Traksiyon ve Bütçe Komisyonunda

YANLIŞSIZ Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, “Temas zaman çiftçimizin beraberinde düz aldık. Sonuç 20 yılda 500 bilyon liraya mümasil bindi sağladık.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Ekincilik ve Orman Bakanlığının 2023 bütçesi görüşmeleri bitmeme ediyor.

İYİ Fırka Erzurum Mebus Naci Cinisli, tarımın milli düzenlilik sorunu haline geldiğini belirterek “Biz bir zamanlar tarımın geleceği noktayı gördük ve uyarılarımızı yaptık. Dolara, ithalata istinaden azık güvenliği sağlanmaz. Kimsenin insanımızı kıtlıkla imtihan etmeye hakkı bulunmayan. Amma zaman dolarımızın bile olmadığını gördük. İthalata mahkum benzeri ekincilik politikasıyla alın karşıyayız.” dedi.

MHP Kırıkkale Saylav Halil Öztürk, yem, tezek, akaryakıt kabil ekincilik girdilerinin fiyatlarında artış yaşandığını, bu durumun mağduriyet oluşturduğunu, üreticilerin sorunun çözümünü irade ettiğini kaydetti.

Öztürk, çiftçilere sunulan süt ve basılmış desteğinin öne alınmasının muştulu olduğunu, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin emeğinin karşılığını alması üzere Vücut ve Süt Kurumunun devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

DÜRÜST Parti Ağrı Mebus Ekrem Çelebi, Türkiye’nin AK Parti iktidarlarında defans sanayisinde, feza çalışmalarında, dijital teknolojilerde ve özge alanlarda beniz yılına mazmun kazandıracak adımlar attığını belirtti.

CHP Antalya Milletvekili Münevver Özer, tarım üretiminde beğenilen kimyasal ilaçlara dikkati çekerek, “Makbul bu ilaçlar zehirdir. Zirai üretimde makbul ilaçlar gelişmemiş vadede hal namına görünse de etraflı vadede ekolojiye engel veriyor. Bu ilaçlar havaya, suya ve toprağa karışıyor. Dolayısıyla ayrıntılı vadede verimi etkiliyor ve zirai kaybımız oluyor. Bu ilaçların bir kısmı de ürünlerin üzerinde kalarak herif sağlığını kontra etkiliyor. İhraç ürünler de ferasetsiz gönderiliyor ve ihracatçılar beis ediyor. Bunun amacıyla tarımsal üretimde biyolojik mücadeleye bindi verilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

CHP Adana Saylav Ayhan Barut, elindeki pamuk ve tezek meşgul paketi göstererek iğ üreticilerinin baskı durumda olduğunu, korumasız kaldığını ve hangi yapacaklarını şaşırdıklarını tez etti.

AK Fırka Denizli Saylav Nilgün Ök, dünyadaki birçok ülkenin gıdaya ulaşımda tartı yaşadığını tabir ederek, “Ülkemizde gıdaya ulaşmada takı yaşamıyoruz. Dünyadaki azık krizinin çözülmesi için bile diplomatik adımlar atıyoruz. Açılan koridorla 9,3 milyon titrem hububat taşınmış durumda. Ekincilik ve Orman Bakanlığımız bir nice alanda ilerliyor. Önemli ürünleri önceleyen, kullanılmamış sübvansiyon modeli, e-tarım, durumunda istihsal ve yerinde tüketim anlayışıyla onlarca uygulamaya vadi veriyor. Tarımı mühim tıpkısı çağ namına görüyoruz. Seçkin ant çiftçimizin beraberinde yer aldık. Son 20 yılda 500 bilyon liraya mail bindi sağladık.” değerlendirmesinde bulundu.

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu de abuhava değişikliğinin bozukluk olabileceği kuraklığa sınırlanmış besin üretimi sıkıntısına meni etti.

İklim değişikliğinin hamam ve kurak bölgelerde balıkçılık, aşağılık ve büyük başlangıç hayvancılık ile tarım ürünleri için riziko teşkil ettiğini dile getiren Kalyoncu, “Yüksek yalın ve kuraklık zımnında zirai verim azalabilir. Akarsu kaynakları ve çayır alanlarının azalmasıyla üstelik hayvancılık hırçın etkilenecektir. Böyle tıpkısı nitelik hayvansal ürünlerin fiyatının yükselmesine bozukluk olabilir. Türkiye’de, birçok ülkede akarsu sorunları yaşanmaktadır. Bu uzanım suya gerekseme duyan bir nice ekincilik ürünün yetiştirilmesine engel olacaktır. Ülkemizdeki ekincilik politikası belirlenirken su ihtiyacı dikkate alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Çoban, Suriye’birlikte bazı silahlı grupların zeytin ve değişik tarım alanları ile ekincilik aletlerine umum koyduğunu ve bunları Türkiye üzerinden pazarladığını iddia etti.

Share: