Yakacık Köyü Muhtarı Saika: “Üretici değil uzlaştırıcı mal kazanıyor”

Yakacık Köyü Muhtarı Saika: “Yetiştirici değil aracı mülk kazanıyor”

Yerinde 2-3 liralık satılan marul 27 kilometre uzakta kurulan pazarda 7-10 TL ortada satılıyor

BİLECİK – Türkiye’nin yüzde 50 marul ihtiyacını karşılandığı Bilecik’in Söğüt ilçesinde marul toptan satış fiyatı 2-3 liraya azrail bulurken, 27 kilometre uzaklıktaki Bilecik pazarında ise marul 5 ile 7 TL ortada değişen fiyatlardan satılıyor.

İstanbul ve yer illere çok miktarda sebze gönderdiği için ‘Marmara’nın süfli Antalya’sı yerine tanıdık Bilecik’in Söğüt ve İnhisar ilçelerinde kestirmece 7-8 milyon töz marul dikimi oldu. Bu rakamlarla Türkiye’nin yüzdelik 50 marul ihtiyacını karşılamış oluyor. Söğüt ve çevresinde üreticiler rekolteden memnun olurken, marul bu yıl toptan 2 ile 3 liraya satılıyor. Bilecik pazarında bu eşit 5 ile 7 TL ortada değişirken, büyük şehirlerde ise fiyatlar 10 ile 15 liralık beyninde satılıyor.

“Vatandaşa az buçuk fiyatlı geliyor ama bizde maliyetimizi bastırmak zorundayız”

Marul üreticisi Işıklı Atabay, “Bu marulları kendimiz köyümüzde yetiştiriyoruz. Güzeşte yıl fiyatı üç liraydı bu sene mazotun işçi parasının dahi artması cihetiyle fiyatlarımız yükseldi. Vatandaşa az buçuk fiyatlı geliyor ama bizde maliyetimizi karşılamak zorundayız bu fiyatlara satmamız gerekiyor” dedi.

“Fiyatlarımız alışılagelen geçen seneyle beyninde çokça ayrımsız fark namevcut”

Ayrıksı tıpkı müstahsil Mustafa Çiloğlu Deresakarı köyünden göveri meyve ve marul ürettiğini söyleyerek, “Bu ürünler benim kendimin, marul, maydanoz, roka, dereotu, pırasa yetiştiriyoruz. Müşterilerden memnunuz. Fiyatlarımız normal sabık seneyle arasında haddinden fazla benzeri ayırt namevcut. Andıran ahit dahi beklenen bir zamda gözükmüyor” dedi.

“Yetiştirici değil uzlaştırıcı servet kazanıyor”

Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Sebep üreticinin dünyalık kazanmadığı aradaki halci ve toptancıların mal kazandığı anlatarak, “Yakacık köyünde şuanda 400 dönüm marul var, bu dahi 3 buçuk 4 milyon civarı marul yapar. Türkiye’nin şita ayındaki marul ihtiyacının yüzde 50 ile 60’ını bizim Marmara’nın süfli Antalya’sı diye niteleyerek adlandırılan Söğüt ve İnhisar’ın köyleri karşılıyor” dedi.

Share: